Vaikuttaja – miten vaikutat?

Nykyään meitä sosiaalisen median keskellä työskenteleviä kutsutaan yhä useammin vaikuttajiksi. Mielestäni tuo on itse asiassa aika kiva määritelmä, sillä oli somekanavasi sitten youtube, blogi tai instagram – vaikutat ihmisiin. Mutta mikä on sitten vaikuttajan vastuu? Voimmeko kirjoittaa kanavissamme mitä haluamme koska kanava on meidän ja täten meillä on oikeus tehdä sinne juuri sellaista sisältöä kuin haluamme? Vai tulisiko jokaisen tekstin ja kuvan kohdalla miettiä, millaista esimerkkiä annamme esimerkiksi nuorille lukijoille tai mitä vaikka läheisemme kaikesta julkaisemastamme ajattelee?

Olen miettinyt näitä asioita paljon viime aikoina. Ensinnäkin joku aika sitten tuli täyteen kahdeksan vuotta bloggaajana ja jos mietin blogitaipalettani, on sisältö blogissani muuttunut aika paljon viime vuosina. Suunta on ainakin omasta mielestäni ollut positiivinen ja koen, että pystyn nykyään blogini kautta viestimään asioita ja arvomaailmaa jota kannatan. Kun silloin 2010 bloggaaminen oli lähinnä bilekuvien lisäämistä muutaman lauseen kera – ovat ne nykyään useimmiten täynnä ajatuksia. Kuten missä tahansa työssä, tulee bloggaamisessakin säännöllisesti mietittyä, mihin suuntaan haluan tätä viedä ja olenko juuri nyt oikeilla linjoilla. Kulkeeko blogi käsikädessä elämäni kanssa ja korostanko täällä niitä arvoja, jotka ovat minulle tärkeitä? Vai voisinko vielä enemmän vaikuttaa – kenties kirjoittaa aiheista, joiden saralla haluaisin herättää keskustelua ja joihin ehkä itse muutosta kaipaisin?

Itse pyrin aina tekstiä kirjoittaessani tai julkaistessani miettimään, että se on hyvän maun rajoissa. Kuten olette ehkä huomanneet, minulle on tärkeää, että sisältöni on rehellistä ja aitoa. Kirjoitan paljon tunteistani ja elämästäni sellaista, jota moni vaikuttaja ehkä varjeleekin. Ymmärrän täysin sen, että useampi haluaa pitää yksityiselämänsä tiukasti yksityisenä mutta itse olen kokenut, että siellä taas on kohdallani se osa-alue, jonka suhteen minä haluan vaikuttaa. Haluan kirjoittaa asioista jotka pelottavat ja tuoda esiin inhimillisyyttä – sitä ettei elämä ole täydellistä ja välillä kamppaillaan aika haastavienkin asioiden äärellä. Toisinaan olen kyllä kuullut ettei ole kiva kun kirjoitan esimerkiksi hengellisistä taustoistani niin avoimesti ja ehkä omalla tavallaan jopa puolueellisestikin. Tuossa kohtaa olen kuitenkin aina miettinyt, että minähän kirjoitan omista kokemuksistani. Jos en toisi asiaan omaa näkökulmaa tai ajatuksiani, eihän koko jutussa olisi mitään pointtia? Tällaisten asioiden äärellä toki mietin sitä omaa vastuutani. Etten lähde kertomaan asioista mitään sellaista, mikä ei paikkansa pidä, vaan nimenomaan kerron miten minä olen asiat kokenut. Samalla pyrin aina miettimään kuinka täysin vieras ihminen tekstini kokee – etten olisi liian mustavalkoinen vaikka sekin välillä joissain aihealueissa heikkouteni onkin.

Koen että minulla on vastuu kirjoittamastani ja sama vastuu pätee myös jakamaani kuvamateriaaliin, jonka haluan pysyvän hyvän maun rajoissa. Minulle pornahtavat kuvat eivät ole se juttu, joilla haluan ratsastaa ja siksi sellaista kuvamateriaalia ei sosiaalisen median kanavistani löydy. Toki olen huomannut että reissuilta jakaessani bikinikuvia ne saavat enemmän tykkäyksiä mutta silti en pidä siitä ajatuksesta, että alastomuus myy ja siksi en sille linjalle ole lähtenyt. Olen tämän asian suhteen välillä vähän turhankin konservatiivinen ja siksi jopa bikinikuvien jakaminen alkuun jännitti. Ulkomailla ollessa ne kuitenkin sopivat kivasti feediin ja blogin kuvamateriaaliksi, joten miksipä ei. Haluan kuitenkin säilyttää niissäkin hyvän maun rajat ja tuollaisenkin materiaalin olevan tyylikästä. Mutta jälleen kerran – minun valintani enkä tuomitse muiden valintoja. Samalla tapaa kun joku toinen vetää sen rajan yksityiselämäänsä, minä vedän sen kuvissa siihen, etten jaa liian paljastavaa materiaalia.

Mielestäni vaikuttajalla on aina tietynlainen vastuu. Vaikka vastuu on myös esimerkiksi alaikäisten lasten vanhemmilla sen suhteen, mitä lapsi netistä selaa, emme me sosiaalisen median alalla työskentelevät voi pestä täysin käsiä vastuusta. Siksi onkin hyvä säännöllisesti miettiä, mihin asioihin haluaa vaikuttaa ja mitä seikkoja esille nostaa. Välillä sitä rehellisyyden nimissä suorastaan unohtaa miten suuri mediakanava tässä edessä on, jonka kautta voisi vaikuttaa moniin tärkeisiin asioihin entistä enemmän. Vaikka olisi huomattavasti helpompaa kirjoittaa puurolautasista ja höpötellä pintapuolisia kuulumisia itse ainakin koen, etten tuolloin tee mitään merkityksekästä. Voi olla että moni ajattelee somealan olevan pelkkää pintaa ja merkityksetön verrattuna vaikka hoitoalaan, jossa autetaan ihmisiä konkreettisesti. Totuus on kuitenkin täysin toinen. Tällä alalla on suunnattoman suuri mahdollisuus vaikuttaa ja nostaa tärkeitä asioita esiin jos niikseen haluaa! Siksi ainakin minä haluan rohkaista jokaista vaikuttajaa vaikuttamaan mahdollisimman paljon – ei pelkkiin ostopäätöksiin vaatteiden ja kosmetiikan saralla, vaan oikeasti tärkeisiin asioihin.

Tällaisia ajatuksia tähän päivään.

Ihanaa tiistaita! 

 

Kuvat: Mikaela / edit: minä

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *