Viikon ruokapäiväkirja ja treenit Balilta

Kuten jo ennen matkaa lupailin, pidin reissussa ruokapäiväkirjaa nyt alkuun viikon ajalta. Voi olla että toteutan toisen setin vielä ensi viikolla, kun lähdetään Ubudiin. Ruokapäiväkirjan aikana olimme tosiaan Canggussa, Nusa Penidalla sekä Nusa Ceninganilla. Canggussa aamiaiset (tai oikeastaan meidän kohdalla brunssit) olivat monipuolisia, mikä näkyi siinä ettei useinkaan syöty lounasta, kun taas saarilla hotelleihin on kuulunut aikaisempi hieman kehnompi aamiainen, jonka vuoksi on syöty melkein päivittäin vielä kolmas suurempi ateria. Penidalla hotellin aamiainen ei ollut kummoinen, mutta täällä Ceninganilla se on huomattavasti monipuolisempi! Joka ilta on syöty ulkona ja oikeastaan melkeinpä kerta toisensa jälkeen hyvää safkaa. Ainoastaan täällä Ceninganilla olen pettynyt useampiin ravintoloihin, mutta Canggussa ja Penidalla kaikki missä kävimme, olivat aivan priimaa! Kirjoitin eilen postauksen siitä, miten olen reissussa treenannut, eli tosiaan hyvin vähänlaisesti, vaikka kävelty on paljon. Mainitsin myös siitä, miten nälkä ei ole samalla tavalla läsnä kuin Suomessa ja kuumuus vaikuttaa hyvin paljon ruokarytmiin. Täällä on myös heikosti kaikkea terveellisempää snacksia, eli valikoima on niissä minimaalisissa kaupoissa tyylillä keksit ja nuudelit – Canggussa oli sentään banaania. Myöskään minijääkaappeja ei ole ollut kuin täällä Ceninganilla, joten ei olla voitu ostaa huoneeseen mitään, mikä voisi pilaantua. Siksipä oikeastaan ainoat välipalat, joita on tullut napsittua, ovat olleet löytämiäni maidottomia kaura snackseja, joissa on mm. kauraa ja kaakaojauhetta sekä Suomesta mukana kantamia raakapatukoita, jotka tosin loppuivat jo ensimmäisen viikon jälkeen…

Käyn postauksen lopussa vielä läpi ruokapäiväkirjaa tarkemmin ja analysoin syömisiäni, mutta nyt pidemmittä puheitta niihin itse ruokiin ja viikon liikuntoihin:

Maanantai 8.7.

klo 8.45: Banaani (ennen joogaa)

klo 11.30: Myöhäinen aamiainen / lounas, joka piti sisällään terveellisen kulhon, jossa oli mm. erilaisia vihreitä kasviksia, fetaa, kananmunaa, bataattia ja pähkinöitä.

Tuorepuristettu mehu, jossa mm. inkivääriä, minttua ja lehtikaalia sekä kaksi kupillista kahvia soijajuomalla

klo 15.15: Lidlin omena-kaneli Sportyfeel raakapatukka (kannoin mukana Suomesta)

klo 18.30: Toinen samanlainen raakapatukka, mutta tällä kertaa makuna kookos

klo 20.15: Kulhoruoka ”halloum bowl”, jossa halloumia,kasviksia ja erilaisia tahnoja, kuten hummusta ja guacamolea

Lasillinen paikallista rieslingiä

Jälkiruoaksi vegaaninen bountypatukka, jossa raakasuklaa kuorrute

21.30: Lasillinen paikallista rose -viiniä

Päivän treenit: Hatha jooga 1,5 h ja kävelyä 9,5 km

Tiistai 9.7.

klo 10.30: Smoothiekulho, jonka päällä hedelmiä, kookosta, pähkinöitä, mansikoita ja granolaa

Kupillinen lattea soijajuomalla ja tuorepuristettu ananasmehu

klo 13.30: Take away latte

klo 14.15: Vihermehu jossa kaalia, selleriä, persiljaa, kurkkua, omenaa ja inkivääriä

klo 15.45: Pennepasta jossa valkosipulia, oliiviöljyä ja erilaisia mausteita

17.15: Latte ja kotitekoinen suklaa raakapallo kahvilasta

20.45: Falafel -kulho, jossa kaksi suurempaa falafel-pihviä ja rinnalla salaattia, couscousia sekä erilaisia tahnoja

Rinnalla söin ystäväni alkupalasta useamman suolatun japanilaistyylisen herneen, joita dippasin vasabitahnaan (sairaan hyvää!)

Päivän treenit: Kevyt vatsalihastreeni ja kävelyä 12 km

Keskiviikko 10.7.

klo 8.30: Omena-kaneli raakapatukka (ennen joogaa)

klo 11.45: Smoothie bowl, jossa pohjalla smoothie ja päällä erilaisia hedelmiä ja marjoja

Lisäksi tuorepuristettu ”detox -mehu” ja latte soijajuomalla

klo 16.15: Vegaaninen kulho, jossa erilaisia kasviksia, hummusta, avokadoa, couscousia ja pähkinöitä

Tuorepuristettu lohikäärmehedelmä-mehu

Latte soijajuomalla

klo 21.45: Kasvispizza, jossa päällä mm. kesäkurpitsaa, capriksia, munakoisoa

Päivän treenit: Ying & Yang -jooga 1,5 h ja kävelyä 10,2 km

Torstai 11.7.

klo 8.30: Raakapatukka (appelsiini-raakasuklaa) ja take away latte

klo 12.15: Puoliksi ystäväni kanssa proteiinipatukka, jossa suklaakuorrute

klo 14.15: Vegaaninen Mie goreng, jossa paistettuja nuudeleita ja kasviksia

Tuorepuristettu ananasmehu

klo 17.30 Pieni Lay`s sipsipussi

klo 20.30 Dinnerillä lasillinen tuorepuristettua puhdistavaa vihermehua ja kulhoruoka, jossa oli mm. tempeä, erilaisia kasviksia, tahnoja ja couscousia

Päivän treenit: Kävelyä 8,7 km

Perjantai 12.7.

klo 8.45: Omeletti, jonka sisällä kasviksia ja sipulia. Lisäksi paahtoleipä voilla ja kupillinen Nescafe -kahvia maidolla, rinnalla muutama kurkku ja tomaattia

klo 12.30-13.30: Kahdeksan pientä kaura snack keksi -välipalaa (12 g / kpl)

klo 14.30: Vegaaninen ”curry”, jossa sesongin kasviksia ja riisiä

Coca Cola Zero (varmaan vuoden tauon jälkeen…)

klo 18.45: Paketillinen mustikan makuisia Mentoksia ja tässä kohtaa oli muuten huutava nälkä!

klo 20.30: Tempe burger, jonka rinnalla maustettuja perunalohkoja. Lisäksi yksi vegaaninen taco (annos puoliksi ystävän kanssa) ja tacosipsejä. Tässä kohtaa oltiin tosiaan hyvin nälkäisiä ja ravintolan kanssa oli säätöä, jonka vuoksi saatiin ruokaa vasta myöhemmin kuin oltaisiin sitä kaivattu.

Lasillinen paikallista valkoviiniä soodalla, oli muuten pahaa! Täällä paikallinen viini on aina aikamoinen riski, eli se on joko juomakelpoista tai sitten ei ole.

klo 22.15: Jälkiruoaksi jälleen muutama kaura snack

Päivän treenit: Kävelyä 13,3 km

Lauantai 13.7.

klo 6.45: Omeletti, jonka sisällä kasviksia ja sipulia. Lisäksi yksi vaalea paahtoleipä voilla ja kupillinen kahvia maidolla

klo 12.30: Viisi kaura snack palaa

klo 13.45: Neljä vegaanista kevätkäärylettä, joiden sisällä kasviksia ja rinnalla kaalia

Tuorepuristettu ananas-vesimelonimehu

klo 18.30: Pari kourallista maissisipsejä ja muutama kaurapala

klo 20.15: Vegaaninen ”thai curry” riisillä

Päivän treenit: Kävelyä 8,15 km

Sunnuntai 14.7.

klo 9.45: Banaanipannukakku, hedelmälautanen, vaalea paahtoleipä voilla ja Nescafe -kahvi maidolla

klo 12.15: Tuorepuristettu ananasmehu

klo 13.30: Jäätelö ja Nescafen kylmä latte

klo 15.30: Salaatti, jossa mm. fetajuustoa, kasviksia, kurpitsaa, kookoslastuja ja kaalia

Latte soijajuomalla

klo 18.30: Pari kaura snack välipalaa (12 g / kpl)

klo 20.30: Illalliseksi kaksi vegaanista tortillaa, joissa sisällä kasviksia ja rinnalla pestokastiketta

Lasillinen valkoviiniä

klo 22.30: Jälleen jälkiruoaksi muutama kaura snack

Päivän treenit: Kuntopiiri, jossa tein vatsoja, selkälihaksia, ojentajia ja kyykkyjä 3 x 10 toistojen setteinä. Lisäksi kävelyä 10,9 km

*

Kuten oikeastaan jo ennen matkaa arvelin, reissussa ruokarytmit ovat heittäneet härän pyllyä. Tämä kuitenkin kuuluu asiaan ja näin minulla käy aina matkoilla. Kuumassa ei ole samalla tavalla nälkä ja ruokaa ei myöskään saatavilla kuten kotosalla. Jokainen reissannut tietää, miten usein syöminen unohtuu kun kierrellään uusia paikkoja ja katsellaan upeita maisemia. Syöminen ei ole myöskään yhtä suunnitelmallista, vaan syödään sen mukaan, miten kivoja ravintoloita sattuu löytymään ja missä kohtaa molemmilla on nälkä. Etenkin täällä saarilla ravintoloita ei ole aivan joka nurkalla ja kuten mainitsin, kauppojen valikoima hyvin suppeaa. Päiväkirja ei siis todellakaan ole esimerkillinen, enkä kannusta ketään ottamaan siitä mallia, mutta realistinen se on. Myös se, etten treenaa hikitreenejä, vaikuttaa näläntunteeseen. Oikeastaan vasta eilen ja tänään kun olen tehnyt kunnon kuntopiiriä hikeen saakka, olen huomannut, miten illalla nälkä on ollut kovempi. Mutta noin muuten keho on tottunut erilaiseen rytmiin kuin kotona ja näillä mennään.

Yksi asia, jonka olen myöskin pistänyt merkille on se, miten hyvä olo kehossa on täällä jatkuvasti. Toistaiseksi ei ole ollut minkäänlaisia vatsavaivoja ja kropassa on ollut kevyt fiilis. Veikkaan tähän vaikuttavan sen, ettei täällä juurikaan tule käytettyä maito- saatikka viljatuotteita. Kasvisruoka on kevyttä ja paljon on tosiaan tuorepuristettuja mehuja, smoothieita ja erilaisia kulhoruokia. Ravinto on siis hyvin terveellistä – sanoisin, että varmasti osittain jopa puhtaampaa kuin kotosalla. Myöskään alkoholia ei ole tullut juurikaan käytettyä, sillä viinin (joka on muuten useimmiten vielä pahaa) hinta on omaan makuuni turhan korkea ja Bintangia en kykene juomaan kuin pullon silloin tällöin. Vettä tulee juotua paljon ja kuten mainittu, tuoreita mehuja myös. Suosikikseni on muodostunut ananasmehu, jota tekisi kieltämättä mieli tehdä myös Suomessa! Ruoan hinta on täällä tosiaan edullisempaa kuin Suomessa, eli rahan vuoksi Balilla ei todellakaan tarvitse vältellä ravintolassa syömistä. Alle kuudella eurolla syö helposti dinnerin ja lounaan 4-5 eurolla. Täällä Nusan saarilla on edullisempaa kuin Canggussa, mikä on näkynyt selkeästi ravintolalaskuissa. Yksi asia, joka on ollut itselleni pieni pettymys, on se, miten vähän tuoreita hedelmiä on ollut tarjolla kaupoissa. Ja ylipäänsä se kauppojen valikoima on niin surkea, ettei mitään rajaa. Itsehän en siis mielelläni syö nälkään suklaata tai sipsejä, mutta kieltämättä pari kertaa on joutunut ostamaan jäätelöä tai sipsipussin puhtaasti siitä syystä, ettei ole ollut vaihtoehtoja ja on tarvinnut nopeasti jotain energiaa. Tämä on jännä juttu, mutta mitä ilmeisemmin tosiaan tuo välipalojen syöminen enemmänkin meidän länsimaalaisten juttu.

Miltä ruokapäiväkirjani teidän silmään näyttää? Tuleeko teidän syötyä reissussa harvemmin ja vähemmän, vai lukeudutteko heihin, jotka syövät reissussa enemmän kuin arjessa?

hyvinvointi oma-elama ruoka-ja-juoma hyva-olo
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.