Balli Kaur Jaswal – Eroottisia tarinoita punjabilaisille leskille

♥♥♥

Alkuteos Erotic Stories for Punjabi Widows (2017)

Sitruuna Kustannus 2021

Suom. Inka Parpola

Viime kuukausi on ollut täynnä kaikenlaista pientä ja suurta murhetta, jonka vuoksi lukemaan keskittyminen on ollut harvinaisen vaikeaa. Kuin kohtalon oikusta varauksista tipahti lainattavaksi äänikirja Eroottisia tarinoita punjabilaisille leskille, josta myönnän kiinnostuneeni pitkälti sen kutkuttavan nimen takia. Kuten romaanin henkilönsä, myös kirjailija Balli Kaur Jaswalin sukujuuret ovat Punjabissa, kirja on hänen kolmantensa.

Nikki kamppailee perheensä ja omien odotustensa ja toiveidensa ristiriidassa. Hänen edesmennyt isänsä toivoi hänestä hartaasti lakimiestä, mutta Nikki jätti puuduttavat opinnot kesken ja päätyi perheensä kauhistukseksi töihin pubiin. Auttaakseen sisartaan ja äitiään taloudellisesti, Nikin on etsittävä lisätyötä ja hän innostuu temppelin seinältä löytyvästä työpaikkailmoituksesta, jossa etsitään tarinan kirjoittamisen opettajaa punjabilaisyhteisön naisille. Jo ensimmäisellä kerralla käy ilmi, etteivät tunnille tiensä löytäneet lesket osaa yhtä lukuunottamatta ollenkaan lukea tai kirjoittaa. Kaiken lisäksi rouvilla on yllättäen paljon parempia suunnitelmia tunnin sisällöksi: eroottiset tarinat.

Vaikken viimeisen parin viikon aikana ole pystynyt lukemaan juuri mitään, Eroottisia tarinoita punjabilaisille leskille oli varsinkin äänikirjana juuri sopivan keveä muttei turhanpäiväisen ärsyttävä (kuten chicklitiä edustavat tuskaisan huonot Pientä fiksausta vailla ja Ole minun).

Itselleni tuntemattomaan punjabilaiseen kulttuuriin ja sikhiläisyyteen oli kiinnostava tutustua, syvempiä tasoja kirjaan tuo myös maahanmuuttajuuden teema ja naisten asemaan sikhiyhteisössä liittyvä pohdinta. On huippua, että näinkin kevyen kirjan kautta voi sivistää itseään! Konservatiivisiksi ja siveiksi luultujen leskien riettaus taas loi herkullisen ristiriidan ja kulkeepa tarinassa yllättäen mukana erään yhteisön jäsenen kuolemaan liittyvä mysteerikin. Eipä tämä kuitenkaan maailmaani mullistanut tai päädy omaan kirjahyllyyn, mutta toimi hyvin aivot narikkaan-genressä.

Lukutavoite näyttää vähän karkaavan käsistä, mutta yritän tänä vuonna vielä arvostella ainakin Netflix-sarjaksikin päätyneen Mustan kuningattaren sekä amerikkalaiskirjailija Bryan Washingtonin Mitä meistä jää.

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *