Nina Lykke – Kohonnut riski

♥♥♥♥

Alkuteos Full spredning  (2019)

Gummerus 2021

Suom. Sanna Manninen

Pidin kovasti Nina Lykken keskiluokkaista kolmiodraamaa käsittelevästä esikoisromaanista Ei, ei ja vielä kerran ei ja nappasin uuden teoksen varaukseen edes lukematta mitä aihetta se käsitteli. Kohonnut riski on palkittu Norjan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla, Bragella.

Viisikymppinen terveyskeskuslääkäri Elin on jäänyt kiinni uskottomuudesta ja muuttanut sen jälkeen asumaan salaa vastaanottohuoneeseensa, nurkassa seisova, ivallinen muoviluuranko seuranaan. Työntekoa Elin ei perhekriisistä huolimatta ole kuitenkaan lopettanut, vaan hän pakkaa joka aamu lakanat nojatuolin uumeniin ja avaa ovensa päivän ensimmäiselle potilaalle. Potilaita virtaa sisään vauvasta vaariin ainaisine valituksineen samalla, kun Elinin puhelin piippaa piippaamistaan, siellä viestittelevät vuoronperään kiukkuinen ex-mies Aksel ja rakastettunsa radiohiljaisuutta ihmettelevä Bjørn.

Keskiluokkaisten ja etuoikeutettujen ihmisten elämänkriisien käsittely jo toisessa kirjassa tuntui ensiajatuksena vähän tylsältä valinnalta, mutta samoin kuin esikoisensa, vei myös Kohonnut riski ensi sivuilta mennessään. Lykke tarkastelee kirjansa hahmoja samanaikaisesti ihastuttavan lempeästi ja viiltävän tarkkanäköisesti ja vaikkei eläisikään juuri samanlaisessa tilanteessa kuin päähenkilö Elin, kirjasta löytyy myös hyvin paljon tunnistettavia tilanteita, ihmissuhteita ja henkilöitä.

Lykke taiteilee jälleen taitavasti huumorin ja vakavuuden välimaastossa. Romaanissa sivutaan hyvin monenlaisia painavia asioita, kuten alkoholismia ja epäonnistuneita avioliittoja, aidosti, mutta sortumatta kuitenkaan liialliseen alakuloon.Pidin myös erityisesti siitä, miten rehellisesti niin sanotun aivan tavallisen, työssäkäyvän perheenäidin ongelmalliseksi luisunutta alkoholinkäyttöä kuvattiin. Ja niin, kertoo Kohonnut riski myös rakkaudesta, yllättävästä ja uudelleenheränneestä.

Erityisesti romaani kolahtaa sote-henkilöstöön, niin hauskasti tragikoomiset potilaskohtaamiset on kirjoitettu. Olen varma, että kirjailija on haastatellut romaaniaan varten oikeastikin lääkärinä toimivaa ihmistä, koska ihmissuhdetyön Elinissä herättämät ajatukset ja tunteet on kuvattu todella tunnistettavasti – erityisesti se, miten joskus antaisi mitä tahansa, että pääsisi eroon huoneessaan olevasta ihmisestä mahdollisimman nopeasti tai saisi kerrankin sanoa rehellisesti mielipiteensä, pelkäämättä niskaan satavia valituksia. Siinä vaiheessa, kun Elinin pakka alkoi todella rakoilla ja vuosikymmenien hymistelyn ja empatian jälkeen hän kertoi potilailleen mitä ihan todella ajatteli heidän tilanteistaan ja toimintatavoistaan, hihkuin melkein ääneen innosta.

Kun kesälomat kolkuttelevat jo ovella, sopivat Lykken kummatkin romaanit seuraksi laiturinnokkaan tai riippumattoon. Lisää lukuvinkkejä löydät muun muassa viime vuoden Helmet-lukuhaasteen koosteesta. Aurinkoista loppuviikkoa!

kulttuuri kirjat
Kommentit (2)
  1. Moikka!
    Mä olen myös lukenut tämän. Ei sykähdyttänyt. En oikein edes osaa sanoa, miksei. En pitänyt Lykken toisestakaan kirjasta.

    Nyt pitäisi kerätä lomaksi luettavaa, mitähän sitä keksisi?

    Minna

    1. Ai harmi ettei kolahtanut! Tsekkaa lisää lukuvinkkejä esim. tuolta palkitut-avainsanan takaa 🙂 dekkareista jos tykkäät, yks lemppareista on Totuus Harry Quebertin tapauksesta, jonka luin ennen blogin perustamista.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *