Treenit aamulla, päivällä vai illalla?

Ajattelin tänään kirjoitella jälleen treeneistä ja tällä kertaa pohtia hieman sitä, mihin aikaan päivästä on optimaalisinta treenata. Aihe jakaa varmasti paljon mielipiteitä, sillä osa meistä nauttii aamutreeneistä, kun taas toisille mieluisin aika urheilla, on illalla ennen nukkumaanmenoa. Osan kohdalla tähän vaikuttaa varmasti täysin käytäntö, eli silloin treenataan, kun aikaa on ja vaikka se ei olisi omalle keholle optimaalisinta, olosuhteet ratkaisevat. Uskon, että siihen mihin aikaan treeni kulkee parhaiten, vaikuttaa pitkälti oma unirytmi ja se, onko ilta- vai aamuihminen. Mikäli herää aina kuuden aikaan ja menee aikaisin illalla nukkumaan, treeni kulkee luonnollisesti parhaiten joko aamulla tai päivällä, kun taas aamu-uniselle optimaalisinta on treenata päivällä tai illalla. Itsehän olen kokeillut kaikkia mahdollisia aikoja treenata, sillä myös unirytmi on vaihdellut vuosien varrella töiden ja elämäntilanteen mukaan. Kuitenkin viime vuodet olen noudattanut enemmän tai vähemmän rytmiä, jossa herään yhdeksän aikaan aamulla ja nukkumaan menen klo 00-01 välillä.

Olen tosiaan kokeillut kaikenlaisia aikoja treenata ja jossain kohtaa yritin muuttua aikaiseksi aamutreenaajaksi, sillä se tuntui kovin motivoivalta. Heräsin joka aamu kuudelta treenaamaan ja noudatin tätä rytmiä varmaan puolen vuoden ajan. Tuo oli kuitenkin aikaa, kun kehossani oli jatkuvasti tukkoinen ja epämiellyttävä olo, eivätkä treenit kulkeneet, kuten toivoin niiden kulkevan. Eli treenasin ikään kuin puoliväkisin ja yritin saada harjoituksista maksimeja irti, mutta näin jälkikäteen mietittynä, tuo oli kaikkea muuta kuin fiksua. Olen jutellut aiheesta useiden kanssa tässä matkan varrella ja ei, en vaan ole luontaisesti aamuihminen. Nautin illoista, en kuudelta aamulla hereillä olemisesta – en etenkään tähän vuodenaikaan. Tämän olen tosiaan viimein hyväksynyt ja sen puitteissa myös treenaan. Itselleni optimaalisin aika treenata salilla on klo 14-18 välillä tai vastaavasti klo 20-22 välillä. Näihin tuloksiin olen tullut kokeilujen kautta ja vaikka viime aikoina olen treenannut pääasiassa iltaisin aikataulujen vuoksi, kyllä se kaikista tehokkain treeni tulee vedettyä kello kahden jälkeen päivällä! Toki tähän vaikuttaa aina myös kokonaisuus, eli miten edellisen yön on nukkunut, mitkä ovat stressitasot juuri sillä hetkellä ja miten on syönyt päivän mittaan.

Tähän liittyen on ehkä hieman jännä, mutta parhaiten juoksu taas kulkee kohdallani iltaisin. Tykkään siis juosta rauhalliseen aikaan, en keskellä päivää. Myös pimeys tuntuu miellyttävältä, eli voin ikään kuin uppoutua juoksemiseen ja musiikkiin sen sijaan, että tarvitsisi kohdata tuttuja naamoja tai antaa ympäristölle yhtään ylimääräistä fokusta. Myös uni tulee helpommin, kun kehoa on rasittanut pitkäkestoisesti juuri ennen vuoteeseen menoa. Salitreeni kovin myöhään tehtynä puolestaan häiritsee monien yöunta, mutta itse en ole tämän suhteen täysin varma? Ehkä kello 22.30 jälkeen tehty kova voimatreeni saattaa piristää, mutta pitkälti tämäkin on kohdallani kiinni päivästä. Kenties se suurempi ongelma noissa todella myöhäisissä treeneissä on se, ettei paukkuja välttämättä ole enää jäljellä, vaikka olisikin herännyt ”vasta” yhdeksältä? Toisaalta välillä todella myöhäinen treeni on tavallaan myös aika ihana ja kuten sanottu, juoksulenkit myöhään illalla ovat itselleni suurta huumetta!

Uskon, että jokaisen keholla on olemassa aikahaitari, jolloin suorituskyky on maksimissaan. Tähän liittyen ei myöskään pitäisi olla olemassa mitään tutkimuksia, jotka puoltaisivat vain yhtä kellonaikaa, joka pätee meistä jokaiseen (korjatkaa, mikäli olen väärässä). Vähän samalla tapaa kuin työnteko – senkin suhteen meistä jokaisella on ne kellonajat, jolloin saamme eniten asioita aikaan. Toisaalta taas, mikäli aina ei ole mahdollista treenata siihen itselleen optimaalisimpaan aikaan, en usko, etteikö treeneistä voisi silti saada tehoja irti! Tosin, jos vaan mahdollista, kyllä aina kannattaa pyrkiä urheilemaan energisenä, ei väsyneenä ja energisiä me ollaan silloin, kun kehossa on se paras draivi päällä!

Se itselleen toimivin aika treenata kannattaa löytää kokeilun kautta ja tärkeää on muistaa, ettei kaikkien tarvitse mahtua samaan muottiin. Eli ne lenkit ennen kukonlaulua tyhjällä vatsalla tehtynä, eivät yksinkertaisesti ole kaikkien juttu. Sama mikä toimii sinulle, ei välttämättä toimi minulle. Kehoaan kannattaakin kuunnella ja mahdollisesti opetella treenien suhteen jonkinlainen rytmi, mikäli se helpottaa harjoitusten toteuttamista. Itsehän vaihtelen treeniaikoja suhteellisen paljon arjen menojen mukaan, mutta pyrin siihen, että treenit olisivat niiden aikojen puitteissa, jolloin olen energinen. Eli tavoitteena on treenata aina siihen optimaaliseen aikaan, jolloin jo salille mennessä paukkuja löytyy eikä päinvastoin.

Mikä aika päivästä on teille idyllisin aika treenata? Ja oletteko aamu- vai iltaihmisiä? 

Kommentit (2)
  1. Olen ehdottomasti iltatreenaaja. 19-22 välillä tuleekin treenailtua enimmäkseen, joskus aikataulujen takia aikaisin päivällä tai iltapäivästä. Tämä on kyllä niin yksilöllistä! 🙂

  2. Sumuisten vetten prinssi
    24.10.2019, 23:21

    Jep iltaihmisiä, treenit ja kaikki muukin toimii illalla parhaiten… omat rytmit on hyvä tietää ja elää sen mukaisesti👍

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *