Viikon hyvä teko: poistin Jodelin

Latasin Jodelin puhelimeeni suunnilleen vuosi sitten. Pitkään ennen tuota ajattelin, etten kuuna päivänä halua tuollaista sovellusta, jossa on suoraan sanottuna aivan roskaa ja negatiivista sisältöä. Ystäväni innoittamana päädyin latauksen kuitenkin tekemään ja nyt sovellus on ollut puhelimessani reilun vuoden verran, tai oli. Kai jonkinlainen uteliaisuus sovellusta kohtaan sitten voitti, sillä en ihan oikeasti koe olevani siinä mielessä utelias ihminen, että tuntemattomien asiat kiinnostaisivat. Keskityn kaikilla elämän osa-alueilla siihen, mitä itse teen ja omassa elämässä on ihan tarpeeksi. Joku koukuttava vaikutus Jodelissa kuitenkin on, sillä sen lukemisesta tulikin lähestulkoon päivittäistä viihdettä bussi- ja ratikkamatkoille. Yhtäkkiä huomasin lukevani melkein päivittäin @blogijuorut ja @julkkisjuorut -kanavia, joiden sisällön varmasti jokainen Jodelissa pyörivä tietää. Ei siis mitään kovin positiivista, jos näin voi sanoa… Ja miksi sinne sitten päädyin kerta toisensa jälkeen? Niin, sanopa se! Minä, jota ei ihan oikeasti hetkauta, vaikka joku olisi täyttänyt poskensa täyteaineilla tai eronnut. Jotain psykologisesti koukuttavaa tuossa sovelluksessa on siis pakko olla, sillä luin sitä huvikseen, vaikka olisin voinut samaan aikaan tehdä jotain huomattavasti järkevämpää.

Olen ollut Jodelissa laiska kommentoija, eli ns. hiljainen seuraaja. Viime aikoina olen kuitenkin ilmiantanut muutamia keskusteluja, koska mielestäni sisältö on ollut suoraan sanottuna niin karseaa, etten ymmärrä, miten ihmiset voivat puhua tuntemattomista noin rumasti! Milloin on kyselty, kuka bloggaajista on pahin pyrkyri, kuka rahvas ja milloin haukuttu muiden ulkonäköä tai somekanavien sisältöä. Kun alkuun ajattelin, että on ammatillista hyötyä olla Jodelissa jotta näkee, mitä skenessä tapahtuu ja mistä puhutaan, niin tuo on kyllä aivan täyttä puppua! Jodelissa vain harva keskustelu on asiallinen tai ainakaan itseä hyödyttävä. Tästä syystä aloin pikkuhiljaa huomaamaan, miten tuo päivittäinen negatiivisten juttujen lukeminen alkoi vaikuttamaan omaan mieleen alitajuisesti. Oikeastaan tästä syystä aloin miettimään, haluanko lukea tällaista skeidaa päivittäin? Haluanko täyttää mieleni sillä, että luen itsestäni tai muista arvostelua, jonka tuntemattomat ja pahoinvoivat ihmiset suoltavat nettiin? Miksi puhelimessani ylipäänsä on tällainen sovellus? Kun kävin mielessäni läpi plussia ja miinuksia, en ihan oikeasti keksinyt enää plussia, jonka vuoksi päätin poistaa koko sovelluksen.

Uskon siihen, että kaikki ulkopuoliset ärsykkeet vaikuttavat meihin ja siihen, miten voimme. Vaikka kuinka ajattelisi, ettei anna asioiden vaikuttaa, kyllä ne monesti silti hiljaisesti vaikuttavat. Etenkin tähän vuodenaikaan, kun maassamme on niin pimeää ja muutenkin ankeaa, on mieli herkempi ahdistumaan ihan vaan yleisestä negatiivisuudesta. Jos mietitään, että päivänsä aloittaa lukemalla työmatkalla Jodelia – haukkuja ja negatiivisuutta toisensa perään, miten tuo voisi ainakaan kohottaa mielialaa? Voihan se olla, että jotkut saavat tuosta kierolla tavalla hyvää fiilistä, mutta omalla kohdalla huomasin sen vaikuttavan päinvastaisesti. Toki tuntemuksiini varmasti vaikuttaa oma herkkyys ja se, miten huono olen edelleen tunteitani arvottamaan tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin, vaikka sitä jatkuvasti harjoittelen. Eli joku toinen voi kokea saman sovelluksen ihan vaan kevyenä viihteenä, kun minä huomaan imeväni sieltä huonoa fiilistä itseeni. Niin tai näin, elämässä kannattaa välillä punnita asioita, joita tekee ihan vaan rutiinilla. Ovatko ne minulle hyvästä vai voisiko niillä olla negatiivinen vaikutus, jota en edes välttämättä suoranaisesti tiedosta?

Syy siihen, miksi halusin aiheen esiin nostaa enkä poistaa Jodelia vain kaikessa hiljaisuudessa, on juuri ajatusten herättäminen. Toivon, että jokainen sovelluksen omistava miettii, miksi sitä käyttää? Enkä todellakaan tarkoita tätä pahalla, luinhan itsekin Jodelia vuoden ajan enemmän tai vähemmän. Toki sovelluksen sisällä on varmasti myös fiksuja kanavia, eli voi olla, että seuraamani juorupalstat olivat yksinkertaisesti niitä karseimpia? Tosin vähemmän olen kyllä kuullut mistään positiivisesta, vaan ennemminkin negatiivisesta, joka taitaa olla kirjaimellisesti sovelluksen yleinen maine.

Siispä bye bye Jodel. Toivon mukaan ei tarvitse enää ikinä tavata!

Olisi kieltämättä mielenkiintoista kuulla, miten te koette Jodelin? Onko muilla herännyt samanlaisia tuntemuksia kuin minulla, vai onko se teille ainoastaan ”kevyttä viihdettä muiden kustannuksella”, joka ei vaikuta mihinkään sen enempää kuin Seiskan lukeminen?

Tosin itse olen sitä mieltä, että Jodel on jopa pahempi kuin Seiska…

Kommentit (8)
 1. siksaksiksak
  16.11.2019, 09:23

  Mä oon löytänyt jodelista mun parhaan kaverin (:D) ja tavannut muutenkin ihmisiä sen kaveriseuranhakupalstoilta ihan positiivisin kokemuksin! Joillain kanavilla (esim. mt ja aspa) on ihan hyvii juttui joskus. Aika vähän kuitenki tulee käytettyä enää nykyään, en nää itseäni lukemassa mitään blogijuoruja tai pääkanavan paskaa 😀

  1. Hahah, ihan paras. 🙂 Tuo on kyllä totta, että paljon kiinni siitä, missä kanavalla hengailee. Nuo juorukanavat ovat kyllä aivan törkyä…

 2. Jodelhan oli alunperin opiskelijoille suunnattu ”kampuspöhinä” appi ja siinä kuplassa olen sen ladannut. Edelleenkin selailen ja koska olen pienemmässä kaupungissa jossa kanavia ei ole ja suurin osa käyttäjistä on opiskelijoita -alkuperäistä kohdeyleisöä- niin meno ei ole niin karmivaa mitä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Toki kaikkea mahtuu edelleen joukkoon täälläkin.

  Muistan miten itseäni harmitti kun Jodel levisi yleisempään tietouteen vuosia sitten, arvasin sen menevän pilalle ja niinhän se vähän meni.

  1. Aivan, tuota en muuten tiennytkään! Ja siis hyvä sovellus, mikäli sitä tosiaan käytetään oikeisiin tarkoitusperiin. Valitettavasti kanava on kuitenkin mennyt vaan pahempaan suuntaan vuoden takaisesta ja tosiaan siinä yksi syy, miksi poistin sen. Viime päivinä on kyllä ollut jotenkin vapautunut olo, kun on yksi sovellus selata vähemmän, eikä tarvitse lukea paskaa itsestään eikä muista. Poissa silmistä, poissa mielestä pätee muuten tähänkin asiaan aika kivasti. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *