Ravintoterapiasta apu vatsavaivoihin + arvonta!

Moni pidempiaikainen lukijani muistaa useammatkin kirjoitukseni vatsan oikkuilusta ja siitä, kuinka löysin jatkuviin selittämättömiin ongelmiini avun. Ravasin tosiaan lääkärillä, saamatta sen kummosempaa vastausta kuin ”osta Visibliniä” ja sinulla on varmaankin ärtynyt suoli (kuten näiden lääkärien mukaan lähestulkoon joka toisella). Yksi paasasi minulle siitä kuinka en voi missään nimessä jättää ruisleipää pois, koska minulla ei ole keliakiaa ja se on suomalaisen ruokavalion perusta ja rikkaus. Tämä lääkäri oli itse hyvin tukevassa kunnossa ja tulikin fiilis, että hän nyt vaan olettaa minun nuoren ja hoikan ihan huvikseen valittavan, koska pelkään tyyliin ruisleivän hiilareita. Toisinsanoen mulle tuli hyvin paljon sellainen olo, että vaivaani ei otettu vakavasti. Ymmärrän, että tänä päivänä jengin vatsa oikkuilee ja lääkäreitä saattaa kyllästyttää asia mutta silti. Jos sinulla ei ole laktoosi -intoleranssia tai keliakiaa ei se meinaa etteikö ongelma olisi jossain.

Muistan tuon yhden maaliskuisen illan, kun sain oikeasti tarpeekseni. Jälleen kerran maitorahka+ananas setti lensi syönnin jälkeen kaaressa vessanpönttöön. Omalla kohdallani se raffein vaiva oli tosiaan sietämätön pahoinvointi ja etenkin ylävatsan turpoaminen. Kyseiset oireet ilmaantuivat varsinkin rahkojen, jogurtin ja jälkiuunileivän syönnin jälkeen. Googlettelin oireita ja lopulta löysin erään mielenkiintoisen tekstin ja tätä kautta vinkkiä ravintoterapeuteista. En ollut aikaisemmin edes miettinyt tuollaista vaihtoehtoa mutta, koska lääkäristä en apua saanut päätin ottaa yhteyttä erääseen ravintoterapeuttiin.

Tänä päivänä olen kutakuinkin ”terve” ja vatsani on parantunut ihan huimasti! Vältän edelleen maitotuotteita, gluteenia ja sokeria. Kaikkea muita olen kuitenkin enemmän tai vähemmän kokeillut tässä viimeisen puolen vuoden sisällä, paitsi koostumukseltaan ”limaisia” maitotuotteita. Rahkaa en pystyisi enää syömään mistään hinnasta! Juusto, karkit, jäätelö ja maitopohjaiset kastikkeet pistävät edelleen vatsani mylläämään, joten kovin aktiivisesti en niitä suosi. Ruisleipä ei myöskään meinaa sopia mutta sen sijaan kauraleipä toimii oikein hyvin ja monesti eri brunsseilla tulee syötyä jotain ihania sämpylöitä, enkä niidenkään jälkeen ole huomannut suuria ihmeellisyyksiä olossani. Paras fiilis mulla on kuitenkin, kun en syö yhtään maitoa tai gluteenia ja siksipä edelleenkin pyrin pitämään tuon ruokavalion varsinkin arkisin. Olo on kevyt ja vatsa pysyy kunnossa.

IMG_6082-001IMG_8796-002

Kuulen aika usein vielä tänäkin päivänä kommentteja, että mitä sinä sitten syöt jos et syö maitotuotteita? Gluteeniton on jengille jotenkin selvempi, koska moni ei edes syö leipää. Maidoton sen sijaan jotenkin kovin hankalan kuuloinen. Näin mietin itsekin ennen ravintoterapiaa ja siksipä koin itselleni tuon todella tärkeänä. Vaikka netti on pullollaan ohjeita, ei se ole sama kuin saada oikeasti henkilökohtaisesti sinulle räätälöidyt ohjeet. Minulle terapiasta oli niin suuri apu! En siis saanut mitään syö sitä tai tätä kello se ja se, vaan ihan reseptejä ja vinkkejä millaisia välipalat ilman maitoa ja gluteenia voisivat olla.

Ravintoterapian tarkoitushan on se, että löydetään juuri sinulle sopiva ruokavalio. Nykypäivänä moni varmaan mallintaa ruokavaliota muilta mutta koska olemme yksilöitä, eivät ne vinkit välttämättä päde sinuun jos vaivasi ei ole täysin samanlainen kuin minun. Ravintoterapeutti selvittää lähtökohtasi ja siinä paneudutaan hyvin pitkälle menneisyyteesi ja koitetaan löytää vaivan aiheuttajaa jopa pidemmältä ajalta. Vatsahan voi reagoida moniin asioihin jäljessä ja jos mietitään vaikka antibioottikuuria, niin sehän voi sekoittaa vatsan normaalin bakteerikannan jopa kahdeksi vuodeksi. Kun bakteerikanta on sekaisin niin ongelmat alkavat. Toisilla taas on stressivatsa ja toiset kärsivät henkisistä ruokavalioon kohdistuvista ongelmista. Nämä ovat siis syitä miksi en kehoita ketään mallintamaan omaa ruokavaliotani. Vinkkejä sieltä voi tokikin ottaa mutta loppupeleissä sinun vaivasi voivat selättyä ihan jollain muulla tapaa, kuin minun.

IMG_6009-001IMG_3679-001

Kuten otsikko kertoo, arvontaa olisi luvassa! Minulla on nimitäin ilo arpoa jollekin teistä lukijoistani kahden kerran käynnit ravintoterapiaan! Sain itse blogini kautta kyseisen lahjakortin ja koska en koe terapialle enää tarvetta, haluan antaa sen jollekin teistä! 🙂 Sinä joka olet paininut vatsasi kanssa pitkään etkä tiedä mistä vaivasi johtuvat? Tai kaipaat muten vaan apua ruokavalion kanssa, haluat ehkä pudottaa kiloja tai saada niitä fiksusti lisää. Kerro kommenttiboxiin miksi tarvisit ajat terapiaan sunnuntaihin 15.2 klo. 21 mennessä niin olet mukana arvonnassa! 

Ravintoterapia -lahjakortti tulee Kuntokompassin kautta ja ajat on varattu Kati Savolaiselle (ETM). Lahjakorttiin kuuluu kaksi käyntiä Katin vastaanotolla tai sovitussa kahvilassa tms. Myös puhelinajat ovat mahdollisia mutta itse suosittelen kasvotusten tapaamista. Tuolloin pystyt kertomaan kokonaisvaltaisesti lähtökohtasi ja teillä on mahdollisuus kunnolla keskustella tilanteestasi. Ensimmäinen käynti on ns. kartoituskäynti ja seuraava sitten kontrolli sopimanne ajan päähän.

Ja haluan tosiaan loppuun vielä tähdentää, että omat kokemukseni eivät ole liitännäisiä lahjakorttiin kohdistuvaan yritykseen. Itse kävin siis Annika Havasteen vastaanotolla, joten häntäkin lämpimästi suosittelen. 🙂

Tsemppiä arvontaan ja energiaa perjantaihin!

Kommentit (42)
  1. Olen ollut koko nuoruuteni ongelmavatsainen. Vatsa on kipeä, turpoaa ja menee helposti sekaisin. Gluteenin välttely on tuonut pientä helpotusta, muttei vienyt vaivoja kokonaan. Vatsavaivat vaikuttavat negatiivisesti arkeeni – olisi ihana saada asiaan vihdoin muutosta osaavan henkilön avulla!

  2. Ruokavalioni on rajoittunut ja taistelen jatkuvien ylirasituskausien kanssa jotka treenin lisäksi heijastelevat paljon myös muuhun elämään. Haluaisin tietää syönkö tarpeeksi, tai onko jokin puutos syynä tähän.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *