Remontti etenee naapurissa, lue täysi tilannekatsaus ja katso kuvat!

On tullut aika kurkistaa olohuoneemme seinän toiselle puolelle remonttikohteeseen! Remontti on aikataulullisesti noin puolivälissä, ja näkyvää tulosta on alkanut jo syntyä. Purkutyöt on tehty asunnot yhdistäviä oviaukkoja lukuun ottamatta, ja seinien ja katon pohjatyöt ovat pitkällä. Mutta käsitelläänpä tilannetta osa-alue kerrallaan.

Ja jos et tiedä yhtään, mistä on kyse, lukaisepa vaikka tämä ja tämä juttu.

Remontti

Seinät

Huoneiston seinissä oli päällekkäin monta kerrosta erilaisia tapetteja, päällimmäisenä lasikuitutapetti ja maalikerros. Periaatteessa seinät voisi ylitasoittaa lasikuitutapetin päälle, mutta tässä tapauksessa se oli asennettu niin huonosti, että tapetin alla oli siellä täällä ilmakuplia, joten aivan kuten kotimme ns. vanhalla puolella, myös täällä kaikki tapettikerrokset jouduttiin poistamaan aivan kipsilevyyn asti. Onneksi en joutunut tekemään sitä itse, sillä isossa remontissamme liki 20 vuotta sitten se oli ehdottomasti eniten aikaa vievä vaihe.

Remontti

Seinien pohjatyöt on siis jo tehty, seinät verkotettu, jotta niihin ei ilmesty halkeamia heti muutaman vuoden päästä, mutta nyt en suoraan sanoen tiedä, miten paljon tasoitustöitä on tehtävänä ennen kuin seinät ovat valmiit maalattaviksi. Onneksi minun ei tarvitse siitä myöskään välittää.

Kuvissa näkyy yksi epämääräisen kirjava seinä, jossa näitä pohjatöitä ei ole tehty. Se on seinä, jonka oviaukko tullaan sulkemaan pysyvästi, ja seinän molemmin puolin asennetaan kipsilevyt tuomaan lisää äänieristystä. Tätä ei voida kuitenkaan tehdä ennen kuin asuntojen välinen oviaukko on tehty, mikä tapahtuu oletettavasti jo parin viikon sisällä.

Sähköt

Olennainen osa seinien pohjatöitä on sähköjohtojen reititys, ellei johtoja halua tehdä pintavetona. Ei halua.

Remontti

Kaikki uudet pistorasioiden paikat on siis päätetty, sähköputket roilottu seinien sisään ja pistorasioiden kojerasiat upotettu paikoilleen. Myös tulevan makuuhuoneemme valokatkaisija siirrettiin toiselle seinälle.

Remontti

Alun perin asunnossa oli vain kolme (3) pistorasiaa, ja loput oli vedetty pintavetoina tapetin päällä. Vaan ei enää. Samalla laskimme ne kolme alkuperäistäkin lähemmäs lattiaa, sillä ne sijaitsivat 1920-luvun tyyliin noin metrin korkeudella.

Katto

Myös katto kunnostetaan kerralla kunnolla. Kaikki irtonainen rappaus on irrotettu, ja katto on tasoitettu ja verkotettu.

Remontti

Verkotuksen päälle on vedetty tasoite, joten lopputulos on tasainen, ja tämän menetelmän tulisi estää katon halkeilu ja rappauksien rapiseminen vuosi(kymmeni)ksi. Kattokoristeet luonnollisesti säilyvät, ja hankin jopa keskimmäiseen huoneeseen uuden kipsisen kattorosetin, sillä alkuperäinen koriste, joka siellä oletettavasti on joskus ollut, ei ollut enää katossa. Uusi rosetti odottaa vielä kiinnittämistä.

Remontti

Smyygit, smyykit, myykit

Mitä lienevätkään oikeasti nimeltään, mutta nämä ikkunasyvennykset ikkunapenkkeineen kunnostetaan myös, ja ne on näemmä jo tasoitettu odottamaan maalausta.

Remontti

Lattia

Lautalattia hiotaan ja maalataan, mutta muut työt tehdään ensin, ja lattiat ovat toistaiseksi piilossa suojapahvien alla.

Puuosat

Ovien karmit, kynnykset, lattialistat ja kaikki väliovet puhdistetaan vanhoista maaleista puulle ja maalataan uudelleen. Ovet, listat ja tukittavien oviaukkojen karmit on viety remonttifirman verstaalle kunnostettavaksi. Muut karmit puhdistetaan paikoillaan.

Remontti

Keittiön purku

Reunimmaisessa huoneessa sijaitsi keittokomero, joka oli niin huonokuntoinen, että siinä ei ollut mitään säästettävää. Kun ostimme asunnon, ajattelimme tehdä komerosta vaatehuoneen, mutta ajatus Airbnb-asunnosta muutti suunnitelmamme lopullisesti. Teemme siis vanhan keittokomeron paikalle uuden keittiön myöhemmin tänä vuonna, ja nyt vanhat kalusteet purettiin pois.

Remontti

Samalla purimme myös keittokomeron ja asuinhuoneen väliset pienet seinäkkeet, joilla emme nähneet mitään tarvetta. Tuleva keittiö-ruokailutila on siis jatkossa aidosti yhtä tilaa. Keittiötä ei kuitenkaan tässä remonttirupeamassa rakenneta, mutta vedämme jo valmiiksi tarvittavat sähköjohdot ja valmistelemme kaikki pinnat, joten uuden keittiön asentaminen ei pitäisi olla monen päivän homma sitten, kun olemme vain saaneet valittua ja etsittyä haluamamme kalusteet ja materiaalit.

Käytävän ovi

Naapuriasunnossa on historiallisista syistä kaksi sisäänkäyntiä ja kaksi eteistä. Nämä eteiset muuttuvat nyt käytäväksi kahden asunnon välillä, ja naapuriasunnon kahden eteisen väliin laitetaan lukittava ovi tulevaa Airbnb-käyttöä ajatellen. Oviaukko tätä ovea varten ilmestyi aivan yllättäen tuossa eräänä päivänä.

Remontti

Keskimmäisen eteisen komerot

Keskimmäisen eteisen kohtalo oli se, mitä pohdimme kaikkien pisimpään, sillä se ei ollut ensinnäkään kokonaisuuden eikä myöskään rakennusluvan suhteen olennainen asia, ja toisekseen vaihtoehtoja ja eri vaihtoehtojen kombinaatioita oli niin monta, ettemme oikein osanneet valita niiden välillä.

Säästääkö komerot vai purkaako ne pois? Muuttaako koko komeroiden välinen tila isoksi ovelliseksi tilaksi vai pitää avoimena? Jotain komeroille oli kuitenkin tehtävä, sillä niiden ovet olisivat ensinnäkin auenneet väärään suuntaan, ja toinen komero oli vielä kaksi kertaa oven levyinen, joten komeroon muodostui nurkan taakse omituinen kuollut kulma.

Remontti

Tämän tilan kohtalo alkoi ratketa siitä, kun päätimme, että haluamme käytävään paikan kolmannelle jääkaappipakastimelle, sillä kaikki säilykkeemme ja pakasteemme eivät yksinkertaisesti mahdu nykyisen keittiömme jääkaappipakastimiin. Päätimme siis purkaa käytävän toisen kiinteän komeron kokonaan ja tehdä sen paikalle jääkaappisyvennyksen.

Remontti

Kyseisestä komerosta vapautuva ovi otetaan nyt käyttöön toisessa komerossa. Komeron oviaukkoa levennetään tuplaleveäksi, jolloin saamme komeroon pariovet eikä sinne synny outoa kuollutta kulmaa, jonka taakse tavarat hukkuvat.

Remontti

Tekijät ja kustannukset

Joku varmasti siellä pohtii, mitä tämä kokonaisuus maksaa. Tämän hetkinen arvio remonttifirman työn ja osuudesta on 35.000 €, ja suunnittelu- ja hallinnolliset kustannukset (arkkitehti, rakennesuunnittelu, rakennuslupa, vastaava työnjohtaja ja valvoja) ovat lisäksi noin 8.000 €. Näiden päälle tulee materiaali- ja kalustekustannukset, jotka pysyvät kohtuullisina, sillä emme kuitenkaan ole uusimassa kymmenen vuotta sitten uusittua kylpyhuonetta ja WC:tä, eikä keittiön asentaminenkaan kuulu tähän kokonaisuuteen. Tarvitsemme lähinnä tasoitteita, maaleja ja uudet pistorasiat ja valokatkaisijat.

Remontin urakoitsija on JSP-Rakennuspalvelu Oy, arkkitehtityöt on tehnyt Arkkitehdit Sankari Oy ja rakennesuunnittelija asuntojen välisille oviaukoille on Insinööritoimisto R. Natunen Oy. Urakoitsijan työt ovat edenneet rivakasti, kaikki on tuntunut helpolta, ja mikä tärkeintä: yhteydenpito ja kommunikointi sekä työnjohdon että työmiesten kanssa on ollut sujuvaa ja oikea-aikaista.

* * *

Siinäpä suurin piirtein kaikki, mitä voin tällä hetkellä kertoa. Valmista pitäisi olla jo helmi-maaliskuun vaihteessa, mutta palaan asiaa, kun on lisää kerrottavaa.

RemonttiTästä remontista aiemmin kirjoitettua:

koti remontointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *