Älä pidä ainakaan näitä neljää asiaa normaaleina!

Lomaillessa moni varmasti päätti olla joutumasta takaisin kiireen ja oravanpyörän keskelle. Sinne ajautuminen saattaa tapahtua täysin huomaamatta, jolloin voi olla jo vaikeaa hypätä pois. Katso nämä neljä elimistön palohälytystä, jotka saattavat kieliä liian korkeista stressitasoista loman jälkeen. Monelle ne ovat jo liian tuttuja, jolloin tarvitaan rajumpia hälytyksiä. Työstressi on yhdistetty kudostuhoon etuotsalohkon alueella, mitä se käytännössä tarkoittaa?

Täytyyhän tässä tunnustaa, että tätä tekstiä ei olisi syntynyt, ellei tästä olisi jotain omakohtaista kokemusta. Elämäni pisimmän kesäloman (4,5 viikon jälkeen) palasin töihin vankasti päättäen pitää kiinni prioriteeteista, jotka olivat itselleni tällä hetkellä kuntoutuminen (salitreenit, ulkoilu), unirytmi sekä hauskanpito (kyllä!). Ensimmäinen viikko oli yhtä taistelua, koska olin päässyt johonkin totaalirelaxoituneeseen tilaan, jossa ei olisi halunnut tehdä töitä.

Vanha suorittajaminäni (selviytymismalli) taisteli esiin ja alkoi tsempata väkisin. Viikkoa myöhemmin heräsin keskellä kiivaasti pyörivää oravanpyörää ja pääkoppaa kiristi pahemmin kuin ennen lomaa. Ei tässä kyllä todellakaan näin pitänyt käydä. Mistä huomasin olevani oravanpyörässä?

Pitkittynyt työstressi on yhdistetty etuotsalohkon kudostuhoon. Etuotsalohkoilla on hyvin tärkeitä rooleja aivotoiminnassa, kuten luovassa ajattelussa.

Pienestäkin vastoinkäymisestä tuntuu vyö kiristyvän pään ympärillä

Jos pystyt aamulla nauramaan ääneen sille, että smoothiekone räjähtää pitkin keittiötä, olet todennäköisesti vielä ihan turvallisella polulla. Kyllä, näin minulle tapahtui perjantaina. Sain kunnon naurut ja tulin iloiseksi siitä, että olin päässyt jälleen pois oravanpyörästä.

Jos kuitenkin huomaat, että jokainen ääni alkaa ärsyttää, työkaverin kysymykset, jatkuva keskeyttäminen, tavarat tippuu käsistä, laitteet hajoavat käsiin, aika loppuu kesken… Lista on loputon ja päässä kiristää niin, että naamaan kertyy ainakin viisi ryppyä lisää. Silmäpusseilla alkaa loppuviikosta olla kokoa. Alat tiuskia muille, syytät muita ongelmistasi ja koet ne niin mahdottomina, ettei niihin voi löytää ratkaisua. Silti taistelet vastatuuleen joka aamu uudelleen. Et ehdi juoda vettä, koska työnantaja laittaa niin paljon töitä tehtäväksi (oikeasti?).

Silloin, kun keksit kaikkiin ratkaisuihinkin ongelmia – sen sijaan, että keksisit ongelmiin ratkaisuja, olet jo aika kovassa oravanpyörässä. Siellä on enää vaikea ajatella selkeästi tai ylipäätään tuntuu mahdottomalta ratkoa yhtään mitään. Ajattelu muuttuu negatiiviseksi – miksi edes olla positiivinen, kun tulee vain turpaan?

Etuotsalohkon kannalta olisi tärkeää päästä välillä lepotilaan, koska muuten käy kuin kasalle tunkiota: sinne heitetään koko ajan lisää ja lisää tavaraa ja se paisuu yli äyräiden. Kukaan ei tyhjennä sitä välillä. Kanssaeläjät saavat kokea osansa. Pitkittynyt työstressi on yhdistetty etuotsalohkon kudostuhoon. Etuotsalohkoilla on hyvin tärkeitä rooleja aivotoiminnassa, kuten luovassa ajattelussa. Moni odottaa siihen asti, kunnes ahdistuu niin pahasti tai saa paniikkikohtauksia, kun keho huutaa apua. Älä tee sitä itsellesi <3

Kuorma pitää tyhjentää välillä ja kudokset pystyvät uusiutumaan, mutta se vaatii pitkää lepoa.

Olet iltaisin niin väsynyt, ettet oikein jaksa tehdä mitään

Jatkuva väsymys töiden jälkeen ei ole normaalia. Työnantajaa syytetään varmasti kaikista eniten siitä, että töitä pitää tehdä niin paljon, että ei jaksa elää omaa elämäänsä. Valitettavasti syitä ei kannata ulkoistaa, koska silloin niistä tekee sellaisia, ettei niihin muka pystyisi itse vaikuttamaan. Jokaisen aikuisen on itse rakennettava omat rajansa asiassa kuin asiassa – vaikka sitten kantapään kautta. Vastuu täytyy itse ottaa, vaikka ei yhtään jaksaisi.

Pitkään jatkuneelle väsymykselle löytyy myös fysiologisia selityksiä, joista yksi tietenkin on jatkuva kuormittuminen ja huono palautuminen. Väsymys yhdistettynä muihin oireisiin on oikein hyvä syy käydä jo lääkärillä. Ei meitä ole tarkoitettu nukkumaan koko ajan.

Muutama asia, jotka olisi varmasti hyvä tsekata, jos kiireen hellittäessä (kun itse opettelet priorisoimaan) väsymys jatkuu:

 • Raudanpuute (ei anemia, vaan piilevä raudanpuute. Tästä myöhemmin lisää) Oma elämäni (ja monen läheiseni) elämä muuttui, kun rauta-arvot korjattiin.
 • Kilpirauhasen tilanne Kilpirauhasen vajaatoiminnan yksi yleisimmistä oireista on jatkuva väsymys. Liikatoiminnassa taas käydään niin kierroksilla, että välillä sammutaan aivan totaalisesti (omakohtaista kokemusta).
 • Kehosi ei pääse toimimaan optimaalisesti jonkin puutostilan takia. Puutostila voi olla vaikka B12 -vitamiini tai D-vitamiini. Niiden mittauttaminen kannattaa ja B12 -vitamiinin saanti tulisi turvata stressaavina aikoina joka tapauksessa (sitä kuluu enemmän).
Muistakaa ottaa aikaa levolle <3

Nukut alle 7 tuntia yössä tai nukut pätkittäistä unta ja pidät sitä normaalina

Ei ole todellakaan normaalia nukkua alle seitsemää tuntia yössä ja pitää sitä riittävänä. Perustelet tilannetta ehkä sillä, ettet yksinkertaisesti ehdi nukkumaan enempää. Unitutkija Matthew Walkerin kirjassa Miksi nukumme: unen voima motivoi varmasti jokaisen tekemään asialle jotain (löytyy myös äänikirjana). Kirjan jälkeen varmasti jokainen tajuaa tilanteen vakavuuden.

Univajeen on todettu mm. :

 • rappeuttavan immuunijärjestelmää
 • järkyttävän viikossa verensokeritasoja
 • vaikuttavan psyykkisiin häiriöihin, masennukseen sekä ahdistuneisuuteen
 • sekoittavan hormonitoimintaa niin, että näläntunne kasvaa
 • nostavan riskiä sepelvaltimoiden tukkeutumiselle sekä haurastumiselle (+jatkovaikutukset)
 • vaikka mitä muuta…

Unen uhat -tekstisarjassa pyrin antamaan vinkkejä unen parantamiselle. Unen uhat 1: uni ja sinivalon vaikutus löytyy täältä sekä Unen uhat 2: unta heikentävät ja edistävät ruoat. Aiemmin kirjoitin myös unen parantamiseen liittyvistä lisäravinteista l-teaniinista sekä magnesiumista. Koska aihe on niin tärkeä, tämä ei varmasti jää tähän…

Olet jo niin tottunut päänsärkyyn, että heität automaattisesti särkylääkkeen

En ymmärrä missä vaiheessa päänsärystä tuli lähes normaali ”ohitettava” hälytysmerkki, joka peitetään yhdellä napilla. Varsinkin, jos tuota nappia saa ottaa joka päivä, pitäisi ehkä selvittää säryn alkuperä. Menethän lääkärin juttusille, jos vaiva voimistuu, on jatkuvaa eikä helpota enää lääkkeilläkään. Kerron tässä muutamia yleisiä syitä, mutta muistutan etten ole lääkäri.

Muutamia tavallisia syitä toistuvalle päänsärylle:

 • Tiukat purentalihakset. Stressi saattaa aiheuttaa leukalihasten jännittymistä, puret hampaita yhteen tai jopa narskuttelet. Särkyä esiintyy usein ohimoilla ja otsalla ja on tyypiltään jomottavaa.
 • Silmät/näköön liittyvät ongelmat. Onko näkösi heikentynyt? Vietätkö aikaa paljon koneella? Joudutko siristelemään?
 • Liian vähäinen vedenjuonti. Juothan nesteitä vähintään 1,5 – 3 litraa päivässä riippuen hikoilusta. Pahin virhe mitä saatat tehdä, on juoda enemmän kahvia kuin vettä työpäivän aikana.
 • Hartiat jumissa. Jatkuva istuminen ja etenkin jännittynyt olo kehossa voi näkyä hartioiden kautta päänsärkynä.Stressaantunut ihminen voi jännittää yllättävän monia lihaksia kehossa ja aiheuttaa sitä kautta ongelmia.
Kuvan takkupää oli pitämässä hauskaa viikonloppuna Oulussa työporukalla. Muistakaa, että hauskaakin pitää kalenteroida elämäänsä! (ei vain lomalla)

Lopuksi

Oravanpyörästä hyppääminen ei auta, jos sinne päätyy koko ajan uudelleen. Kyse on omien toimintamallien tiedostamisesta ja niiden työstämisestä. Ehdottomasti parhaat apukeinot saat työpsykologilta, jonka luona käyminen voi olla tarpeellista ongelmien pitkittyessä. Mielestäni on hienointa, kun ihmiset tarttuvat ”härkää sarvista” ennen kuin uupuvat totaalisesti – selvittävät syitä jatkuvalle stressikierteelleen!

Suurimman avun pois oravanpyörästä sain viimeisen viikon sisään: pitämällä hauskaa hyvässä porukassa, menemällä metsään, heittämällä puhelimen illaksi pois sekä karkaamalla shoppailemaan (okei, tätä en suosittele – lue täältä miksi). Lomanjälkeinen elämä on uusien rutiinien harjoittelua ja muistuttelua siitä, mitkä ne prioriteetit elämässä taas ovatkaan <3

Lue myös:

Reippaan tytön (tai pojan) syndrooman ja lepo – kaksi vaikeasti yhdisteltävää asiaa

Miten minä päädyin funktionaalisen lääkärin vastaanotolle?

Lähteet ja lisälukemista:

Miksi nukumme: unen voima. Matthew Walker. 2019.

Välineitä stressin hallintaan. https://hidastaelamaa.fi/2010/10/valineita-stressin-hallintaan/#26883dbc

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23776438

https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuute-ilman-anemiaa-ndash-miten-ferritiiniarvoa-tulkitaan/

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00322&p_hakusana=p%C3%A4%C3%A4ns%C3%A4rky

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *