Vuosien 2019 ja 2020 treenitavoitteet

Kirjoitin suunnilleen vuosi sitten postauksen treenitavoitteista, joita asetin vuodelle 2019. Säännöllisesti olen kuluneen vuoden aikana treeneistä kirjoitellut ja fiiliksiäni niiden tiimoilta kanssanne jakanut, mutta tänään haluan käydä läpi kuluneen vuoden tavoitteet ja koota yhteen sen, miten niihin pääsin ja millaisin tuloksin! Lisäksi jaan kanssanne vielä tulevan vuoden treenitavoitteet, joita olen hiljaisesti mielessä tuumaillut ja jotka itselleni tulevaan vuoteen asetan. Olen nimittäin sitä mieltä, että tavoitteita on hyvä olla kaikilla elämän osa-alueilla ja itseään jatkuvasti hyvä haastaa!

Heti alkuun on mainittava, että vuosi on ollut treenien suhteen hyvin nousujohteinen, eli vuoden aikana tapahtunut paljon kehitystä kunnossa, vaikka näin loppuvuodesta tilanne on monestakin syystä tasaantunut. Loppuvuodesta olen ollut aika uupunut, jonka vuoksi treenit ovat tosiaan olleet ennemmin ylläpitäviä kuin äärimmäisen hyvään kehitykseen tähtääviä. Olen sitä mieltä, että itseään on kuunneltava ja mikäli ilmoilla on henkistä väsymystä, se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti myös fyysiseen kuntoon. Tästä syystä en ole enää vaatinut itseltäni niin paljon harjoittelun suhteen kuin vielä muutama kuukausi sitten vaadin, ja olenkin ottanut rennommin. Tämä on ollut oikea ratkaisu, jonka vuoksi marras-joulukuun treenit ovat menneet enemmän fiilispohjalta.

Ohessa vuosi sitten asettamani tavoitteet ja koonti siitä, miten olen tavoitteisiini päässyt:

Räjähdysmäisen kunnon kasvattaminen

Kirjoittelin vuosi sitten siitä, miten olen luontaisesti kestävyysurheilija ja räjähdysmäinen, nopea treeni, on minulle epämukavuusalueelle menemistä. Juuri tästä syystä asetin itselleni vuoden 2019 tavoitteeksi tehdä myös räjähtäviä treenejä ja mukavasti olen siinä muuten onnistunut! Olen tehnyt säännöllisesti juoksulenkkejä, joihin olen sisällyttänyt sprinttejä ja vaihtelevaa nopeutta, tehnyt aina välillä porrastreenejä, sekä salilla yhä useammin vetänyt sykkeet korkealla, lyhyemmillä palautusväleillä. Huomaan, että nautin salilla tuollaisesta tehokkaammasta menosta, joka ei aina tarkoita maksimeilla treenaamista, vaan useampia toistoja nopealla sykkeellä. Usein teen myös kaksi liikettä ns. putkeen, jonka jälkeen vasta palauttelen. Sanoisinkin, että vuoden aikana räjähdysmäinen kuntoni on kyllä kehittynyt ja vaikka kehitys tulee tuskin tähän vuoteen tyssäämään, olen tilanteeseen tyytyväinen.

Lihaskunto minttiin

Tämä tavoite on toteutunut hyvin! Ainakin silmämääräisesti olen saanut vuoden aikana lisää lihasmassaa ja se, mistä tämän parhaiten huomaan, ovat suuret lihasryhmät, eli reidet ja takalisto. Vaikka en edelleenkään ole mikään Kardashian, enkä sellaista siis tavoittele, alakroppaan on kyllä tarttunut mukavasti lihasta. Myös kokonaisvaltainen olo kehossa on voimakas ja kiinteä, vaikka tässä joulua onkin vietetty, sekä hyvin syöty. Ajattelen nykyään niin, että hyvää pohjakuntoa eivät kaada mitkään viikon tai parin löysäilyt ja siitä syystä pidän säännöllisesti hieman rennompia ajanjaksoja treenien suhteen, mikäli omassa elämässä on paljon muuta agendalla.

Joogaa ja lihashuoltoa

Säännöllinen jooga oli tavoitteeni vuodelle 2019 ja olen päässyt tavoitteeseeni kohtalaisesti. Aloitin syksyllä yhteistyön OH MY GOODNESIN kanssa ja heillä olen käynyt melkeinpä viikoittain joogailemassa. Toki jooga on edelleen itselleni se kaikista ”vaikein” laji, eli en vaan saa siitä samalla tavalla rutiininomaista kuin salista ja juoksulenkeistä. Olen miettinyt, johtuuko se siitä, että jooga tulee aina varata etukäteen ja sinne tulee mennä aikaan x, verrattuna muuhun treenaamiseen? Joka tapauksessa, enemmänkin voisin joogata ja se on edelleen tavoitteena. Lihaskuntoa olen huoltanut surkeasti, eli tässä on todellakin petraamista!

Entistä parempi kestävyyskunto

Koen omaavani suhteellisen hyvän kestävyyskunnon ja se on varmasti kuluneen vuoden aikana parantunut entisestään. Mietin vuosi sitten puolimaratonia, joka jäi kuitenkin vain mietinnän tasolle ja saa siellä toistaiseksi pysyä. Tällä osa-alueella en välttämättä ainakaan tällä hetkellä kaipaa mitään erikoisempia tavoitteita, kunhan ylläpidän hyvää kuntoa ja nautin juoksemisesta!

10 ”miestenpunnerrusta”!

Iik! Aivan en tavoitteeseen päässyt, jos miesten punnerruksista puhutaan. Saan tehtyä niitä puhtaasti viisi kappaletta, mutta en valitettavasti enempää. Eli jääpi jotain tavoittelemista myös vuoteen 2020.

Vuoden 2020 Treenitavoitteet:

Enemmän talviurheilualajeja

Viime talvena en juurikaan talviurheillut ja jo vuosia talviurheilu on ollut itselleni laji, jota en ole niin paljon harrastanut. Tämä on johtunut kaupungissa asumisesta ja varmasti jonkinlaisesta mielenkiinnon ja motivaation puutteesta. Nyt olen kuitenkin saanut aivan uuden innon pintaan ja viimeisten parin päivän aikana käydessäni hiihtämässä, muistin, miksi lajia niin kovasti joskus rakastin! Siispä vuoden 2020 tavoite on harrastaa enemmän talviurheilulajeja, mahdollisuuksien mukaan.

Lisää oman kehon painolla tehtävää treeniä

Olen jo pidempään halunnut kyetä tekemään enemmän asioita oman kehon painolla, eli toisin sanoen hallita kehoani paremmin. Tämän asetankin vuoden 2020 treenitavoitteeksi, eli käytännössä lisään harjoitteluun myös kehon painolla tehtävää treeniä ja mahdollisesti korvaan sillä osaa kutosalilaitteilla tehtävästä treenistä. Tähän kohtaan voisi myös lisätä sen konkreettisen kymmenen punnerrusta, joka jäi tältä vuodelta vajavaiseksi…

Voimatasojen nostaminen

Vaikka olenkin tyytyväinen tämän hetken voimatasoihin, haluan silti kasvattaa myös jatkossa lihaskuntoa ja sen myötä voimaa kehossa. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että aerobista tulee hieman vähentää ja näin talvella se myös helpommin onnistuu. Tällä hetkellä harrastan nimittäin aerobista (jos alkulämpöjä ei lasketa) suunnilleen kerran viikossa, kun kesällä juoksen helposti 2-3 kertaa viikkoon.

Ruokailuväleistä kiinni pitäminen

Vaikka ruokailu ei sinällään ole suorastaan treenitavoite, kyllä ruokavalio vaikuttaa paljon kehitykseen ja tuloksiin, jonka vuoksi sillä on suuri merkitys. Tästä syystä aion panostaa tulevana vuonna erityisesti ruokailuväleihin ja etenkin niiden säännöllisenä pitämiseen. Ruokailemisen tulisi olla suunnitelmallisempaa, jotta nälkään ei havahdu vasta siinä kohtaa, kun se on jo huutava. Säännöllinen ruokavälien ylläpito pitää myös aineenvaihdunnan tehokkaana, jonka vuoksi mieluummin lyhyempiä ruokailuvälejä (ainakin minulle) kuin pari suurempaa ateriaa päivässä.

Joogasta viikoittainen rutiini!

Ensi vuonna haluan tehdä joogasta säännöllisemmän rutiinin, jota en laiminlyö aina sopivan hetken tullen. Siispä joogamatolle tulisi päästä ainakin kerran viikossa ja mielellään kokeilisin myös muita joogamuotoja kuin flowta, vinyasaa ja hathaa. Oma ”ongelmani” on se, että haluan treenaamisen aina tuntuvan, joten vähän sen mukaan olen joogatuntejakin valinnut – haastavimmasta päästä. Tulevana vuotena voisin kuitenkin panostaa myös rauhalliseen, palauttelevaan ja kehoa huoltavaan joogaan tai miksei meditaatioon myös. Toki myös haastavampia tunteja voin joukossa pitää, mutta niiden rinnalle hakea myös kevyempää harjoittelua.

Vaikka en kaikilta osin päässyt tänä vuonna tavoitteisiini, olen silti tyytyväinen kuluneeseen treenivuoteen. Ja vaikka tavoitteita on hyvä asettaa ja haasteet motivoivat, silti tärkeintä on kuunnella omaa kehoa, sekä sen voimavaroja. Tässä olen mielestäni kuluneena vuotena hyvin onnistunut, sillä en ole sairastellut juuri ollenkaan, eikä treenatessa ole käynyt yhtään haavereita. Olen osannut löysäillä, mutta myös treenata kovaa. Toivottavasti sinäkin olet onnistunut treenivuodessasi ja motivaatiota riittää vuoteen 2020! Ja aina kannattaa muistaa, vaikka se olisi mennyt päin honkia, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa alusta. Kunto ja hyvinvointi on asia, jota voi koska tahansa aloittaa rakentamaan uudestaan.

Millaisia treenitavoitteita teillä on vuoteen 2020? 

Kommentit (2)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *