Anne Cathrine Bomann – Agathe

♥♥♥♥

Alkuteos Agathe (2017)

Gummerus 2020

Suom. Sanna Manninen

”Jos jään eläkkeelle 72-vuotiaana, työtä on jäjellä viisi kuukautta. Se tekee 22 viikkoa, ja jos kaikki potilaat tulevat, se tarkoittaa, että keskusteluja on vielä tasan 800. Peruutukset ja sairastumiset tietenkin pienentävät lukua. Se on lohdullinen ajatus, kaikesta huolimatta.”

Ann Cathrine Bomann on tanskalainen kirjalija ja psykologi. Hän on asunut Pariisissa samalla Rue de Rosettes-kadulla kuin esikoisteoksena päähenkilö.

Ikääntyvä pariisilainen psykiatri laskee päiviä eläkkeeseensä. Potilaiden ongelmat eivät ole enää aikoihin jaksaneet herättää kiinnostusta ja tapaamisilla hän piirtelee muistivihkoonsa lintujen kuvia. Vaikka psykiatri on kieltäynyt ottamasta enää uusia hoidettavia, onnistuu hänen vastaanotolleen päätymään uusi potilas, saksalainen nainen nimeltä Agathe. Vähitellen Agathen tapaamiset alkavat muuttaa elämässään urautuneen miehen pientä maailmaa.

Agathen koruttomuudesta kumpuava kauneus muistuttaa Joel Haahtelan Adèlen kysymystä. Sattumalta kirjailijoilla on lähes sama ammatti (Haahtela toimii kirjoittamisen ohella psykiatrina) ja kummatkin kirjat kertovat hieman mystisestä naishenkilöstä, päähenkilönään kuitenkin ikääntyvä mies. Molemmat ovat lyhyitä pitudeltaan, mutta silti onnistuvat luomaan mieleenpainuvan tarinan, sanomaan kaiken tarvittavan harkituilla lauseilla.

Kirjassa on tehty kiinnostava valinta sijoittamalla tapahtumat toisen maailmansodan jälkeiseen Pariisiin, mutta kuten useimmiten historiallisissa romaaneissa, paikka tai aika eivät näyttele romaanissa minkäänlaista roolia. Olisin odottanut kuvailua esimerkiksi sodassa pahoin pommitetun kaupungin siluetista tai muuten henkilöiden kokemuksia poikkeuksellisista vuosista, mutta Agathe voisi sijoittua lähes mille tahansa vuosikymmenelle. Samoin itse päähenkilön taustasta ei kerrota juuri mitään, ei edes nimeä. Erikoisessa valinnassa on jotain viehättävää, ehkä kirjailija haluaa kuvata tarinan universaaliutta.

Tämä on loistava pieni romaani myös aloitteleville tai lukujumista kärsiville lukijoille, jotka haluvat tutustua johonkin hieman syvällisempään tekstiin, mutta jonka pituutta tai vaikeutta ei tarvitse pelätä. Ja jos haluat lukea lisää mieleenpainuvista lääkärihahmoista, suosittelen myös ruotsalaiskirjalija Nina Lykken Kohonnutta riskiä.

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *