Treenimotivaatiota uuteen viikkoon!

New week, new goals! Klisee tai ei, motivaatiolauseet toimivat ja mitä tulee treenaamiseen, itsensä kannustaminen sekä eteenpäin puskeminen tehoavat erityisen hyvin. Se mikä motivoi treenaamaan, on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Toisia motivoi hyvä olo kun taas toisia oman sekä muiden kehityksen konkreettinen huomaaminen. Kun näet muiden kehittyvän, saat voimaa omaan tekemiseen! On olemassa lukuisia upeita muutostarinoita ja mielestäni niiden jakaminen on mielettömän tärkeää, sillä ne kannustavat hyvin monia. Varmasti tuollaisesta tulee itsellekin huikea voittajafiilis kun huomaa, että on saavuttanut sen, mitä on halunnut. Kun mietin asiaa omalla kohdalla, huomaan motivoituvani eniten siitä hyvästä fiiliksestä, jonka säännöllinen urheilu aikaan saa sekä ihan konkreettisista tuloksista. Tulosten ei tarvitse olla ulkonäkö edellä kulkevia, vaan ne voivat olla esimerkiksi salilla painokilojen lisääminen ja oman jaksamisen kasvaminen tai lenkkipolulla kestävyyskunnon paraneminen. Myös ulkonäöllisistä muutoksista on lupa iloita eikä se tee kenestäkään pinnallista. Omalla kohdalla ehkä se kaikista motivoivin asia on hyvä fiilis! Se fiilis, johon tänäänkin heräsin hyvin nukutun ja rauhallisen viikonlopun jälkeen, kun tuntuu että pystyy mihin vaan. Tämä on se olotila, jota en saavuta jos en liiku. Liikunta antaa niin mielettömästi energiaa elämään ja ihan oikeasti, se lisää myös optimistisuutta!

Tiedän ettei kaikilla ole kuitenkaan tällainen voittajafiilis näin maanantaina – eipä minullakaan aina ole. Sekin kuuluu elämään eikä aina ole yhtä motivoitunut olotila. Etenkin jos viikonloppu on mennyt muissa kuin levollisissa tunnelmissa, saattaa tänään olla nuutunut fiilis. Samalla tavalla kuin yleinen mielentila, menee treenimotivaatiokin ylös alas. Välillä on ajanjaksoja kun liikunta on tasaista puurtamista, jonka jälkeen tulee jälleen nousukausi. Ainakin omassa elämässä nämä jaksot vaihtelevat ja vaikka nyt pidempään treeni on kulkenut erinomaisesti, on minullakin ajanjaksoja ettei etenkään salitreeni kiinnosta. Yksi tärkeä vinkkini noihin hetkiin on, tee vaan. Eli vaikka ei kiinnosta tai huvita, tee silti. Käy salilla sen oman rytmityksen mukaan – mikä se sitten ikinä onkaan. Jos annat mielihaluillesi periksi ja lopetat treenaamisen siinä kohtaa kun ei kiinnosta, voi olla ettet enää koskaan palaa lajin pariin. Tämän olen itse elämässä huomannut, sillä olen hyvin tunnepohjainen tyyppi. Jos menisin jatkuvasti sen mukaan mikä nyt on päivän fiilis, olisin varmaan lopettanut treenaamisen jo aikapäiviä sitten! Toki ymmärrän ettei meistä jokaisella ole luontaisesti samanlaista itsekuria, mutta sitäkin voi harjoitella – kaikkea elämässä voi opetella.

Jokaisella meistä on ne omat kikkakolmoset kohottaa omaa treenimotivaatiota. Jos mietin itseäni, hetkinä joina ei yhtään kiinnostaisi, ajattelen olotilaa harjoituksen jälkeen. Pikakelaan itseni siihen treenin jälkeiseen hetkeen ja kas kummaa, fiilistä alkaakin löytymään. Tunneihmisenä minua motivoi hyvin pitkälti tunnepohjaiset asiat, eli tässäkin tapauksessa se hyvä harjoituksen jälkeinen fiilis. Oli kyse sitten salille lähdöstä tai lenkkipolulle suuntaamisesta, mietin aina, miten energinen olo minulla on harjoituksen jälkeen. Ja ihan oikeasti se energinen olotila kantaa! Se ei ole mikään hetken endorfiiniryöppy vaan säännöllisesti liikkuvalle se on jatkuva hyvä fiilis. Itselleni myös musiikki on ehdoton motivaation kohottaja. On vissi ero sillä, kuuntelenko lenkillä kunnon jytää vai jotain rauhallista piiperrystä. Musiikki ohjaa askelia ja fiilistä todella paljon. Mikäli motivaatio on näin maanantaina kateissa, suosittelen päivittämään soittolistan tai valitsemaan ne kaikista eniten energiaa antavat biisit päivän treeniin. Joskus sellainen paskan fiiliksen uhmaaminen toimii ja monesti se muuten jää sinne lenkkipolulle.

Aina on uusi mahdollisuus. Jokainen päivä on mahdollisuus aloittaa uusi elämä tai muuttaa sen suuntaa. Vaikka olisit viikonloppuna epäonnistunut, tänään voit onnistua. Oma neuvoni onkin niin hyvinvoinnin kuin ihan koko elämän suhteen se, ettei epäonnistumisiin kannata jäädä liian pitkäksi aikaa kieriskelemään. Jos olet mokannut, myönnä virheesi ja mene eteenpäin. Vaikka kannustan aina jatkuviin elämäntapamuutoksiin, olen ihmisenä silti se, joka kannustaa myös armollisuuteen. Itselleen ei tarvitse antaa jatkuvasti myönnytyksiä, mutta jokainen meistä välillä sortuu virheisiin ja siksi itselleen on opeteltava antamaan anteeksi. Se jos muut muistavat virheesi sen jälkeenkin kun olet itse niistä eteenpäin mennyt, se on heidän ongelmansa. Tärkeintä on keskittyä omaan elämään ja tekemiseen. Tämä neuvo pätee mielestäni loistavasti myös treenaamiseen ja terveellisiin elämäntapoihin. Moni soimaa itseään maanantaina siitä, kuinka viikonloppuna tuli syötyä TAAS liikaa tai lipsuttua. Siksi haluan muistuttaa että tänään on uusi päivä ja mahdollisuus uuteen alkuun. Ja tuo alku voi muuten olla lopun elämän alku, sen ei tarvitse olla laihdutuskuurin uusi alku.

Näin uuden viikon alussa asetan itselleni tavoitteet. Ne harvoin ovat treeniviikon suhteen mitkään hulppeat, sillä treenitavoitteet saavutetaan pidemmällä aikavälillä. Asetan itselleni kuitenkin pieniä tavoitteita, joista pidän kiinni. Niitä voivat olla esimerkiksi lenkkien määrä, pituus ja kesto – saatan asettaa aikatavoitteen, johon juoksen x määrän kilometrejä. Salilla saatan puolestaan päättää lisätä painoja tietyissä liikkeissä ja täten uhmaan mukavuusaluetta. On nimittäin niin helppoa tehdä treeni aina samoilla painoilla, sillä usein suuremmat painot pelottaa – mitä jos en jaksa sarjaa loppuun? Aina voit kuitenkin kesken sarjan keventää, mikäli sille tuntuu. Tuon olen joutunut itse lukuisat kerrat tekemään, viimeksi eilen. Se ei ole noloa, sillä treenaan itseäni varten, en muita. Siispä jos motivaatio on tänään hukassa, aseta tavoitteet. Niiden ei tarvitse olla suuria, vaan ne voivat olla pieniä etappeja. Se jos tavoitteisiin ei pääse, ei ole maailmanloppu. Mieluummin kannattaakin pitää tavoitteet liian korkealla kuin turhan matalalla.

Näin uuden viikon alussa treenimotivaatiota voit lisätä myös seuraavilla konsteilla:

 • Aloita uusi viikko syömällä terveellistä ravintoa. Monipuolinen ravinto on pohja hyvälle fiilikselle, joka kantaa treeneihin saakka. Sokeri puolestaan latistaa fiilistä, väsyttää ja masentaa.
 • Päätä uskoa itseesi! Jos tämä ei meinaa onnistua, hoe sitä niin kauan että uskot. Unohda muiden mielipiteet ja keskity siihen mitä itse olet, ajattelet ja haluat.
 • Priorisoi arkeasi. Mieti mitkä asiat ovat tärkeitä sinulle ja ujuta treenit siihen tärkeiden asioiden listaan. Kiire on aina tekosyy siihen että laiminlyö treenit – kiire on itse asiassa aina huono tekosyy, sillä se on itse aiheutettua.
 • Sano tavoitteet ääneen ystäville, kumppanille ja perheelle. Kerro mitä tavoittelet, jolloin he kunnioittavat päätöstäsi. Voi olla hankalaa muuttaa elämänsä suuntaa, mikäli vaikka kumppani menee täysin eri suuntaan. Asioiden ääneen sanominen on näissä tapauksissa tärkeää, jotta toinen osaa kunnioittaa päätöstäsi.
 • Unohda vaaka ja mittanauha. Mikäli haluat oikeasti muuttaa elämän suunnan paremmaksi ja viedä treenimotivaation uudelle tasolle, älä käy puntarilla saatikka mittaile itseäsi. Nuo ovat asioita, jotka varmasti latistavat tunnelmaa, sillä ei paino ole koko totuus ja se ihan oikeasti voi heitellä useilla ihmisillä kilojakin päivien välillä.
 • Älä ole liian ankara itsellesi, mutta ole silti päättäväinen. Ei turhia myönnytyksiä, mutta ei myöskään verenmaku suussa treenaamista. Jos elämäänsä haluaa muuttaa, vaatii se aina päätöksen. Jos haluaa treenata säännöllisesti ja saavuttaa tuloksia, vaatii sekin päätöksen. Ilman päätöstä soudamme ja huopaamme, joten tämä kannattaa panna näin heti viikon alussa täytäntöön. Päätökset eivät ole ankaruutta itseä kohtaan, vaan tervettä elämänhallintaa.

Energistä viikon alkua jokaiselle! Muista että sinä pystyt, osaat ja voit!

hyvinvointi oma-elama hyva-olo liikunta
Kommentit (3)
 1. Hennariikkan
  14.5.2019, 09:25

  Siis sama homma, motivoi myös se urheilun jälkeinen fiilis! Varsinkin juoksulenkin jälkeen. Kylmemmillä ilmoilla käyn vielä lenkin jälkeen saunassa, ihan paras kombo. Oon vielä aamu-urheilija, joten viikonloppusin yleensä käyn aikasin aamulla lenkillä ja sen jälkeen meen aamusaunaan! 😀

  1. Aamusauna kuulostaa ihanalta!🤩🤩 Ja jep, se treenin jälkeinen fiilis on ihan best ja ajaa kerta toisensa jälkeen treeenaamaan.💪💪

   1. Hennariikkan
    14.5.2019, 10:28

    Todellakin!💪🏼🤩 vinkkaanpas sulle samalla eettisen ja suomalaisen urheiluvaatemerkin: http://www.wearnepra.com
    Kannattaa käydä tutustumassa! Tosi hyviä ja laadukkaita treenivaatteita😊

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *