Vinkkejä oman tyylin löytämiseen ja shoppailuun

Tänään puhutaan pitkästä aikaa muodista ja vaatteista. Tarkemmin ottaen tyylistä ja siitä miten tulla paremmaksi shoppailijaksi? Tai kuinka löytää se itselleen luontainen tyyli?

IMG_0542-001

Omassa elämässäni on ollut jos jonkunlaisia tyylivaiheita. Näistä ehkä päällimmäisenä mieleeni on jäänyt tuo kirppis-aikakausi, jolloin kaikki rahani menivät vaatteisiin ja sitä tavaraa oli koti täynnä! Ylisuuria neuleita, pieniä kirppisballerinoja, pallomekkoja ja jos jonkunlaista kolttua. Tänä päivänäkään en muista mihin tuon kaiken olen sysännyt (myynyt varmaan entisessä Valtterissa?) mutta nykyään olen onneksi harkitsevampi. Ylipäänsä ideologiani vaatteiden suhteen on muuttunut, en tarvitse niin paljon vaan tarvitsen enemmänkin hyviä vaatekappaleita.

Oma ongelmani pukeutumisen suhteen on aina ollut se, etten ole kovin fiksu shoppailija. Kun näen jotain siistiä, haluan sen. Materiaalista viis. Usein havahdunkin vasta kotona, että hei tässähän onkin kemiallinen pesulappu tai konepesu kielletty. Kiva. Olen kuitenkin kehittynyt ja uuden työni myötä entistä viisaampi. Katson vaatteita aika pitkälti eri kantilta. Laatu, käyttäkelpoisuus, värit, koot, materiaalit, käytännöllisyys… Ei räikeitä värejä, jotka jäävät kaapin perukoille vaan niitä käytännöllisiä lemppareitani mustaa, harmaata, valkoista ja khakia. Toisaalta jos jonkun vaatekappaleen hyväksi totean, ostan niitä useassa eri tyylissä ja värissä. Muutamana esimerkkinä nyt vaikka Levikset tai Adidakset… Heikkouteni mutta toisaalta taas, lenkkareilla on niin mukava kulkea ja hyvin istuvia farkkuja minä rakastan. Sallittua siis, eikö? Tärkeintä on se ettei osta vaatetta joka jää käyttämättä.

IMG_0556

Mutta miten sitten löytää se ehkä jopa kadoksissa oleva oma tyyli ja ylipäänsä kehittyä paremmaksi shoppailijaksi? Haluan antaa teille muutaman omakohtaisesti hyväksi todetun vinkin: 

– Käy vaatekaappisi läpi ja tee perusteellinen suursiivous. Tästä siis lähdetään liikkeelle. Kartutetaan tilanne ja se mitä tarvitset tai mitä olisi aika heittää myydä pois. Mieti jokaisen vaatteen kohdalla onko niillä vielä käyttöikää tai pidätkö niistä. Jos vähänkään epäilet, niin pois vaan. Jos haluat helpottaa pukeutumistasi, vaatii se oikeasti siistin ja järjestelmällisen vaatekaapin. Ei röykkiötä jossa on puolet vaatteita, joista olet epävarma.

– Mieti mikä on tyylisi. Tämä on aika tärkeä kohta. Mitä haluat pukeutumisellasi viestiä tai minkälaisen tyylin tahdot? Haluatko pukeutua siististi, rockisti, boheemisti vai ehkä minimalistisesti? Kaikkea voi toki sekoitellakin, pukeutuminen on parhaimmillaan omanlaista taidetta. Itselleni on tärkeää, että vaatekaapistani löytyy ns. peruskalusto. Laadukkaat t-paidat, topit, farkkuja… Mutta niiden lisäksi myös ns. villejä kortteja. Ei tarvitse pukeutua tylsästi mutta voi silti olla fiksu.

– Tee ostoslista. Ihan siis konkreettinen lista siitä mitä perus vaatekappaleita tarvitset. Onko sinulla esimerkiksi valkoinen, musta ja harmaa laadukas t-paita? Muutamat hyvät farkut? Mustat korkokengät? Pikkumusta? Ostoslista ei tarkoita sitä, että kaikki tulisi ostaa kerralla, mutta voit esimerkiksi säästää rahaa ja tehdä hankintoja pikkuhiljaa.

IMG_0535-001

– Panosta laatuun. Tällä en nyt sitten tosiaan tarkoita sitä, että kaiken tulee olla hurjan kallista mutta omasta kokemuksesta on pakko sanoa, että ne vitosen t-paidat ei vaan kestä. Niitä joudut ostamaan uusia kerta toisensa jälkeen. Jos taas ostat hyviä materiaaleja, säästät pitkällä tähtäimellä. Tämä siis etenkin niiden vaatekappaleiden suhteen, jotka ovat arkikäytössä.

Itsehän rakastan esimerkiksi pellava teeppareita ja ne ovat nyt pitkällä tähtäimellä oma satsaukseni. Myös farkuista ja kengistä olen valmis maksamaan, koska niitä rakastan. Tämä kohta on tosiaan itsellänikin vielä työn alla, eli edelleen löytyy ns. shaissea kaapista. Tällä hetkellä käynnissä on kuitenkin aikamoinen vaatekaapin tyhjennys, joten pikkuhiljaa pikkuhiljaa!  Tänä syksynä aion muuten ostaa elämäni ensimmäisen cashmirneuleen sen sijaan, että ostaisin kymmeniä huonolaatuisia neuleita. Pieniä valintoja mutta pikkuhiljaahan se täydellinen vaatekaappi rakentuukin. 🙂

– Harkitse. Älä tee ostoksia hetken mielijohteesta. Tämä on mielestäni shoppailemisen suhteen yksi ehdottoman tärkeä vinkki. Nuku yön yli ja mieti tarvitko vaatetta tai olisiko sinulla sille riittävästi käyttöä? Vaatteita on mahdollista varata, et tarvitse sitä nyt-tässä-heti. Ellei kyseessä ole sitten joku sellainen yksilö, josta olet unelmoinut jo pitkään.

– Pyydä apua myyjiltä. Tähän minun on ihan pakko jengiä rohkaista. Aivan turhaan ihmiset nimittäin pelkäävät myyjiä. 🙂 Useimmissakaan liikkeissä ei ole tarkoitus väkisin tyrkyttää asiakkaalle mitään, vaan aidosti auttaa. Myyjä tuntee liikkeen jokaisen vaatekappaleen. Me tiedetään mitä sieltä valikoimasta löytyy ja jos sanot mitä haet, osaamme heti auttaa sen suhteen löytyisikö meiltä sinulle toivomaasi tuotetta. Jos haet mustaa paitaa, ei osaava myyjä ala tyrkyttämään sinulle liikkeen kalleinta silkkimekkoa. Mielestäni jos on yhtään epävarma omasta tyylistään tai pukeutumisestaan, vinkkejä kannattaa kysyä. Ja nimenomaan liikkeistä, joissa myyjät ovat palvelemista varten.

IMG_0538-001

– Inspiroidu. Lue blogeja, selaa Pinterestia, lueskele lehtiä… Näillä keinoilla oman tyylin ja tyylisuunnan löytäminen helpottuu. Itse teen esimerkiksi paljon sitä, että haen Pinterestista tietyllä nimellä tyylejä ja saan niistä sitten vinkkejä omaan pukeutumiseen. Monesti sitä huomaa, että kotoani löytyy kaikki nuo vaatekappaleet, mutta en itse hoksannut yhdistellä niitä noin. Ulkopuolelta inspiroituminen todellakin auttaa!

– Valitse mukavuus Tämä on seikka joka on korostunut varsinkin iän karttuessa. Enää en tunge varpaitani niihin ylipieniin kenkiin, saatika laita jalkaani farkkuja joissa vatsaa joutuu vetämään sisään. Vaatteiden kuuluu olla päällä mukavat ja mieluisat. Teen myös ostoksia mukavuus edellä. Jokaiseen muotivillitykseen ei kannata lähteä jos ne tuntuvat omaan makuun epämiellyttäviltä. Kannattaa miettiä millaisissa vaatteissa itsellään on hyvä olla. Ei hameita jos et niistä tykkää tai vastaavasti farkkuja jos koet ne epämiellyttäviksi.

– Ole rohkea. Rohkeudella en tarkoita sitä, että tulisi pukeutua pinkkiin. Rohkeus on mielestäni sitä, että ylitetään niitä omia rajoja ja epävarmuusalueita. Monilla ihmisillä on hyvin rajoittunut näkemys pukeutumisestaan. Ajatellaan lähestulkoon kaikesta, että tämä ei sovi minulle. Mielestäni nuo aatokset ovat kuitenkin suorastaan naurettavuutta! Monesti ihminen ei itse näe miten hyvin jokin vaatekappale häntä pukee. 🙂 Tarvitaan siis pientä rohkeutta ja sen epämukavuusalueen ylitystä. Kuitenkin siis edellinen kohta huomioiden, mukavuus edellä.

Siinä tosiaan muutamia omia vinkkejäni pukeutumiseen, shoppailuun ja tyyliin! Kaikessa tässä voi kehittyä jos niikseen haluaa ja päättää. Jos tuli mieleen kysymyksiä tai muuta niin saa laittaa taas kommenttia tulemaan? 🙂 

Kommentit (6)
  1. Mistä tuo kuvien paita/mekko on ostettu????

    1. Se on H&M. 🙂 Heidän verkkokaupastaan tilattu. Ihana puuvilla mekko/tunika, ihan lemppari!

  2. Hyviä vinkkejä! Mistä itse olet ostanut laadukkaita ja pesussa kestäviä t-paitoja? Mitä t-paitoja voisit suositella? Tuntuu, että monet menee ajan mukaan pesussa pilalle tai kangas on liian läpinäkyvää tai muuta ärsyttävää 😐

    1. Kiva kuulla! 🙂 SamsoeSamsoella on aivan ihania perus teeppareita! Nimenomaan pellavaa, agnes tee oli muistaakseni nimi. Samoin Twist & Tangolla. Myös Zarasta oon ostanut muutamat pellava teepparit jotka ovat edelleen lemppareita. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *