Pukeutumisesta, kiusaamisesta ja seksuaalisesta häirinnästä

Veikkaan ettei monikaan kotimaan uutisia seuraava ole voinut välttyä kuulemasta viime aikojen kohu-uutista Sysmän yhtenäiskoulun rehtorin haastattelusta, jossa hän viittaa kiusaamisen johtuvan lasten hutsahtavasta pukeutumisesta. Torstaina vietettiin Pukeudutaan hutsahtavasti -tempausta, jonka tarkoitus oli korostaa sitä, miten kaikenlainen syrjintä ja kiusaaminen on väärin. Pukeutuminen tai ulkonäkö ylipäänsä ei tulisi koskaan olla peruste minkäänlaiselle syrjinnälle ja järkyttävintähän tässä on, että aikuiset ihmiset ajattelevat noin ja vieläpä sanovat sen ääneen perään naureskellen. Olinkin suorastaan järkyttynyt kun huuli pyöreänä luin tämän kyseisen uutisen, jonka seurauksena niskavillani nousivat pystyyn. Ehkä suurin ihmetyksen aiheeni oli, miten tällaista voi tapahtua vielä vuonna 2019? Miten ihmiset ovat noin sivistymättömiä? Koska aihe kolahti ja koen sen hyvin tärkeäksi, päätin kirjoittaa siitä blogiini. Jos voin jollain tavalla edesauttaa omalta osaltani joidenkin asioiden muutosta parempaan suuntaan, niin tässä on ehdottomasti yksi sellainen!

Kuten jo mainittu, pukeutumisen ei tulisi koskaan olla peruste syrjinnälle, eri arvoiselle kohtelulle saatikka seksuaaliselle häirinnälle. Pukeutuminen ei myöskään ikinä anna oikeutusta huorittelulle, kähminnälle tai raiskaukselle. Uskomatonta että tällaista joutuu edes ääneen sanoa, mutta jos pukeutuu paljastavasti ja yleisten normien mukaan seksikkäästi (mielestäni seksikkyyskin kun on ihmisille niin eri asioita…), se ei ole mikään kutsuhuuto maailmalle että haluan seksiä tai olen tarjolla juuri sinua varten. Paljastava pukeutuminen ei siis ole yhtä kuin seksi tai huomionhakuisuus, eikä se kerro henkilön seksuaalisesta aktiivisuudesta yhtään mitään. Moni ei myöskään pukeudu tässä maailmassa muita varten tai miellyttääkseen, vaan ihan yksinkertaisesti itseään varten. Joku voi pitää suurista kaula-aukoista tai minimekoista, eikä siihen vaadita sen suurempaa selitystä miksi näin. Itseäni suorastaan ärsyttääkin sellainen valtarakenteissa piilevä pinttynyt vanhakantainen ajatus, joka korostaa naisen pukeutuvan aina miehiä ja heidän huomiota varten. Tai jos käyttää avointa kaula-aukkoa, on se automaattisesti seksuaalisen huomion hakua miehiltä. On pukeutuminen sitten paljastavaa tai vähemmän paljastavaa, se ei kerro henkilön itsevarmuudesta tai tarkoitusperistä yhtään mitään. Jokaisella on oikeus pukeutua, miten haluaa, eikä sitä tarvitse perustella yhtään kenellekään!

Itse pukeudun aina vaatteisiin, jotka miellyttävät minua ja joissa koen oloni itsevarmaksi. Tyylini on sekoitus feminiinisyyttä sekä maskuliinisuutta, jonka tiimoilta olen useampaan otteeseen kuullut pukeutuvani ”liian maskuliinisesti”. Kaikki miehet menneessä elämässäni eivät ole siis ymmärtäneet asuvalintojani kuten esimerkiksi sitä, että saatan käyttää haalaria pikkumustan sijaan tai kulkea maihareissa. Ehkä nuorempana otin noista kommenteista itseeni, mutta nykyään en todellakaan anna kenenkään määritellä sitä, miten pukeudun, saatikka miltä näytän! Tämä on siis hieman päinvastainen asetelma kuin mistä tekstin alussa mainitsen, mutta periaatteessa silti täysin sama asia. Jos et pukeudu jollain tietyllä tavalla joka miellyttää toisia, moni näkee oikeudekseen kommentoida tai mainita asiasta. Kuka ylipäänsä määrittelee, millainen pukeutuminen on oikeanlaista? Se että näyttää kävelevältä Zaran tai Hennesin katalogilta, ei ole yhtä kuin oikea ja hyväksytty pukeutumistyyli. Eikä muuten peittävä pukeutuminen yhtään sen ”parempaa” kuin paljastavakaan. Vuonna 2019 myös koen oikeudekseni pukeutua kuten haluan, ilman että saan siitä minkäänlaista huomauttelua tai joudun seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Jos näin tapahtuu, voit olla varma että puutun asiaan.

Ehkä pahinta mitä olen viime aikoina kuullut ja lukenut, on se miten jotkut ajattelevat että seksuaalinen häirintä tai jopa raiskaus on henkilön oma vika, mikäli hän pukeutuu paljastavasti. Tuo on aivan järkyttävää kuultavaa ja vielä enemmän se minua järkyttää siksi, koska näin naiset puhuvat toisistaan! Itse en ole koskaan raiskatuksi onneksi tullut, mutta olen kokenut monenlaista seksuaalista häirintää (enkä nyt puhu siitä flirtistä…) ja lähipiirissäni on ollut jopa raiskauksen yritys. Kun tällaisia asioita kokee ja näkee, tuntuu aivan käsittämättömältä miten jotkut kehtaavat viitata raiskauksen olevan uhrin oma vika? Tuo kertoo mielestäni sivistymättömyyden puutteesta ja suoraan sanoen jopa tyhmyydestä. Edes kulttuurilliset erot eivät ole mikään peruste raiskaukselle tai häirinnälle, eikä naisten tule pukeutua tietyllä tavalla esimerkiksi miespuolisia maahanmuuttajia varten. Tätä en mainitse siksi että näkisin maahanmuuttajat raiskaajina, vaan siksi että heitä on nostettu tässä keskustelussa paljon esiin kulttuurierojen vuoksi. Monissa maissa naisen asema on edelleen hyvin heikko ja esimerkiksi pukeutuminen rajoitettua verrattuna pohjoismaihin. Mielestäni tässä kohtaa jokaisen tulee kantaa vastuu itse itsestään – aivan sama mistä kulttuurista on lähtöisin. Yksikään mies ei voi syyllistää naista siitä, että provosoitui raiskaamaan koska toisen päällä nyt vaan sattui olemaan jotain, mikä herätti seksuaaliset halut. Raiskaukselle ei ole olemassa yhtään ainoaa perustelua, eivätkä miehen himot ole asia, jota varten naisina pukeudumme tai olemme pukeutumatta.

Puhun tekstissäni nyt pääasiassa naisista, sillä ongelma koskee valtaosalta nimenomaan naisia. Toki muutkin sukupuolet kohtaavat seksuaalista häirintää, mutta todistetusti vähemmän. Toivon todella että asia muuttuu tulevaisuudessa, mutta itsestään niin ei varmasti tule tapahtumaan, elleivät aivan kaikki sukupuolesta riippumatta pohdi asiaa ja ennen kaikkea kannata tasa-arvoa. Tietenkin aina olemassa on paljon fiksuja ihmisiä, joille tällaiset asiat ovat itsestään selviä, mutta edelleen joukossa on heitä, joilla on selkeästi sovinistinen ajattelutapa – kuten tämä Sysmän tapaus jälleen todisti. Yhteiskunnassamme on valitettavasti slut-shamingia, eli naisen arvottamista pukeutumisen, ulkonäön tai seksuaalisuuden perusteella, eivätkä asiat muutu ellei niitä pyritä muuttamaan. Tästä syystä ajattelen, ettei näitä asioita voi koskaan liikaa korostaa vaikka minusta ne tuntuvat täysin itsestään selviltä.

Toivottavasti Pukeudutaan hutsahtavasti -tempaus keräsi kaivattua huomiota – ainakin minut se tavoitti! Kannustan jokaista todentamaan kyseistä tempausta 365 päivää vuodesta, eli pukeutumaan juuri kuten itse haluaa muista välittämättä!

Herättikö aihe teissä minkäänlaisia ajatuksia tai reaktioita?

 

Kuvat: Mikaela

kauneus pukeutuminen muoti vartalotyypit
Kommentit (8)
 1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Rehtorin kommentit ovat käsittämättömiä. Ajatusmaailma itsessään on jo erittäin huolestuttava ja sivistymätön, mutta minua hämmästyttää ehkä vielä enemmän se, miten kukaan (varsinkin tuollaisessa asemassa oleva) ihminen kuvittelee voivansa tänä päivänä sanoa jotakin tämän kaltaista ääneen.
  Yleistän nyt rankasti sanoessani, että oman kokemukseni mukaan nämä ”hutsahtavasti” pukeutuvat ovat itse asiassa useammin olleet kiusaajia kuin kiusattuja. Omien peruskoulu-kokemusteni perusteella kiusatut olivat useammin sellaisia, jotka nimenomaan yrittivät välttää keräämästä huomiota itseensä. Tämänkin takia hieman ihmettelen rehtorin kommentteja.
  Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että jokaisen tulee saada ilmaista itseään vapaasti ja pukeutua oman mielensä mukaisesti. Kuten totesitkin, myös seksikäs pukeutuminen on suhteellinen käsite ja jonkun mielestä seksikäs ei välttämättä toisen mielestä ole sellaista.
  Oman kokemukseni mukaan uskallan myös väittää, että jos jollain on niin paha olla, että se täytyy purkaa kiusaamalla toisia, kohde siihen löytyy varmasti. Se voi olla vaikka kiusaajan mielestä hassu nenä tai kiusattavan outo perhe. Näihin asioihin kiusattu ei voi mitenkään vaikuttaa. On siis mielestäni täysin naurettavaa väittää, että joku suorastaan kerjää tulla kiusatuksi. Niin kauan kun kiusaajia on, kiusattujakin löytyy kyllä, pukeutuivat he miten tahansa. Sama pätee seksuaaliseen häirintään.
  Rehtori ei puheissaan pelkästään syytä uhria, vaan myös hyväksyy kiusaajien toiminnan. Eikö terve järkikin sano, että ongelma on peräisin kiusaajasta ja silloin myös asiaan puuttuminen tulisi kohdistaa häneen? Ei asiaa voida korjata sillä, että kiusattu muuttaa pukeutumistaan. Toisen pukeutuminen ei koskaan ole syy kiusaamiseen, vaan kiusaajan paha olo. Komppaan sinua siis siinäkin, että rehtorin kommentit osoittavat suoraa tyhmyyttä.

  1. Jep, samoilla linjoilla eli todella sivistymätöntä puhetta, huh huh… Ja juuri tuo, miten hän tosiaan syyttää kiusattua siitä että häntä kiusataan, aivan käsittämätöntä. Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun vika, ei koskaan.

   Komppaan siis sinua kaikessa. Toivon mukaan kohu sai tämän rehtorinkin hieman pohtimaan sanomisiaan ja omaa sivistyksen tasoa. Ja ennen kaikkea toivon että tämä kohu tosiaan vaikuttaa loppupeleissä ihmisiin hyvällä tavalla ja vie asenteita eteenpäin! Kun näitä tällaisia sammakkoja päästellään suusta, nostaa se tavallaan ihan hyödyllisenkin ilmiön, josta voi sitten seurata paljon hyvää. Jos siis jotain positiivista tästä kohusta voisi keksiä…

 2. Olen samoilla linjoilla siitä, että minkäänlainen pukeutuminen ei oikeuta seksuaaliseen ahdisteluun, raiskaukseen tai muuten asiattomaan käytökseen. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että koulussa, muissa opinahjoissa sekä työpaikoilla olisi hyvä noudattaa paikan mukaista asuetikettiä. Ts. pukeutumista asiallisesti. Vapaa-ajalla asulla ei ole niinkään väliä. Tosin sellainen lienee suositeltava etenkin näin talviaikaan.. Toisaalta joudun jonkinlaisen kaksinaismoralismin kanssa kasvotusten. Kävin yläasteen 2000-luvun taitteessa. Silloin nuorisomuoti oli mielestäni paljon ”härkismpää” kuin nykyään: naruolkaintoppeja, matalavyötäröiset farkut ja strigit kiskottiin kunnolla esille. Jälkimmäistä en tajunnut silloinkaan 😀 Mutta eipä minkäänlainen seksuaalinen ahdistelu tms. ollut hyväksyttyä silloinkaan.

  1. Mielestäni tässä tapauksessa kommentointi meni todella pahasti yli. Ja se nosti pintaan sen ilmiön, miten jo ala-asteellakin tytöt voidaan leimata hutsahtavaksi sen perusteella, jos päällä on jotain todennäköisesti heidän ikäluokan muodin mukaista. Itsekin siis pukeuduin napapaitaan ala-asteella, koska se tosiaan oli muotia. Ja nykyäänhän on edelleen paljon näitä crop-paitoja. Eli kyse on laajemmasta ongelmasta kuin siitä, että päällä nyt olisi jotain jolla tulee kylmä tms. Hutsahtava ei ole kielen käyttöä, jota tulisi käyttää koskaan lapsista tai kenestäkään puhuttaessa. Ja edelleen alleviivaan, että pukeutuminen on tosiaan jokaisen henkilökohtainen asia. Mikä edes on ”sallittua” pukeutumista jos koulussa ei ole virallisia koulupukuja? Tämähän tarkoittaa että se pukukoodi on jokaiselle omanlaisensa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *