Syksyn treenitavoitteita & treenikuulumisia

En ole hetkeen kirjoitellut blogiini treeneistä, joten ajattelin tänään jakaa kanssanne treenikuulumisia ja syksyn treenitavoitteet. Kesällä otin treenien suhteen aika rennosti, kuten taisin jossain kohtaa kirjoitella, mutta nyt olen palannut vähän aktiivisempaan treenisykliin. Treenaan viikossa suunnilleen viisi kertaa – pääosin edelleen rytmillä 2 x salitreeniä + 3 lenkkiä tai 3 x salitreeniä ja 2 lenkkiä. Olen vaihdellut tuota sykliä hieman viikosta ja sen aikatauluista riippuen. Juuri nyt juokseminen motivoi ehkä eniten, sillä nyt on mukavat kelit juosta. Tästä kun mennään pari kuukautta eteenpäin ja ilmat kylmenevät, siirryn jälleen salin juoksumatolle tekemään juoksutreenit, jolloin veikkaan juoksulenkkien vähenevän kahteen viikossa ja salitreenien nousevan kolmeen.

Mainitsin jossain kohtaa lonkkakivuista, jotka ovat vaivanneet nyt jo toukokuusta lähtien. Kävin vaivasta julkisen fysioterapeutilla, jossa ei löydetty muuta ”vikaa” kuin seistessä oikealle kiertävä lantion virheasento. Tämä saattaa aiheuttaa kipua lonkkaan, mutta mitään takuita siitä ei ole. Muuten kaikki liikkuvuus oli kunnossa, eikä mitään näkyvää löytynyt. Olen keskustellut aiheesta nyt useamman kanssa ja minulle on suositeltu kiropraktikkoa siltä varalta, että lonkka olisi mennyt pois paikoiltaan ja aiheuttaisi siksi särkyä. Tuo särky tosiaan välillä vaikeuttaa esimerkiksi juuri alavartalon treenejä, sillä en uskalla tehdä kaikkia liikkeitä, joista erityisesti kiertoliikkeet ovat pahimpia. Vaikka kipu ei tunnu itse treenin aikana, saattaa se olla seuraavana päivänä paikoitellen häiritsevää. Tilanne on itselleni sinällään uusi, etten ole koskaan kärsinyt urheiluvammoista ja pystynyt aina treenaamaan monipuolisesti! Tällaiset ongelmat on kuitenkin hyvä hoitaa kuntoon, jos vaan mahdollista ja siksi etsin parhaillaan hyvää kiropraktikkoa, jolla käydä. Jos teillä on vinkata jostain erityisen hyvästä Helsingissä, kertokaa ihmeessä, tai ilmiantakaa itsenne?

Vaiva on tosiaan jossain määrin vaikuttanut treeneihin – tai oikeastaan lähinnä niistä palautumiseen. Kun kipua ei tunnu itse suorituksen aikana, sen herkästi unohtaa, vaikka yrittääkin juosta mahdollisimman hyvässä asennossa ja salilla tehdä liikkeet niin, ettei lonkalle koituisi liikaa rasitusta (ja välttää kiertoliikkeitä). Tavoitteena syksylle onkin saada tämä vaiva kuntoon, jonka lisäksi myös kehittyä siinä määrin, miten mahdollista. Olen kirjoittanut blogissani siitä, kuinka tavoitteet nykyään itseäni motivoivat ja treeneissäkin kaipaan haasteita. Vaikka välillä on mukava mennä mukavuusalueella, on kehitys kuitenkin se, johon tähtään. Juoksemisessa laatu korvaa määrän, eli ennemmin juoksen pari tehokasta ja lyhyempää lenkkiä viikossa kuin vedän maratoneja. 45 minuutin juoksulenkki on aika optimaalinen itselleni. Juoksen lenkit yleensä aika matalalla, tasaisella sykkeellä. Nyt syksyllä tavoitteena on tehdä yksi intervalli -henkinen treeni viikkoon, joka pitää sisällään vetoja ja palauttelua. Täten myös räjähdysmäinen kuntoni kehittyisi entisestä, sillä se on heikko kohtani.

Salitreenien suhteen treenaaminen on ollut kesän alusta tähän saakka hyvin ylläpitävää. En ole tavoitellut sen ihmeempiä, vaan halunnut pitää peruskuntoa yllä. Nyt kaipaan jotain pientä haastetta ja olenkin miettinyt, että voisin jälleen treenata hieman tavoitteellisemmin. En koe, että välttämättä tarvitsisi lisätä treenimääriä, vaan ennemmin teen 2-3 treeniä huolellisesti ja otan kuvioihin ennen kaikkea uusia liikkeitä, joita löytää helposti esimerkiksi Instagramista. Tilit, joista erityisesti näitä poimintoja teen, ovat @linnlowes ja @kelseywells. Olen tässä vuosien varrella oppinut sen, etten välttämättä tarvitse useita treenikertoja viikkoon, vaan vähempikin riittää, jos teen treenit hyvällä intensiteetillä. Eli ennemmin treenaan, vaikka kokonaisuudessaan kolme treeniä viikossa kuin väkisin sen viisi, jos viikko on muuten hyvin kuormittava. Mietin tosiaan aina kokonaisuutta ja annan itselleni myös armoa. Nykyään myös yöunien laatu ja määrä vaikuttavat omaan jaksamiseen ja tosiaan näin herkkäunisena ei ole mitään järkeä lähteä salille huhkimaan, jos unta on takana 5-6 tuntia. Mieluummin treenaan täysillä energioilla kuin puolitehoilla, jolloin riski loukkaantumiseen on suuri.

Tavoitteeni syksyä kohden on kehittää räjähdysmäistä kuntoa ja haastaa itseä salilla uusien liikkeiden avulla. En niinkään koe, että painomäärät olisivat salilla se laadun mittari, vaan ennemmin haluaisin lisätä treeneihin mm. liikkeitä, joita tehdä oman kehon painolla. Myös täysin uudet vapailla painoilla tehtävät liikkeet ovat sellaisia, joita haluaisin haalia lisää erityisesti yläkropalle. Alavartalon suhteen tykkään tehdä liikkeitä, jotka kohdistuvat mahdollisimman suoraan itse lihakseen ja eniten tykkään kohdistaa sitä pakaroihin. Esimerkiksi pakarapotku taljassa on liike, jota rakastan, sillä siinä tunnet suoraan sen tuntuman. Tai vastaavasti yhden jalan askelkyykky taljan kanssa, jolloin tuntuma on selkeä. Tämän tyyppisiä liikkeitä haluaisin oppia lisää, sillä variaatioita on niin monenlaisia. Etenkin jo mainitsemallani @linnlowes tilillä on loistavia treenejä pakaroille ja itse naisella muuten jumalainen kroppa!🤩

Tällaisia fiiliksiä tämän hetken treeneistä ja ajatuksia syksyn treeneistä. Tähän vuodenaikaan on mielestäni erityisen tärkeää kuunnella omaa fiilistä ja jaksamista. Syksy saattaa aiheuttaa monelle väsymystä ja jopa lievää masennusta, jonka vuoksi kehoa ja mieltä tulee kuunnella.

Mites teillä treenit kulkevat? Oletteko asettaneet itselle uusia tavoitteita näin syksyn tullen?

Kommentit (8)
 1. Itse sain kiropraktikolta vain hetken helpotuksen kipuihin. Jouduin käytännössä käymään ylläpitokäynnillä kolmen kuukauden välein, mikä kävi lompakolle aika raskaaksi ja vaivat tosiaan aina palasivat ennen pitkää. Suosittelen lämpimästi etsimään hyvän fysioterapeutin ja keskittämään hoidon sinne. Kiropraktikolta en saanut kuntoutukseen mitään vinkkejä, ainoastaan fysioterapia on kohdallani tuonut pitkäkestoisen avun ja myös lompakko kiittää.

  1. Ahaa, mielenkiintoinen aspekti. Itse jostain syystä ajattelin, että yksi käynti riittäisi. 🙈

   Kävin tosiaan fyssarilla, eikä hän löytänyt mitään selkeää, jonka vuoksi kehoitti lähinnä kiinnittämään asentoon huomiota niin juoksiessa kuin salilla. Eli ei määrännyt lisäkäyntejä tms. Itse pitäisi siis etsiä juuri fyssari, jos sellaisella alkaisi käymään. Mietin, että ehkä käyn kiropraktikolla kuulemassa hänen tuomion ja jos sieltä ei löydy kuin hetkellinen apu, voisin miettiä tuota fyssaria. 🙂

 2. Moikka! 😊 Varmaankin pitkään juoksua harrastaneena olet huomioinut mutta varmistan kuitenkin: ovathan lenkkarisi hyvät, eivätkä jo liian kuluneet? 🙈 Itselläni oli ihan selittämättömiä polvikipuja ja juokseminen oli yhdessä kohtaa pannassakin viikkoja, niiden vuoksi.. Kunnes älysin: juoksulenkkarini alkoivat olla jo vanhat ja kilometrejä kertynyt vähintäänkin paljon 😅 Katsoin pohjia, olivat ihan kuluneet, enkä älyä miten en ollut älynnyt aikaisemmin tätä 😂 uusien lenkkareiden myötä polvivaivoista ei ollut enää tietoakaan 😅😂 En käsitä miten en hoksannut jo aikaisemmin vaan kärsin juoksulenkkien jälkeisistä kivuista aina pitkään..! 🙄 Kai laitoin iän piikkiin +30 ja siihen, ettei vanhuus tule yksinään eikä urheilija tervettä päivää näe 😂 Toki kuten sinullakaan, ei minullakaan ollut aikaisemmin ollut minkäänlaisia urheiluvammoja, vaivoja, loukkaantumisia tms….

  Toivottavasti syy lonkkakivuillesi joka tapauksessa selviää ❤️ kurjia nämä tämmöiset!

  Mukavaa syksyä! ❤️

  1. Moikka Jaana! Itse asiassa ostin kesän alussa uudet Asicset juuri siksi, että ajattelin, josko niistä olisi apua. Kengät sopivat hyvin jaloille ja niillä on kevyt juosta. Mutta valitettavasti ei auttanut lonkkaan…

   Todellakin ikäviä tällaiset vaivat, vaikka toisaalta saa olla kiitollinen, ettei koskaan aikaisemmin ole ollut mitään vammoja. Aika pitkälle on siis päästy ns. terveellä kropalla. Ehkä tuo ikäkin vaikuttaa, kuten mainitsit. Vammoja alkaa tulemaan herkemmin, kun ikää tulee lisää. Myös istumatyö saattaa vaikuttaa ja huono työergonomia omalla kohdalla. Monta tekijää, mutta siitä huolimatta toivon että ns. selkeä syy vielä löytyisi, jolloin ei tarvitsisi arvuutella.

   Kiitos myötätunnosta, samaa toivon! Ja ihanaa syksyä sinulle myös. 😊

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *