Tavoitteena tasapainoinen hormonitoiminta

Omaan historiaani kuuluu jos jonkinlaista taistelua hormonitoiminnan kanssa. Vaikka tällä hetkellä koen, että omani on suhteellisen tasapainossa – olen elänyt aikoja, jolloin hormonit ovat todella aiheuttaneet minulle päänvaivaa. Näistä esimerkkeinä mainittakoon jälkiehkäisyjen sekoittama keho (kuukautiset poissa 6 kk), e-pillereiden tauon aikainen hurja hiusten rasvoittuminen, pillerimerkin vaihdoksesta johtuva hiustenlähtö, suolisto ongelmat, PMS-oireet, selluliitti, stressi, makeannälkä, masentuneisuus, heikko vastustuskyky, turvotus sekä teininä kärsimäni finniongelma yläselän alueella. Naisten hormonitoiminta on herkempi kuin miesten, jonka vuoksi me kärsimmekin todella herkästi erilaisista hormonitoiminnan häiriöistä.

NORDIQ NutritionNORDIQ NutritionNORDIQ Nutrition

Vaikka en lääkäri olekaan niin sen verran tiedän, että hormonitoiminta vaikuttaa meissä useampiin elintoimintoihin. Hormonit pitävät kehomme tasapainossa ja jos niiden toiminta järkkyy, alamme oireilemaan. Oireita voi olla todella monenlaisia, kuten ehkä tuosta omasta listastanikin huomasitte. Osa ehkä hieman vaarattomampia ns. kosmettiisia ongelmia kuten selluliitti tai finnit. Joukossa on kuitenkin myös niitä oikeasti yleiskuntoonkin vaikuttavia elämän hankaloittajia kuten vaikka stressi ja masentuneisuus. Pahintahan hormonien kanssa on se, että siinä kohtaa kun syyn epätasapainolleen löytää ja tuota alkaa hoitamaan, saattaa viedä aikaa että hormonitoiminta palautuu jälleen ennalleen. Jos keho esimerkiksi sekoittuu e-pillereistä, jotka eivät sovi ja kärsit niiden sivuoireista, eivät oireet katoa välttämättä heti vaikka lopettaisitkin pillereiden syönnin. Jos kroppa menee totaaliseen jumiin, silloin palautuminen saattaa viedä aikaa jopa kuukausia ellei vuosiakin.

Koen hormonitoiminnan tasapainon todella tärkeäksi osaksi naiseuttani ja hyvinvointiani. Täydellisyyteen tässä tuskin meistä kukaan koskaan pääsee, mutta mahdollisimman hyvään balanssiin kannattaa ehdottomasti pyrkiä. Keinot joiden avulla pyrin ylläpitämään hyvää hormonitasapainoa, ovat arkisia, etenkin elintapoihin liittyviä. Minulle ehkä se tärkein rooli on stressinhallinnalla ja sillä, etten anna työ- tai yksityiselämän ongelmien ottaa liikaa valtaa elämässäni. Tämä on toisinaan kaltaiselleni herkälle ihmiselle haastavaa ja siksi pyrinkin kaikin mahdollisin tavoin siihen, että elämäni olisi tunnemaailmaltaan tasaista sekä stressivapaata. Panostan myös hyvin nukuttuihin öihin ja siihen, että nukun riittävästi. Unettomuus nimittäin nostaa todella nopeasti stressitasoja ja jo muutama huonosti nukuttu yö tuntuu hyvinvoinnissa. Treenien suhteen puolestaan pidän yllä tasapainoa, eli en treenaa liikaa rankkoja lajeja, sillä liian kuormittava treeni stressaa elimistöä jonka seurauksena hormonitasapaino saattaa järkkyä. Tärkeintä on liikunnankin suhteen tasapaino eli treenien vaihtelevuus ja se, että aikaa on palautumiselle, venyttelylle sekä kevyemmille mentaalisillekin lajeille kuten vaikka joogalle.

NORDIQ NutritionNORDIQ Nutrition NORDIQ NutritionNORDIQ Nutrition

Ehkä yksi merkittävimmistä hormonitoiminnan tasapainottajista on ruokavalio ja nimenomaan oikeanlainen sellainen. Sokeri ja roskaruoka luonnollisestikin vaikuttavat myös hormonitoimintaan negatiivisella tavalla, jolloin saatamme huonon ruokavalionkin seurauksena oireilla. Myös liian vähäinen ravinnonsaanti on todella huono juttu ja siihenkin joskus aikanaan syyllistyneenä en voi kun nykyään panostaa syömääni ravintoon sekä riittäviin ruokamääriin. Kun syö perus terveellistä ruokaa ja vieläpä säännöllisesti, pysyy elimistö käynnissä sekä olo hyvänä. Itse luotan myös lisäravinteisiin, mitä tulee hormonitoiminnan ylläpitoon. Lisäravinteet eivät tokikaan koskaan yksin mitään pelasta mutta niillä voidaan tukea erinomaisesti eri osa-alueita terveydestämme – myös hormonitoimintaa.

Olenkin syönyt jo viime syksystä lähtien NORDIQ Nutritionin Female Complexia, joka on nimenomaan naisen hormonitoiminnan ja naiseuden tukemiseen tarkoitettu lisäravinne. Se sisältää monipuolisesti tuorepakastekuivattuja kasveja (mm. ”naisten ginsengiä” sekä kudzujuurta), joilla on hormonitoimintaa tasapainottava vaikutus. Female Complex sopiikin erityisesti naisille, jotka kärsivät esimerkiksi PMS-oireista, vaihdevuosista tai mielialan vaihteluista. Myös stressin hallinnassa tämä tuote on aivan erinomainen! Itse aloitin kokeilun etenkin PMS-oireita sekä mielialanvaihteluita silmällä pitäen. Alkusyksy oli stressaava ja jo senkin seurauksena tuntui, että hormonitoiminta ei ollut aivan tasapainossa. Oli paljon nimenomaan masentuneisuutta, ärtyneisyyttä sekä ajoittaista stressiäkin. Aloitinkin Female Complexin käytön kokeilumielessä toivoen, että se tasapainottaisi omalta osaltaan olotilaani. Kuten mainittu, kokonaisuus ratkaisee mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että tästä tuotteesta on ollut apua! PMS-oireet ovat  ainakin helpottaneet huomattavasti ja stressi pysynyt paremmin aisoissa.

NORDIQ NutritionNORDIQ NutritionNORDIQ Nutrition

Female Complexin ohessa olen syönyt NORDIQ Nutritionin Cognitive Complexia, koska sitä minulle nimenomaan suositeltiin kyseisen lisäravinteen oheen. Tätä muistia sekä ajattelua tukevaa lisäravinnetta en kylläkään ole syönyt yhtä montaa kuukautta mutta reilun kuukauden kokeilujakso minulla on tuotteen parissa takana. Cognitive Complex sopii erinomaisesti tukemaan Female Complexin käyttäjiä, sillä se tukee stressinsietokykyämme sekä aivojen toimintaa. Sanoisin, että etenkin niinä kaikista stressaavimpina ajanjaksoina tämän lisäravinteen käyttö on paikallaan! Lisäravinne rauhoittaa ja auttaa esimerkiksi meditoinnissa – hetkinä jolloin kaipaat todella rentoutumista. Olen itse kokenut, että tästä tuotteesta on ollut apua etenkin keskittymisen suhteen. Minä kun olen todella ärsyke herkkä, kärsin usein ihan vaan keskittymiskyvyn puutteesta. Siihen jos vielä yhdistää ne PMS-oireet ja stressin niin olotila on kyllä aivan mahdoton. Cognitive Complex rauhoittaa sekä auttaa hallitsemaan ajattelua.

Uskon kokonaisuudessaan siihen, että vaikka hormonitoimintaa on mahdollista tukea mm. elintavoilla sekä lisäravinteilla, niin silti naiseuteen kuuluu se, että välillä hormonitoimintamme heittelee tai saattaa sekoittua. Jos ei muuten niin ainakin tiettyyn aikaan kuusta useamman kroppa oikuttelee ja se on enemmän kuin luonnollista. Itse en koekaan vihaa hormoneita kohtaan sillä tiedän, että nimenomaan ne tekevät minusta naisen ja ilman niitä kehoni olisi jatkuvassa epätasapainossa. Sitä nimittäin aivan liian usein kuulee, kuinka hormoneita kirotaan vaikka niillä on elimistössämme aikamoinen tehtävä. Hormonit ovat ystäviämme.

NORDIQ NutritionNORDIQ Nutrition

Veikkaan, että useammalla teistäkin on kaikenlaisia kokemuksia hormonitoiminnan oikuttelusta ja epätasapainosta. Uskon, että jokainen nainen kohtaa näitä ongelmia elämässään mutta tärkeintä on se, että epätasapainolle löydetään aina syy ja sitä pystytään hoitamaan. Itsekin lukuisat ongelmat läpikäyneenä en voi kuin todeta, että ne yksinkertaisesti ovat osa elämää ja valitettavasti niitä ei aina pysty täysin edes ehkäisemään. Aina kannattaa kuitenkin pyrkiä siihen tasapainoon, sillä mitä tasapainoisempia kokonaisuudessa olemme, sitä tasapainoisempi on hormonitoimintammekin.

Tähän loppuun sain vielä jattevaksi teille alekoodin ihanaan NORDIQ Nutritionin verkkokauppaan, josta löytyy tässä postauksessa mainitsemieni tuotteiden lisäksi laadukkaita ravintolisiä sekä urheiluravinteita. Koodilla JH2018 saatte siis 10 % alennuksen tilauksen loppusummasta ja se on voimassa 31.3.2018. saakka.

Millaisia kokemuksia teillä on hormonitoiminnan epätasapainosta? Tai kuinka olette saaneet sekaisin menneen hormonitoiminnan tasapainoon? 

 

Lisää NORDIQ Nutritionin tuotteista:

Ravintolisät hyvinvoinnin tukena

Täydellinen urheilujuoma

Kommentit (6)
 1. Moikka Jutta,

  muistatko vielä, että missä ajassa huomasit saaneesi PMS-oireisiin apua tästä kyseisestä tuotteesta? Alkoi kiinnostamaan tosissaan, koska itsellä on viimeisen vuoden aika PMS-oireet lisääntyneet merkittävästi. Ehkä se johtuu siitä, että kolmekymppiset kolkuttelee oven takana pian. 😀 Olen lukenut että vanhetessa PMS-oireet voivat lisääntyä. Ja sitten vielä sellainen kyssäri, että sinullakin taisi olla herkkävatsa? Sitä vielä tiedustelen, että miten vatsasi reagoi kyseiseen tuotteeseen? Aiheuttiko jotain sivuoireita tms? Aurinkoista talvipäivää sinulle! 🙂

  1. Käytin tuotetta kuukauden tai pari ennen kuin aloin huomaamaan todella eroja. 🙂 Suosittelen oikeasti lämmöllä! Ja tuotteethan ovat tosiaan myös vatsaystävällisiä, eli tuostakaan puolesta ei tarvitse huolehtia.

   Ja on totta, että PMS-oireet lisääntyvät vanhetessa – niin kurjalta kuin se kuulostaakin. Ikääntyessä hormonitoiminta muuttuu ja keho on murroksessa. Vaikka tässä ollaankin vasta kolmenkymmenen hujakoilla niin silti muutoksia on ainakin itselläni jo tapahtunut ja PMS-oireiden paheneminen kuului minulla yhdeksi osaksi muutosta.

   Kivaa viikon jatkoa sinnekin!:)

 2. Ai himskatti, kun tuli osuvasti.. En tiedä missä mättää, mutta tukkaa tippuu ja nyt vuosien tauon jälkeen on naama räjähtänyt kukkimaan! Todella turhauttavaa, kun ei tiedä missä vika. Olin teini-iän aknen jälkeen saanut olla melkein kymmenen vuotta ilman paiseita, mutta nyt sitten näyttäisi ottavan vuosienkin edestä takaisin. 😀
  Ei sitä muistanut kuinka paljon se vaikuttaa itsevarmuuteen, kunnes se taas iski. Ei kehtaa liikkua ilman meikkipohjaa kotipihaa kauemmas. Ihan Camilla 16v-fiilis.

  1. Veikkaisin nyt kyllä jotain hormonitoiminnan epätasapainoa. Senhän voi tosiaan laukaista ihan jo pelkästään stressi, muuttunut elämäntilanne tai jos olet tehnyt muutoksia ehkäisyjuttujen suhteen. Ja tosiaan ihminenhän voi oireilla pidemmän ajan takaakin, koska hormonaalisten reaktioiden sanotaan tulevan ikään kuin ”jäljessä”.

   Olen ylipäänsä huomannut, että vahvat reaktiot kropassa saattavat ilmaantua vasta tietyn aikavälin päästä, kun elämässä on tapahtunut jotain emotionaalisesti mullistavaa. Alkuun ihminen menee ikään kuin sellaisella selviysmoodilla ”itseään suojelevassa tilassa”, jossa ei päästä tunteita kunnolla valloilleen saatikka aloita niiden käsittelyä. Oma masennusjaksoni alkoi esimerkiksi puolisen vuotta sen jälkeen, kun suhteeni oli lopullisesti päättynyt ja sitä kautta käsittelyyn tuli paljon muutakin, mm. asioita ihan sieltä lapsuudesta ja kaikesta vaikeasta elämässä tapahtuneesta.

   Tämä nyt siis ihan sillä jos ihmettelet mistä voisi johtua niin veikkaan, että laukaiseva tekijä saattaa tulla jostain kauempaakin. Kovasti tsemppiä ja kannattaa tosiaan kokeilla mm. ruokavaliomuutoksia. Kuten tuossa mainitsinkin, maitotuotteiden vähentäminen/pois jättäminen saattaa vaikuttaa positiivisesti ihoon. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *