Sosiaalinen vaje

En tiedä olenko ainut, mutta ainakin näin yksinelävälle korona ja sen tuomat sosiaaliset rajoitteet ovat aiheuttaneet aikamoisen sosiaalisen vajeen. Yllätyin itsekin siitä, miten vaikeaa tuo pahin aika kaltaiselleni introvertille oli ja nimenomaan eristäytyminen. Vaikka minulla ei ole koskaan ollut ongelmia viettää aikaa itsekseen, yhtäkkiä se ei enää tuntunutkaan niin mukavalta, saatikka helpolta. Itkeskelin alussa usein ja olin todella maassa. Ahdisti ajatus siitä, palautuuko elämä enää normaaliksi, mutta onneksi uusi normaali vihdoin saapui. Nyt kun rajoitukset ovat löysemmät, olen nähnyt ystäviäni enemmän ja viettänyt aikaa porukoissa. Olen huomannut kärsiväni jonkinlaisesta sosiaalisesta vajeesta ja suorastaan kaipaavani sosiaalisiin kontakteihin.

Tämä onkin ollut aika mielenkiintoinen huomio ja tuskin olen ainut, joka tällä hetkellä kaipaa ihmisten seuraan. Kun ennen pystyin helposti viettämään viikonloppuja yksin kotona ilman sen suurempia suunnitelmia, nyt huomaan kaipaavani juuri viikonloppuihin sosiaalista tekemistä ja on vaikeaa jäädä kotiin, jos tiedän muiden viettävän aikaa yhdessä. Olen jopa miettinyt, mistä kaikesta kivasta jään paitsi, jos en osallistu ja tämä ajatus ahdistaa. Eli ensimmäistä kertaa ikinä taidan mainita blogissani sanan fomo, fear missing out. Ystäväpiiristäni useampi on kohtuullisen meneviä, joka tietenkin lisää tätä tunnetta, jos jään kotiin. Kaipaan tällä hetkellä runsaasti sosiaalisuutta ja samaan aikaan on syntynyt kova halu tutustua myös uusiin ihmisiin. Tämäkin on aika poikkeavaa, erityisesti jos mietin viimeistä puolta vuotta, kun olen käytännössä torjunut kaikki uudet tuttavuudet.

Ystäväpiirini koostuu sekä sinkuista, että parisuhteessa elävistä. Sinkut luonnollisesti kokivat koronan aikaan paljon yksinäisyyttä, mutta kyllä parisuhteessa elävät selkeästi kaipaavat jo aikaa muidenkin kuin oman kumppanin kanssa. En siis missään nimessä sano, etteikö sosiaalista vajetta voisi olla aivan jokaisella, mutta kenties hieman eri tavalla meillä, jotka olemme kirjaimellisesti viettäneet todella paljon aikaa yksin. Yksin olemisesta on saanut enemmän kuin tarpeekseen ja ainakin itse olen tajunnut, ettei yksinolo ole asia, jota elämältä haluan. Toki sopivissa määrin, mutta kaipaan ihmisiä ympärilleni! Tällä hetkellä haluankin kuroa tuota menetettyä aikaa takaisin ja elää jälleen. Olen huomannut, miten paljon nautin nyt ihmisten seurasta ja jokseenkin eri tavalla kuin ennen. Ehkä mukaan on tullut myös arvostus sitä kohtaan, että elämässäni on näitä upeita henkilöitä ja saan jälleen luoda heidän kanssaan yhteisiä muistoja. Elän tällä hetkellä elämäni parhaita vuosia, joita en halua enää hukata surren asioita, joille en voi yhtikäs mitään. Haluan käyttää sen kaiken elämänkokemuksen hyödykseni ja nauttia. Tuo kiteyttää ylipäänsä sen tärkeimmän, jonka poikkeustila minulle opetti.

Tuleva kesä tulee olemaan hieman erilainen, eli nyt ei lähdetä reissuun, kuten alun perin oli tarkoitus. Henkilökohtaisesti en omista vielä ainuttakaan suunnitelmaa kesälle, eikä ahdista ollenkaan. Juttelin eilen aiheesta ystäväni kanssa, joka oli mietiskellyt kaikenlaisia vaihtoehtoja, mutta itse aion mennä fiiliksen mukaan. En muista tällaista kesää sitten lapsuuden, ettei olisi suunnitelmia ja siksi pyrin ottamaan siitä kaiken ilon irti. Tietenkin minuakin harmitti hetken, etten pääse festareille tai tapahtumiin, mutta koska samat pelisäännöt koskevat kaikkia, on ne helpompi myös hyväksyä. Tänä kesänä siis ollaan luovia ja mietitään muita vaihtoehtoja. Voi olla myös ihan hyvä meille länsimaalaisille runsauteen tottuneille ihmisille, ettei nyt olekaan niin laajaa valinnanvapautta. Täytyy keksiä pieniä juttuja ja edelleen opetella nauttimaan yksinkertaisista asioista.

Voiko joku teistä samaistua tällaiseen sosiaaliseen vajeeseen? Tai kokeeko joku muu samoin?

suhteet ajattelin-tanaan mieli hyva-olo
Kommentit (2)
  1. Puit hyvin sanoiksi omat fiilikset! Introverttinä jaksoin aiemmin (siis ennen koronaa) nähdä kavereita max. 1-2krt viikkoon ja monesti oikein ”pelkäsin” että joku pyytää johonkin, kun ei haluais aina olla se tylsä joka ei jaksa lähteä mihinkään. Nyt varsinkin viime viikkoina olen oikein janonnut ihmisten seuraa ja olenkin lähes joka päivä nähnyt jonkun kaverin. Nyt sitä oikein toivoo että joku pyytää vaikka lenkille 🙂 Myös viikonloppujen fomo-fiilikset on tuttuja.

    Oon aina tehnyt kesällä vähintään yhden ulkomaanreissun + parit festarit niin odotan tulevaa kesää vähän kauhunsekaisin fiiliksin. Suomen kesä kun on niin lyhyt niin pelottaa meneekö se jotenkin ohi, kun ei ole mitään mitä odottaa. Toisaalta tässä on joutunut jo nyt käyttämään mielikuvitusta tekemisten suhteen kun ei joka päivä jaksais pelkkiä lenkkitreffejä. Että ideoita otetaan vastaan mitä sitä oikein voi tehdä kavereiden kanssa peruskahvitteluiden ja lenkkien lisäksi!

    1. Joo, no sanoppa muuta! Mulla on kyllä täysin samanlaisia fiiliksiä ja uskon sen johtuvan nimenomaan tuosta sosiaalisesta vajeesta, joka on viime kuukausina kertynyt. Nyt sitä sitten paikkailee ja onneksi tosiaan saa jo nähdä ihmisiä.❤️

      Ja kyllä ymmärrän nuo ajatukset liittyen kesään. Itsellä myös aina ollut kesäsuunnitelmia, joten onhan tämä outoa… Mutta pyrin näkemään tässäkin positiiviset puolet, eli sen, miten paljon tilaa on kaikenlaisille extempore jutuille, kun ei ole suurempia suunnitelmia. Veikkaan, että tulee myös rentouduttua eri tavalla kuin aikaisemmin.☺️

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *