Tasapaino ja kuinka se löytyy?

Millainen on mielestänne tasapainoinen ihminen? Itselleni tasapaino tuo mieleen tietynlaisen tasaisuuden ja rauhan. Itsevarmuuden ja sen, että tiedät, mitä olet, mitä haluat ja mitä tavoittelet elämässäsi. Tasapaino on tila, jossa meillä on hyvä olla ja jossa olemme onnellisimmillamme. Kun ihminen on balanssissa, se suorastaan huokuu ulospäin.

Tasapaino

Olen hakenut omaa tasapainoani viime kuukausina aika paljon, sillä oma henkinen balanssini horjui viime syksynä todella pahasti. Kun henkinen tasapaino järkkyy, se vaikuttaa meihin kokonaisuutena. Saatat tehdä asioita joita et normaalisti tekisi ja usein tuollaisessa tasapainottomassa tilassa sellainen yleinen elämänhallinta kärsii. Keskityt ikään kuin siihen kriisitilanteeseen, jonka seurauksena muu elämä jää jopa tilanteen varjoon. Päässä pyörii ainoastaan ne ikävät ja stressaavat tapahtumat. Osa syö suruunsa, osa lopettaa syömisen. Toinen joutuu ottamaan sairaslomaa, kolmas taas hukuttaa kaiken ahdistuksen ylipitkiin työpäiviin. Meillä jokaisella on niin omat tapamme käsitellä tasapainon menettämistä.

Nyt, kun oloni on jo vahvempi, kykenen puhumaan asiasta. Näen itseasiassa kaiken tällä hetkellä selkeämmin ja vaikka olen jopa mokaillut, osaan suhtautua omaan mokailuuni armollisesti. Tein paljon hätiköityjä ratkaisuja ja ikään kuin sokeuduin monien asioiden suhteen. Se oli jonkinlainen sumupilvi, jonka keskellä elin. Koetin hoitaa arkea kuten ennen, vaikka elämäni oli kaikkea muuta kuin tasapainossa.

Olen viime aikoina joutunutkin hakemaan balanssia elämääni uudestaan ja tämä on ollut itsessään mielenkiintoinenkin prosessi. Ei sillä, että haluaisin enää takaisin lähtöpisteeseen, mutta omalla tavallaan tämä kaikki on myös opettanut. Kun jossain kohtaa tasapainoinen elämä oli jopa itsestäänselvyys, sitä on nyt todella ymmärtänyt sen arvon! On mieletön tunne tuntea onnellisuuden fiiliksiä, iloita arjen pienistä asioista ja tuntea olonsa hyväksi. Tällaisiakaan asioita ei oikeasti osaa välttämättä arvostaa ennen, kuin ne menettää!

Kuinka sitten löytää elämäänsä tasapaino ja/tai saada menetetty balanssi takaisin? Kokosin omat vinkkini teille näin alkaneen viikon kunniaksi.

Ole itsellesi armollinen ja anna anteeksi

Iän myötä ainakin omaan elämääni on astunut armollisuus. Välillä me kaikki mokaillaan ja toimitaan väärin, mikä on aivan inhimillistä. Jos joku toinen ihminen tuomitsee sinut, älä kuuntele, tai jos kyseessä on oikeasti väärä teko, pyydä anteeksi ja ota opiksesi. Rakkaus itseään kohtaan lähtee myös omien virheiden hyväksymisestä. Siitä, että me olemme itsellemme armollisia ja ymmärrämme ettemme kykene aina toimimaan täydellisellä tavalla. Eikä meidän tarvitsekaan.

Unohda suorituskeskeisyys

Suorittamalla elämää unohdamme oikeasti ELÄÄ. Tavoitteita saa olla, mutta ole niiden suhteen silti itsellesi armollinen ja aseta ne realistisesti. Itse olen huomannut, että mitä vähemmän suoritan, sitä parempaa jälkeä aikaansaan. Jos teen asioita stressi ja paine päällä, yleensä teen ne jopa huonommin. Pyrinkin kaiken suhteen elämässä siihen, että eläisin mahdollisimman ei-suorituskeskeisesti. Tämä ei ole aina niin helppoa, sillä kriittisyys on se joka nostaa tuolla mielen sopukoissa niin helposti päätään…

Tee ilon kautta

Syöminen, juominen, liikkuminen, työ, vapaa-aika… Pyri siihen, että teet kaiken elämässä ilon kautta! Ota rento asenne asioihin ja unohda pikkutarkkuus. Jos mietitään vaikka syömistä ja juomista, kuinka yksinkertaisia asioita ne ovatkaan? Tänä päivänä teemme kaikesta niin vaikeaa. Uskon siihen, että tasapaino kaiken välille löytyy tietynlaisesta ilosta ja rentoudesta tehdä asioita. Elämä ei ole niin vakavaa. Unohda siis kaloreiden laskeminen, puntarilla ravaaminen, itsesi rajoittaminen, negatiivisuudessa vellominen, väkipakolla salilla puurtaminen, viinistä nillittäminen ja oikeasti tee niitä asioita, jotka tekevät sinusta iloisen ja onnellisen! Olen aivan varma, että mikään itsensä kontrolloiminen tai kyttääminen ei tee kenestäkään aidosti onnellista.

Elä hetkessä

Tämä kohta on suorastaan auennut itselleni viime aikoina! Kuinka tärkeää onkaan elää hetkessä ja tehdä spontaanejakin asioita. Aika kuluu jatkuvasti ja se ettemme antaisi sen lipua vaan ohitsemme on todella tärkeää. Tee jotain sellaista jota et ole ennen tehnyt, tai joka on vastoin tavallisia toimintatapojasi. Lähde spontaanille reissulle tai hulluttele ystävien kanssa! Liian usein me elämme todella tylsästi ja kaavoihin kangistuen. ”En minä voi” tai ”en minä pysty” – bullshit. Kannattaa muistaa, että jokainen hetki on tässä ja nyt ja toista mahdollisuutta samoille asioille ei välttämättä tule enää koskaan.

Tutustu itseesi

Vielä 25 vuotta täytettyäni olin todella hukassa itseni kanssa. Vaikka olen aina ollut todella pohdiskeleva ihminen, mietin tuolloin asioita niin eri lähtökohdista. Olin epävarmempi ja perustin monia elämänarvoja asioihin, joilla on nykyään itselleni todella pieni merkitys. Viidessä vuodessa on tapahtunut ihan mieletön muutos ja siksipä kehotankin myös sinua, tutustu itseesi! Tuo prosessi saattaa viedä vuosia eikä varmasti pääty koskaan, mutta se tuo elämään tietynlaista henkistä tasapainoa ja rauhaa. Mitä paremmin on sujut itsensä kanssa, sitä tasapainoisempaa arki itsensä kanssa on.

Kuuntele ja työstä

Oman henkisen äänen kuunteleminen on yksi tärkeimmistä avaimista tasapainoisempaan elämään. Jos on paha olla, niin silloin on paha olla. Ikäviä tuntemuksia ei tarvitse aina kääntää positiivisiksi, vaan meillä on lupa kokea myös surua tai pahaa mieltä. Tärkeintä on ennemminkin pohtia, mistä tunnetila johtuu ja mikä sen aiheuttaa. Siispä kuunnellaan jatkuvasti, miltä meistä tuntuu, eikä vaan paineta hullun lailla eteenpäin. Kun taas tiedostaa ongelman ja ehkä sen negatiivisen tunteen, kannattaa asioita työstää. Maton alle lakaiseminen on pahinta mitä voimme itsellemme tehdä ja se vie meitä aivan varmasti taaksepäin tasapainoisemmasta minuudesta. Olen oppinut tämän kantapään kautta. Tällä hetkellä pyrinkin käsittelemään kaiken tapahtuneen ja sitä kautta pikkuhiljaa löytämään sen balanssin takaisin elämääni.

Oikein motivoivaa maanantaita teistä jokaiselle! 

Kommentit (4)
 1. Kiitos tekstistäsi. Oletkin jo valmiiksi pohtinut, mitä vaikutuksia balanssin menettämiselllä on, sekä sillä, mitkä asiat auttavat aikaansaaman sen takaisin vastoinkäymisten jälkeen. Oli mielestäni hyviä pointteja ja selvästi asiaa paljon jo käsitelty. Hyvä, ettei tarvitse itse ruveta keksimään samoja juttuja uudelleen. Tekstistä oli minulle tukea. 🙂 löysin tämän googlettamalla henkisen tasapainon järkkymisestä.

  1. Mukava kuulla, että sait tekstistä hakemasi. 🙂 Oikein mukavaa alkanutta vuotta sinulle!

 2. Mun piti kommentoida jo kun ekan kerran luin tän ja se jostain syystä jäi tekemättä mut oli pakko tulla takas lukemaan tää ihan ajatuksen kanssa! Oon sua jonkun verran nuorempi, eli luultavasti vielä en tunne itteäni yhtä hyvin ku sä, mutta ainakin ajatutusten tasolla ollaan aikalailla samalla sivulla. Mä etsin tällä hetkellä tasapainoa (itse asettamieni) paineiden ja totaalirentouden välissä. Tää teksti konkretisoi mun ajatuksia, koska vaikka tiedostan kyseiset asiat, niiden noudattaminen on usein aika vaikeaa. Jotenkin se, että joku muu kirjottaa ne ylös, auttaa mua, niin hassulta kun se kuulostaakin.
  Haluun vielä loppuun kehua sun blogia, tykkään ulkoasusta ja kuvista tosi paljon, ja varsinkin nää ns. syvällisemmät kirjotukset on huippuja! Ihanaa kevättä sulle 🙂

  1. Kiva kuulla, että teksti tuli tarpeeseen! Ja näinhän se monesti on. Monet asiat ymmärtää paremmin lukemalla mustaa valkoisella ja vieläpä toisen kirjoittamana. 🙂

   Uskon, että moni asia kirkastuu sullekin vielä ajan mittaan. Kuten mainitsitkin, olet nuorempi ja siksi ehkä vielä monessa jutussa vaiheessa. Itsehän olen siis myöskin monessa jutussa keskeneräinen, mutta valmiimpi kyllä kuin aikaisemmin. Vuodet opettavat ja selkeyttävät.

   Ja ihana kuulla, kiitos! Sinullekin ihanaa kevättä – vai pitäisikö sanoa takatalvea, kun ulos katsoo.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *