Han Kang – Vegetaristi

♥♥♥♥

Alkuteos 채식주의자  (2007)

Gummerus 2017

Booker-palkinto on maailman kuuluisimpia kirja-alan palkintoja, joka myönnetään vuosittain brittiläiselle englanninkieliselle romaanille. Vuodesta 2005 alkaen perinteisen palkinnon ohella alettiin myöntää myös kansainvälinen Booker-palkinto englanniksi käännetylle, ulkomaiselle romaanille. Luovaa kirjoittamista Soulin taideinstituutissa opettavan Han Kangin kirjoittama Vegetaristi voitti palkinnon vuonna 2016.

Soulilainen Yeong-Hye on tuikitavallinen nainen, joka on elänyt koko elämänsä kirjoittamattomien sääntöjen mukaan. Hän on hoitanut tehtävänsä kuuliaisena ja vaatimattomana vaimona, siskona ja tyttärenä aina sihen asti, kunnes alkaa nähdä väkivaltaisia ja verisiä painajaisia, joiden seurauksena hän ei suostu valmistamaan eikä syömään enää palaakaan lihaa tai mitään muutakaan eläinperäistä ruokaa. Yeong-Hyen elämänmuutos saa aikaan arvaamattomia seurauksia, erityisesti hänen aviomiehensä, lankonsa ja sisarensa elämässä, jotka toimivat tarinan kertojina.

Kirjavuosi ei olisi voinut paremmin alkaa, Han Kangin pienoisromaani vei nimittäin jalat alta! Vegetaristi on kirjallinen taidonnäyte, samaan aikaan voimakas ja herkkä, häiritsevä ja vangitseva. Hyvän kirjan tunnistaa siitä, että sen suljettua menee hetki jos toinenkin, ennen kuin on taas kokonaan läsnä oikeassa maailmassa ja juuri näin kävi Yeong-Hyen tarinan kohdalla. Pidin kovasti myös siitä, miten kirjailija oli valinnut kertojiksi Yeong-Hyen sukulaisia, joiden erilaiset persoonat ja suhteet päähenkilöön toivat tarinaan lisää ulottuvuuksia. Samalla ratkaisu jätti myös lukijan arvuuttelemaan Yeong-hyen mietteitä (samantapainen kerronnallinen ratkaisu löytyy muuten Dinan kirjasta).

Han Kang käsittelee kirjassaan suuria teemoja, erityisesti kontrollia ja valtaa, sukupuolten välistä tasa-arvoa ja mielen järkkymistä. Usein näkymättömät ja arkiset kontrollin elementit eivät näy elämässämme niin pitkään, kun suostumme tanssimaan näiden yhteisten sääntöjen mukaan. Vaikka Yeong-Hyen lihansyönnin lopettamiseen liittyvä päätös sekä muuttuminen välinpitämättämöksi arkisia normeja kohtaan ei välttämättä isossa mittakaavassa näytä kovin kummoiselta kapinalta, se saa koko hänen sukunsa tolaltaan. Näin yhden perheen tarinan kautta Han Kang kommentoi oivaltavasti erityisesti naisiin kohdistuvia odotuksia, paineita sekä oikeutta omaan ruumiiseen.

Niin koukuttava kuin kirja olikin, se ajoittain myös kuvotti ja menetinpä yhdet yöunetkin yhden erityisen ikävän kohtauksen seurauksena. Sisältövaroitus erityisesti eläinten ystäville! Han Kangilta on suomennettu myös vuonna 2018 ilmestynyt Ihmisen teot, jonka aion ehdottomasti lukaista, kunhan olen päässyt yli Vegetaristista. Lisäsin muuten uuden avainsanan ”palkitut”, jota klikkaamalla löydät lisää kirja-alan palkintoja saaneiden teosten arvosteluja! Vanhan blogin puolelta taas löydät muun muassa maailman parhaimmaksi dekkariksi arvioidun, Roger Ackroydin murhan arvostelun.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *