Viime aikojen hyvät ja huonot

Hyvät:

Olen päässyt kunnolla arkeen ja työrutiineihin kiinni. Joulun jälkeen teki nimittäin vähän tiukkaa ja kun alkuun ajattelin, että saisin laskeutua pehmeästi, toisin kävi. Tammikuu on ollut työntäyteinen ja useampi projekti on työpöydällä. Tämä on tietenkin aina yrittäjälle positiivinen ”ongelma” josta ei todellakaan pidä valittaa. Alku oli ehkä vähän haastava, mutta nyt on onneksi hyvä flow päällä!

Ollaan viime aikoina kokeiltu paljon uusia ruokia ja tehty ruokavaliosta ylipäänsä monipuolisempi. Jos rehellinen olen, sinkkuna söin aivan liian paljon samoja juttuja – tyylillä salaattia, pastaa ja Yosan kaurapalaa, koska en vaan jaksanut tehdä itselleni mitään erikoisuuksia. Eipä siis ihme, jos ferritiinit ovat alhaiset…

Nyt tehdään kerran päivässä monipuolinen ateria, jossa on salaatin/kasvisten lisäksi vaihdellen jotain kasviproteiinin lähdettä, lohta tai kalkkunan/kanan fileetä. Lisäksi keittoa syödään yleensä yhtenä päivänä viikossa. Toni parhaillaan ketoilee, mutta itse syön lisäksi vielä pastaa tai riisiä etenkin päivinä, joina treenaan. Koen, että nyt ruokavalio on enemmän kuin kohdillaan ja vaikka pääpaino on edelleen kasvis- ja kalaruoassa, olen lisännyt mukaan lihaa muutamalle päivälle viikossa.

Treenit ovat kulkeneet viime aikoina todella hyvin! Juoksu ei ole ollut yhtään tahmeaa, vaikka olen juossut myös lumihangessa ja salilla huomaan saaneeni uutta inspiraatiota treenaamiseen. Lisäksi olen tykästynyt kuminauhalla tehtävään pakaratreeniin, joka on muuten ihan super tehokasta! Jännitys kohdistuu todella hyvin juuri sinne, minne pitääkin, joten aion pitää myös nämä liikkeet osana pepputreeniä.

Kahdet uudet treenitrikoot, jotka tilasin ICIW -merkiltä. Tämä oli ensimmäinen kerta ikinä, kun testasin heidän trikoitaan ja pakko sanoa, että ainakin ensimmäisen kokeilukerran perusteella vaikuttavat laadukkailta! Aim`n on ollut suosikkini jo pitkään istuvuuden ja kestävyyden vuoksi (trikoot kestävät käytössäni vuosia löystymättä), mutta halusin tosiaan kokeilla myös toista merkkiä ihan jo vaihtelun vuoksi. ICIW:llä on usein myös alekoodeja, joita hyödyntämällä trikoot eivät ole niin järkyttävän kalliit. ☺️

Varattiin kuukauden loppuun junamatkat Tampereelle, jonne lähdetään katsomaan ystäväni uutta husky-pentua. 😍 Pentu on aivan ihana ja tuskin maltan odottaa sen näkemistä! Lisäksi meinataan yöpyä hotellissa, eli pientä arjen luksusta luvassa loppukuulle. 💜

Ostin vihdoin ja viimein kannettavaan Maciin hiiren. Siis ihan oikeasti nyt kun mietin, en ymmärrä, miten olen pärjännyt vuosikaudet ilman hiirtä? Tästä on niin suuri apu kaikessa tekemisessä, mutta aivan erityisesti kuvien muokkauksessa. Eli ehdottomasti parhaat 100 euroa, mitä olen viime kuukausina hassannut menemään…

Kaikki hyvät sarjat, jotka viihdyttävät ja rentouttavat iltaisin. Tällä hetkellä suosikkejani ovat Lupin, Your Honor ja Rahapaja. Jos erityis mainintaa jostain, niin Your Honor on aivan jäätävän hyvä ja koukuttava! The Stand aloitettiin myös, mutta jostain syystä se ei heti vienyt mukanaan samalla tavalla kuin ehkä odotin? Mitä sanotte, pitääkö katselua jatkaa vai onko sarja sysihuono?

Kävin kampaajalla ja tukka on taas mintissä! Siisti ja hyvinvoiva tukka, parempi mieli.

On käyty viime aikoina useita hyviä keskusteluja parisuhteeseen liittyen. Aina keskustelun jälkeen sitä kieltämättä miettii, miksi emme tee tätä päivittäin? Miksi kaikki kiireet ja muu turhanpäiväinen on monesti tärkeämpää kuin kuunnella, miltä toisesta tuntuu? Oma kokemukseni rakentavasta, hyvästä keskustelusta parisuhteessa on se, että avoimen kommunikoinnin avulla suhde paranee ja muuttuu intiimimmäksi.

Lumipeite ilahduttaa. Lumi kuuluu mielestäni talveen ja onkin hienoa, että tänä vuonna saimme sitä myös etelään. Nyt ei tarvitse lähteä Lappiin pimeyttä pakoon ihan hetkeen.

Huonot:

Kävin ennen joulua hammaslääkärissä, jonka jälkeen tässä onkin ollut kaikenlaista ”remppaa” hampaiden kanssa, kuten juurihoitoa ja vanhan juurihoidetun hampaan uudelleen avaamista jne. Edellisen kerran tällaisia suuria toimenpiteitä minulle on tehty 2016, joten siitä on tuntuvasti aikaa.

Valitettavasti olen saanut myös jonkin asteisen hammaslääkäripelon, joka on seurannut näitä viimeisimpiä käyntejä. Viimeksi lähdin lääkäristä itku kurkussa, sillä hoitajan ja lääkärin dynamiikka ei selvästi toiminut ja hoitoprosessin kulku oli hyvin epämääräistä. Esimerkkinä tuo juurihoidetun hampaan uudelleen avaaminen. Se sattui, mutta minua ei silti puudutettu, mitä oikeasti ihmettelen. Tietenkin hammas on juurihoidon myötä ”kuollut” mutta jos sinne on jäänyt tulehdus elämään, eikö silloin nimenomaan ole mahdollisuus siihen, että tuntee kipua ja jos siitä vielä sanoo, miksi mitään ei tehdä? No niin tai näin, juuri tuollaisista kokemuksista se hammaslääkäripelko syntyy ja siksi olisi tärkeää, että vähintään lääkärin ja hoitajan työskentely on rauhallista ja toimivaa. Toisaalta nämä kerrat ovat ensimmäisiä, kun tällaista olen kokenut koko 33-vuotisen elämän aikana, eikä hammaslääkärissä käynti ole koskaan aiheuttanut samanlaista ahdistusta, mitä se nyt aiheuttaa.

Unirytmi on edelleen vähän ”viturallaan”, eli venytetään nukkumaanmenoa helposti yöllä yhteen tai välillä jopa puoli kahteen. Plussaa kuitenkin siitä, että uni tulee nykyään heti ja olen nukkumaan mennessä väsynyt. Melatoniinia otan vain harvoin. Iltavirkkuina meillä on kuitenkin projekti tälle keväälle aikaistaa nukkumaanmeno klo 00.00. Tuo varmasti helpottuu, kun maaliskuun lopussa saamme uuden, kunnollisen ja leveän sängyn, jossa viettää varmasti oikein mielellään aikaa hieman enemmän. 😍

Tuntuu, ettei aikaa tai siis energiaa ole viikolla hurjasti mihinkään ylimääräiseen töiden ja treenien lisäksi. Tämän vuoksi odotankin kevättä ja kesää kuin kuuta nousevaa, jolloin illoista saa jälleen enemmän irti. Kun valon määrä lisääntyy, on energiaakin enemmän myös iltoihin. Kun nyt kello 20 on jo paljon, kesällä se ei ole vielä yhtään mitään.

Yritin miettiä, onko tässä mitään muuta huonoa ilmoilla, mutta en oikeasti keksinyt kuin nuo kolme asiaa. Tietenkin aina välillä on jotain pientä tai suurempaa vastustusta elämässä, mutta loppupeleissä niin moni asia on nyt hyvin – paremmin kuin pitkään aikaan. Hyvä näin.

Ihanaa illanjatkoa ja kauniita (pakkas)päiviä.💜

Kommentit (3)
 1. Nuo hammasongelmat on kyllä niin inhottavia :/ ja tosi ikävää, jos et ole saanut puudutusta, kun on sattunut. Mulla itelläni ei ollut yhtään reikää ennen 23 ikävuotta (olen nyt kohta 29v). Kun olin 23v oli yksi pieni reikä. No meni muutama vuosi siitä ja hammasongelmat alkoivat. Useampi hammas paikattiin ja kaksi poskihammasta jouduttiin juurihoitamaan. Mulla oli ennen tätä kauhea hammaslääkäripelko, mutta se meni aika lailla pois sen jälkeen, kun jouduttiin niin paljon kaikkea tekemään ja kokemukset oli positiivisia. Mikään muu ei sattunut, kun itse puudutus.

  Noin puoli vuotta siitä, kun hampaat oli hoidettu kuntoon, alkoi toinen juurihoidetuista hampaista oireilemaan. Välillä oli aikoja, ettei kipua ollut, mutta aina se kuitenkin palasi. Muistan monta lomamatkaa, kun mua on sattunut hampaaseen ja se ei ole yhtään kivaa kyllä, kun lomasta pitäisi pystyä nauttimaan. Ei toki muutenkaan. Kipu ei ollut täysin sietämätöntä, mutta tosi inhottavaa kuitenkin ja sellaista paineen tunnetta oli paljon. Kävin tässä 1,5 vuoden aikaan varmaan 10 kertaa hammaspäivystyksessä kertomassa, että siihen juurihoidettuun hampaaseen oikeasti sattuu. Otettiin röntgenkuvia ja aina sanottiin, ettei hampaassa näy mitään, joten ei voi mitään tehdä sille. Välillä vaan hiottiin hammasta ja hammaslääkärit epäili, että esim. narskuttelen hampaita. Ite olin varma, että hampaassa on tulehdus. Kaikki tulehdukset ei vaan näy normiröntgenissä, jos on jotenkin piilossa tms. Tämä oli myös henkisesti tosi rankkaa, kun tuntu ettei oteta tosissaan eikä saa hoitoa, vaikka sitä tarvitsisi.

  No nyt vihdoin viime syksynä otettiin panoraamakuva suusta ja siinä näkyi, että hammas on tulehtunu. Nyt olen käynyt uusintajuurihoidossa sitten opetusklinikalla ja hoito on edelleen kesken, kun siellä se on hitaampaa. Kun hammas avattiin uudelleen niin huomattiin, että hampaassa on neljäs juurikanava, jota ei ole aiemmin huomattu eikä siksi hoidettu ja sen takia hammas on ollut tulehtunu koko tämä ajan eli yli kaksi vuotta nyt. Mulla hammas on niin kipeä, että se on jouduttu joka kerta puuduttamaan ja on jouduttu vielä lisäämään useampi annos puudutusta, ettei kipua ole enää tuntunut. Aina on sanottu, että mitään ei tehdä jos sattuu. Toivon todella, että hammas tulee kuntoon nyt, mutta pelottaa että se joudutaan vielä poistamaan. En todellakaan haluais menettää näin nuorena omaa hammasta ja kyseessä ei ole edes mikään viimeinen hammas vaan iso poskihammas. Hammasimplanttikin tulisi niin kalliiksi sitten.

  Toivottavasti jatkossa kokemuksesi olisi parempia ja sitä puudutusta kyllä täytyy vaan vaatia, jos sattuu.

  1. PieniVaiSuuri
   21.1.2021, 05:00

   Onpa harvinaisen kurja kipukierre! 🙁
   Kävikö ilmi, että miksi se karies on roihahtanut sen 23 ikävuoden jälkeen? Sehän on bakteeri, joka asettuu suuhun jo lapsena, eli siihen ei varsinaisesti sairastuta aikuisiällä? Onko esim.joku lääkeaine tai muu sairaus voinut tehdä epätasapainotilan suuhun ja lisätä karieksen etenemistä?
   Toivottavasti kivunhoito sujuu jatkossa!

   Itsellä on se tilanne, että pelkään ihan neuroottisena kariesta. Paikkoja on vain muutama, mutta kariestahan ei saa häädettyä kokonaan suusta pois. Mua inhottaa aivan sairaasti se, että se bakteeri on arvaamaton, enkä voi mitenkään ennakoida sen käytöstä. Lääkärin mukaan se karies on vain pieni ongelma, koska mulla on vaikea purentahäiriö, ja uusi oikominen ei enää auta. Pahin skenaario on, että leukanivelten välilevyjä joudutaan korjaamaan.

   Ja kaikista omituisinta on, etten pelkää oikein mitään rajujakaan toimenpiteitä (olen kahden lapsen äiti, synnytyksistäkin selvinnyt), mutta niinkin pieni alue, kuin suu, on mulle suuri stressinaihe. Voisinpa pelätä mielummin jotain muuta, kuin kariesta!

  2. Voi ei, kuulostaapa todella ikävältä! 😩😩

   Omalla kohdalla on ollut tuo sama, eli vasta nyt ennen joulua röntgenissä huomattiin tuo hammas, joka on juurihoidettu 2016, mutta jonka juuressa edelleen jotain häikkää. Tuossa välissä olen käynyt kyllä hammaslääkärin tarkastuksissa ja kerran otettiin kuvatkin, mutta valitettavasti tuota ei silloin havaittu. Nyt kun tilanne huomattiin, toinen lääkäri sanoi heti kättelyssä, että poistetaan hammas, mutta toinen taas oli sitä mieltä, että yritetään vielä hoitaa. Nyt hampaassa on antibiootit muhimassa ja menen about kuukauden päästä uudestaan. Toivon todella, että antibiootit auttaa, sillä hampaanpoisto on aina iso juttu ja implantti maksaa 1600 €. Hassuahan tässä on se, että tuo hammas ei ole mitenkään oireillut, eli jos en olisi mennyt hammaslääkäriin (ja röntgeniä otettu), tätä ei olisi mitenkään huomattu…

   Sinun tarinan rinnalla omani kuulostaa kuitenkin aika pieneltä ongelmalta. Todella ikäviä kaikki suuhun liittyvät ongelmat ja nähtävästi niitä voi tulla, vaikka kävisi suositusten mukaisesti tarkastuksissa parin vuoden välein. Olen nyt melkeinpä sitä mieltä, että olisi hyvä käydä vaikka yksityisellä vuosittain ja vaatia aina röntgenkuvat. Näin pysyy todella kärryillä, jos siellä tapahtuu jotain. Itselläkin kun on juurihoidettuja hampaita kolmisen kokonaisuudessaan, niin mistä sen tietää, jos sama käy uudestaan noihin jo hoidettuihin hampaisiin?

   Ja kyllä, ensi kerralla vaadin heti puudutuksen – minähän sen myös maksan. Kun puudutus on päällä, on helpompi olla kun voi luottaa siihen, ettei satu. Hurjasti tsemppiä sinne ja toivottavasti tilanne saadaan kuntoon ilman hampaan poistoa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *