Saako ventovieras kommentoida ulkonäköäsi?

Kun oltiin kuvaamassa näitä tässä postauksessa näkyviä asukuvia siskoni kanssa, kuvaushetken tuli keskeyttämään kaksi keskitukevassa humalassa olevaa kolme-nelikymppistä miestä. He pysähtyivät tietenkin kohdallemme ja alkoivat jutustelemaan tyylillä ”Hyvä perse, uuh”, ”sun pöksyt mätsää sun huulipunaan”, siskollani oli siis pinkit housut ja pinkkiä huulipunaa. Kommentointia tuli ja tyypit tulivat todella lähelle. Nämä kommentit eivät myöskään olleet mitään kohteliaisuuksia, vaan ehdottomasti enemmän sellaista suoraa seksististä heittoa. Ainakin minun korvaani.

IMG_3869IMG_3867

Noh, tilanne lopulta kärjistyi siihen, että sanottiin siskoni kanssa heille tuon peppukommentin kohdalla aika suoraan ja napakastikin ettei kiinnosta yhtään ja menkää pois. Siitähän nämä kaksi ärsyyntyivät ja tulivat todella lähelle naureskellen ja puhutellen kuinka heitäkään ei vi*tu yhtään kiinnosta. Jahas, kelkka kääntyi. Lopulta tilanne onneksi päättyi siihen, että me siirryttiin sivumpaan ja äijät lähtivät jatkamaan pienen kuittailun jälkeen matkaansa. Totesin kuitenkin jälleen kerran, että humalaisten kanssa tulisi olla aina vaan hiljaa. Et voi puolustaa itseäsi, sillä tilanne saattaa eskaloitua hyvinkin pahaksi. Naisena oltaisiin oltu aika alakynnessä vaikka puhutaankin tilanteesta, joka tapahtui päivänvalossa… Humalaiset ovat arvaamattomia.

Se miksi tästä nyt kirjoitan on se, että jäin jälleen kerran miettimään omaa reaktiotani. Itsehän en siis vaan voi yhtään sietää sitä, että naista jollain tapaa esinneellistetään. Joku voi ottaa tuollaiset kommentoinnit huumorilla tai vaikka kohteliaisuutena, mutta minä en  vaan osaa, voi, pysty kautta halua. Törmään nimittäin tuon kaltaiseen käytökseen jonkun verran jopa arjessani ihan selvienkin miesten toimesta, enkä pidä siitä yhtään. Se on halventavaa ja ala-arvoista. Ajattelen niin, että kenelläkään vieraalla ihmisellä ei ole oikeus tulla kommentoimaan minulle persettäni, saati heitellä mitään muuta vastaavaa kommentointia. Vislailukin on jo sellaista joka saa kiukkuni kasvamaan.

IMG_3914IMG_3862IMG_3906-2

”Huvittavintahan” tässä oli se, että siskoni kanssa reagoitiin tapahtuneeseen ihan samalla tavalla. Ollaan kyllä puhuttu asiasta aikaisemminkin ja meillä on hyvin vahvasti molemmilla tietynlainen feminismi takaraivossa. Kumpikaan ei pidä minkäänlaisesta miesten alentavasta kohtelusta tai naisen esineellistämisestä. Itselleni yksi syy siihen miksi pukeudun aika peittävästi nykyään on nimenomaan se, etten halua huomiota niiltä vääriltä ihmisiltä. En halua ällön limaisia kommentteja tai mitään kisutteluja ventovierailta. On eri asia kuulla näitä peppukommentteja vaikka miesystävältä, kuin ihan randomilta. Toisaalta en siis kyllä muutenkaan pidä mistään kovin paljastavasta, mutta osasyy asiaan on nimenomaan tämä. Mitä enemmän sinulla on vaatetta päällä, sitä turvallisempi fiilis sulla on.

Jonkun mielestä tämä on ehkä huolestuttavaa ja toisaalta, olen samaa mieltä. Jos mietitään vaikka tätä omaa asuani näissä kuvissa ja siskoni asua (joka oli oikeasti kyllä todella säädyllinen), niin jos tällainen asukin herättää seksuaaliviettejä niin mitä tekee sitten minihame ja korkokengät? En varmaan rehellisesti sanottuna pystyisi itse enää ikinä käyttämään tuollaista yhdistelmää Helsingin kaduilla. Eikä sillä, että haluaisinkaan mutta saitte varmaan pointista kiinni. Ja arjessanihan nämä kommentoinnit tulevat siis usein nimenomaan ihan farkku-tennariasun kanssa. Tänä päivänä ei siis tarvita oikeastaan mitään muuta, kuin ihoa myötäilevät farkut niin miehillä on jo oikeus kommentoida. Ja pahimmillaan vielä koskettaa.

IMG_3893IMG_3915-001IMG_3886

Farkut Levi`s / Kengät Inuovo / Laukku Zara / Paita H&M Coachella / Aurinkolasit EMP Finland

Voi olla, että jonkun mielestäni reaktioni on turhankin vahva. En vaan mahda itselleni mitään. Mielestäni jokaisen tulisi voida pukeutua kuten haluaa ja kulkea valitsemissaan vaatteissa vapaasti ilman seksuaalista häirintää. Ja jos mietitään, että minä olen kuitenkin jo kohta 29-vuotias, mutta minkälaista kommentointia 14-15 -vuotiaat minishortseihin pukeutuvat tytöt  sitten saavat? En halua edes kuvitella…

Mitä mieltä te asiasta olette? Miten te otatte seksistiset kommentit ventovierailta? Ärsyttävätkö ne vai saavatko teidät iloisiksi? Onko tuntemattomalla ylipäänsä oikeus kommentoida ulkonäköänne, kroppaanne tai asuvalintojanne?

Kommentit (23)
 1. Ärsyyntynyt
  23.5.2016, 10:01

  Huuteluun/vislailuun yleensä tulee reagoitua vain vihaisella katseella, mutta herranjestas jos äijä koskee luvatta ? Useammin kun kerran on käynyt niin , että baarissa tulee tuntematon mies puristamaan tai läpsäisemään takapuolta ?! Siinä meinaa kyllä palaa päreet pahemman kerran .. Enkä edes ole minihameiden tai -shortsien käyttäjä vaan useimmiten päällä joku siisti mukava mekko. Ja vaikka olisinkin niin ei silti oikeuta tuollaiseen. Mikähän ihme saa miehen ajattelemaan että tuntematonta kohtaan voi käyttäytyä näin..

  1. JOO?? Siis mistä nää äijät on saaneet päähänsä, että esim. baarissa / ruuhkaisissa yleisötapahtumissa tms. on ihan ok tarrata vaikka perseestä kiinni? Välillä kun näin on sattunut itselleni tai vaikka ystävättärelleni, oon ihan kääntynyt sen puristelijan puoleen ja kysynyt millä oikeudella hän koski. Aika usein saa vastaukseksi että ”no oot hyvännäköinen” tai ”pistit silmään”, mikä olis paljon kivempi sit mieluummin KUULLA kuin tuntea. Huoh! Välillä nää äijät myös suuttuu ja alkaa haukkumaan, mikä on ihan älytöntä 😀
   Viime kesänä olin ottamassa rauhallisessa puistossa aurinkoa, kun joku mies tuli juttelmaan, että oli oikein parvekkeelta katsonut että ”nyt on nainen mun mieleen” ja MINUA VARTEN tuli ulos juttelemaan. Siinä sitten makasin bikineissä nurmikolla, kun tää mies seisoo ja skannaa mun kroppaa vieressä. Asetelma oli jotenkin vaan niin epämukava ja sanoin ihan suoraan, etten ole nyt juttutuulella. Mies jatkoi vielä, että onko miesystävää ja kun vastasin myöntävästi ja yritin jatkaa kirjani lukemista, hän kurottautui luokseni ja heitti käyntikorttinsa ”soittele, jos tarvitset selänpesijää”. Bläh… ehkä toi tilanne olis jonkun mielestä ihan miellyttäväkin, mutta mulle tuli sellainen olo, että olin puistossa kuin jossain näyteikkunassa 😀

   Kiitos Jutta tästä postauksesta, asiasta ei voi puhua liikaa!

   1. Hyi, niimpä. Koskeminen on jo niin törkeää, että siinä kohtaa saisi melkein jo läimästä tätä koskettelijaa. Todella ala-arvoista. Ja tuon kaltaiset vastaukset vielä ala-arvoisempia, hyi!!

 2. Itse en oikein osaa samastua tuohon koska mulle ei ole ikinä koskaan huudeltu, kommentoitu tai vislailtu. Olen kuitenkin jo 30 v ja silti en ole tähän törmännyt. On minua kauniiksi väitetty mutta ei tuntemattomien taholta. Ottaisinkin sellaisen ehkä kohteliaisuutena, en tiedä. Kyllä se huutelu ja huomio joka tapauksessa tod näk neljänkymmenen jälkeen vähenee ja joillekin se taas on ollut murheen paikka.

  1. Niin, no näin luulisin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *