Ruokavalio – näihin panostan!

Kuten alkuviikosta lupailin, tässä kuussa kirjoittelen enemmän terveydestä ja hyvinvoinnista! Yksi ehkä merkittävimmistä hyvinvoinnin pilareista on ainakin itselleni ravinto ja nimenomaan laadukas sellainen. Minulle on tärkeää syödä hyvin ja ruoan kautta saada energiaa arkeen. Ravinnon merkityksen huomaa etenkin silloin, kun elämässä on ajanjaksoja ettei ruoka maistu, tai kiire pitää ruokahalun loitolla. Näin on ollut itselläni viimeisen viikon sisään muutamastakin eri syystä ja huomaan, miten paljon vähemmän minulla on ollut energiaa.  Yritän päivä toisensa perään palata siihen normaaliin ruokailurytmiin, mutta toistaiseksi se ei ole vielä kunnolla onnistunut. Vatsalaukku pienenee suhteellisen nopeasti ja silloin kun ruoka ei maistu, se ei vaan maistu. Tämän postauksen tarkoitus ei ole kuitenkaan pureutua ruokahaluttomuuteen tai siihen johtaneisiin syihin, vaan kertoa teille asioista, joihin minä tyypillisesti ruokavaliossani panostan. Nämä eivät tokikaan ole kaikille samoja, mutta tässä postauksessa käsittelen ruokailua nimenomaan henkilökohtaisesta näkökulmasta.

Kasvikset- ja vihannekset

Syön paljon kasviksia, olen aina syönyt. Jo lapsesta saakka olen rakastanut salaatteja, eikä minulle ole koskaan ollut ongelma koota lautaselle puolet vihreitä. Usein ravintolassakin saatan tilata salaatin ihan vaan puhtaasti siitä syystä, että minulle salaatin syönti ei ole pakkopullaa. Yksi suosikki ravintoloistani onkin ehdottomasti Pupu, josta tulee napattua salaatti matkaan suhteellisen usein! Huolehdin aina myös siitä, että kotoa kaapeistani löytyy vihanneksia, joista etenkin seuraavista pidän: kurkku, paprika, pinaatti, lehtikaali, porkkanat ja avokadot. Tomaatille taidan olla hieman allerginen ja perinteisestä jäävuorisalaatista en enää pidä, vaan salaatin rakennan aina lehtikaalipohjaan! Mikäli et ole tuota vielä koskaan kokeillut, suosittelen lämpimästi. Jos lehtikaalin vielä kevyesti kuullottaa pannulla, tulee siitä aivan mielettömän hyvää, nam. Yksi tämän hetkisistä suosikki yhdistelmistä salaatin suhteen on rakentaa pohja lehtikaaliin, pinaattiin, paprikaan, kurkkuun, porkkanan paloihin, mustapapuihin sekä sitruunanmehuun. Tuon kokonaisuuden päälle kun vielä huolehtii jonkun hyvän proteiininlähteen, kuten tofun, on kokonaisuus täydellisyyttä hipova!

Säännöllinen ateriarytmi

Vaikka viime viikko on mennyt huonon ateriarytmin kanssa taistellessa, on tämä kuitenkin elämässäni vain väliaikaista. Normaalisti syön 3-4 tunnin välein, eli mielestäni suhteellisen usein. Säännöllinen ateriarytmi pitää noin yleensäkin aineenvaihdunnan käynnissä ja ruokavalion kokonaisuudessaan laadultaan parempana. Mikäli syön, miten sattuu ja vasta silloin kun nälkä yllättää, on usein liian myöhäistä ja tulee valittua ns. huonompia valintoja. Jos ravintoon haluaa panostaa, tulee myös ennakoida, eli miettiä jo etukäteen päivän syömisiä tai vähintään huolehtia, että kaapissa on ainekset lämpimän ruoan laittamiseen tai noin ylipäänsä kokkailuihin. Olen itse nimenomaan tässä asiassa vähän surkea, sillä olen aika mielihalu johteinen ihminen, jonka vuoksi minun on hankalaa suunnitella asioita kovin pitkälle etukäteen. Se mihin kuitenkin pyrin, on että jääkaapissani olisi aina ainekset vaikka johonkin ravinteikkaaseen salaattiin, keittoon tai pastaan. Mitään suurta ei aina vaadita, eli näiden ruokien valmistaminen on kuitenkin aika yksinkertaista ja nopeaa.

Viikoittainen herkuttelu

Yksi ehdottoman tärkeä kulmakivi ravinnon suhteen on, että herkuttelen säännöllisesti! Kun herkuttelen ja annan itselleni oikeuden herkutella, en kärsi turhista mielihaluista tai pakkomielteistä. Herkuttelen oikeastaan joka viikko, vähintään yhtenä päivänä – ja usein muuten ihan viikollakin. Minulla ei ole mitään tarkkoja karkkipäiviä, eli menen ruokailujen suhteen pitkälti fiiliksien mukaan. En kannusta ketään sokerin syöntiin, mutta sanoisin että usein ruokavalio pysyy pääpiirteittäin terveellisempänä, mikäli itselleen sallii asioita. Jos mennään turhan tiukalle linjalle, muuttuu ruokaileminen rajoittuneeksi ja vie täten meiltä myös liikaa ajatustilaa. Kaiken elämässä ei tarvitse aina olla joko tai, eli suosittelen työstämään myös tämän asian suhteen omia ajatuksia, mikäli huomaat että herkuttelu aiheuttaa sinulle huonon omantunnon, tai teet sitä tunnepohjalta. Veikkaan että tunnesyöminen on nykyään suhteellisen suuri ongelma, sillä tunteitaan pyritään käsittelemään ruokailun kautta.

Ei valmisruoille

Syön todella vähän valmisruokia, koska näen ne ennemmin epäterveellisinä kuin terveellisinä vaihtoehtoina. On totta että nykypäivänä valmisruoat ovat kehittyneet ja edelleen suosikkini niistä on laktoositon pakaste pinaattikeitto. Harvoin kuitenkin kajoan mihinkään kylmähyllyn valmisruokiin, sillä kokemukseni eivät ole niiden suhteen kovin hyvät. Maussa on aina jotain vikaa, eikä valmis vaan maistu samalta kuin itse kokattu tai vaikka ravintolasta noudettu ruoka. Pakasteissa maku on onneksi hieman parempi, mutta ei todellakaan kaikissa – pinaattikeitto lienee poikkeus. En kuitenkaan tyrmää valmisruokia täysin ja annan aina uusille kokeiluille mahdollisuuden. Noin pääpiirteittäin en kuitenkaan panosta valmiiseen, vaan pyrin aina tekemään itse tai ostamaan tuoretta ravintolassa valmistettua ruokaa. Ylipäänsä ruoan raikkaus merkkaa itselleni paljon ja siksi näin!

Monipuolisuus on kaiken a ja o

Vaikka olen todella nirso, pyrin nirsouteni puitteissa pitämään ruokavalion monipuolisena. Minulla on siis tietyt asiat, joista pidän ja sitten on asioita, joista en pidä. Kuitenkin enemmän löytyy ravintoa, joka minulle maistuu niiden inhokkien sijaan. Eli en tosiaan elä millään riisillä, maitorahkalla ja leivällä, vaan pyrin vaalimaan hyvin laajaa ruokaskaalaa. Kaupassa käydessäni ostan kaikkea mahdollisimman monipuolisesti, eikä jääkaapissani näytä aina samalta. Olen myös hyvin kokeilunhaluinen, mitä tulee kaikenlaisiin uutuuksiin, joten voit olla varma että olen testannut Alpron uutukaisia! Syön nykyään pääasiallisesti kasvisruokaa, käytän laktoosittomista maitotuotteista juustoja ja siipikarjan tuotteista syön oikeastaan vain kananmunia, joita niitäkin nykyään vähemmän kuin ennen. Gluteenittomuudesta olen luopunut monelta osin, sillä olen huomannut että vatsani sietää nykyään viljoja. Kaurasta on kuitenkin muodostunut tässä vuosien varrella suosikkini, joten leivästä suosin sitä edelleen useimmiten.

Kun syön, syön vain sen mitä jaksan

Syön todella harvoin itseni pahaan oloon tai ähkyyn. Ennen tätä tapahtui useammin makean kanssa, mutta nykyään vierastan ajatusta pahasta olosta ruoan vuoksi. Eli syön kohtuullisen kokoisia annoksia tai oikeastaan aina vain sen verran, ettei vatsa ole niin täynnä, etten jaksaisi sen jälkeen toimia. Tykkään tunteesta että olen ravittu, mutta silti edelleen energinen väsyneen ja voipuneen sijaan. Se oma ”raja” voi olla monelle haastavaa löytää, mutta kokeilemisen kautta sen löytäminen on kyllä mahdollista. Itse pyrin aina ajattelemaan niin, ettei hyvä ruoka maailmasta lopu, eli koskaan ei tarvitse syödä maailmanlopun meiningillä tai periaatteella, etten enää koskaan tulisi tätä ruokaa eteeni saamaan.

Kasvisruoka

Olen tosiaan kasvissyöjä melkeinpä sen 99 % ajasta. 1 % olen jättänyt tilaa lihalle, koska esimerkiksi kylässä en jaksa nirsoilla tai tehdä ruokavaliostani ongelmaa. Olen myös huomannut että koska olen hoikka, se herättää ihmisissä aina ajatuksia siitä, että minun tulee omata joku syömishäiriö. Tästäkään syystä en jaksa herättää ruokailemisellani huomiota, koska sitten tulisi kuitenkin niitä ihmetteleviä kommentteja, että syönkö mitään ja sitä rataa? Mutta ihan noin omassa arjessa ja pääasiallisesti vaalin tosiaan kasvisruokavaliota – olen jo pidempään vaalinut. Kasvisruokavalio ei ole itselleni millään tavalla ongelmallinen ja koen sen hyvin luonnolliseksi tavaksi syödä.

Siinä tosiaan olivat ne ruokavalioni tärkeimmät kulmakivet. Näiden lisäksi syön paljon suomalaisia marjoja ja suosin ylipäänsä kotimaista aina kun mahdollista. Käytän ruokaan myös rahaa niin paljon kuin haluan, eikä ruoka ole itselleni koskaan asia, josta lähtisin tinkimään jos tekisi tiukkaa rahallisesti. Ostan jonkin verran myös luomua, mutta en todellakaan kaikessa.

Panostatteko te samoihin asioihin ruokavaliossa? Vai mitkä asiat ovat teille tärkeitä?

Kommentit (2)
 1. Hei Jutta!

  Toivoin postauksia ahdistuksesta ja syömisen hallinnasta ja koen, että olet jo monin tavoin vastannut toiveisiini viime aikaisissa postauksissasi! Näitä on ollut todella kiinnostavaa lukea ja varmasti monet saavat syvällisistäkin pohdinnoistasi paljon vertaistukea – minä muiden muassa! Juuri nyt olen niin tyytyväinen lukijasi, etten edes keksi uusia postaustoiveita. Kiitos siis, Jutta! Olet heittämällä lempibloggarini ja kaikista ahkerimpia bloggaajia, mikä palvelee hienosti lukijoita! Kunhan vain muistat levätäkin tarpeeksi ja pitää vaikka joskus vapaapäivän! Onnea myös uudelle yrityksen perustamisellesi näiden tiimoilta! Itse asiassa kaikki siihen ja uraan / työelämään liittyvätkin postaukset voisivat kiinnosta… 🙂 <3

  1. Ihana kuulla jos näin on! Siihen tosiaan pyrin kyllä aina. Olin kirjoittanut toiveesi kyllä ylös, mutta en muistanut tätä postausta kirjoittaessani että se oli sinun toiveesi. 🙂

   Ja kiitos kovasti kauniista sanoista, lämmittävät mieltä. <3 Ehdottomasti toteutan myös yrittäjyyteen liittyviä postauksia kunhan asiat tosiaan tässä etenevät. Juuri nyt on liiketoimintasuunnitelma vielä kesken, mutta eipä tässä varmaan kovin kauaa mene kunnes hommat realisoituvat. Kirjaan siis tämänkin toiveesi ylös. 🙂

   Ihanaa viikonloppua!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *