Jennifer Niven – Yksi täydellinen päivä

♥♥♥♥

Alkuteos All The Bright Places (2015)

Karisto 2017

Suom. Leena Ojalatva

Muistan,miltä hänen kätensä tuntui kädessäni. Se tuntui siltä kuin jokin ja joku olisi omani.”

To read-listan kahlaaminen jatkui tällä viikolla Jennifer Nivenin nuortenkirjalla Yksi täydellinen päivä. Kyseessä on kirjailijan ensimmäinen nuorille suunnattu teos, tätä ennen hän on kirjoittanut romaaneja ja tietokirjoja (nopsaan googlailtuna en löytänyt muita suomennoksia tämän lisäksi). Kirjasta on tehty myös vuonna 2020 julkaistu elokuva, jonka trailerin löydät täältä.

Theodore Finch tunnetaan kuolemasta viehtyneenä lukion kummajaisena, Violet taas suosittuna tyttönä. Eroavaisuuksistaan huolimatta he päätyvät sattumalta samaan aikaan koulun korkeaan kellotorniin pohtimaan elämänsä päättämistä. Violet on alkanut käpertyä itseensä isosiskonsa tapaturmaisen kuoleman jälkeen, Finch taas yrittää kuoleman kuiskuttelusta huolimatta keksiä joka päivä riittävän hyviä syitä jaksaa elää. Erikoisen kohtaamisen jälkeen nuoret löytävät toisensa samalta oppitunnilta, jolloin Finch päättää lyöttäytyä Violetin pariksi maantiedon projektiin. Projektin parissa vietetty aika johtaa ihastumiseen ja kohti uusia jännittäviä kokemuksia, mutta mihin asti riittää ensirakkauden voima?

Uskon vahvasti, että myös aikuiset voivat ja saavat lukea nuorille suunnattuja kirjoja, itselleni ne toimivat usein keveämpinä välipalakirjoina raskaampien teosten välissä. Vaikka omasta nuoruudestani on jo vierähtänyt tovi jos toinenkin, on nostalgista silloin tällöin palata teini-iän suurten kysymysten äärelle: myrskyisiin ensimmäisiin parisuhteisiin, identiteettipohdintoihin ja itsenäistymiseen.

Nivenin teos toi mieleen toisen itsemurhaa käsittelevän nuortenkirjan, Jay Asherin Kolmetoista syytä, jonka alkuasetelmassa päähenkilö Hannah Baker on jo tehnyt itsemurhan ja kertoo tekoon johtaneista syistä ääninauhoilla. Luin kirjan vuosia sitten ja koin sen omaperäisenä, mutta jokseenkin epäuskottavana. Teos herätti tuolloin runsaasti keskustelua ja sai osakseen sekä kritiikiä, että kehuja: kirjaa ja siitä tehtyä suosittua tv-sarjaa syytettiin mm. itsemurhan glorifioimisesta, toisaalta taas sitä kehuttiin mielenterveyden kysymysten esiin nostamisesta nuorten maailmassa.

Yksi täydellinen päivä sisältää kaikille tuttuja amerikkalaisten high school-leffojen kliseitä: coolit urheilevat nuoret kuuluvat täysin eri kastiin nörttien ja kummallisten teinien kanssa, tyttöpuolinen päähenkilö taas on seksuaalisesti paljon kokemattomampi, kuin häntä viettelevä poika (jotenkin naispuolisten päähenkilöiden neitsyyden korostaminen tuntuu vähän keskiaikaiselta, missä ovat rietastelevat teinitytöt?). Kirja ei kuitenkaan missään nimessä jää keveäksi nuoruuden kuvaukseksi sen keskiössä kulkevien mielenterveysongelmien, itsetuhoisuuden ja perheväkivallan teemojen vuoksi.

Teos sekoittaa sopivassa suhteessa romantiikkaa ja nuoruuden pirskahtelevaa iloa rankkoihin kokemuksiin ja syvään suruun. Niven kirjoittaa kahden rikkirevityn nuoren kohtaamisesta ja mielen järkkymisestä inhimillisesti ja herkästi syyllistymättä kuitenkaan liialliseen osoitteluun tai yltiösentimentaalisuuteen. Kummallakin nuorella on oma tunnistettava kertojaäänensä, mutta huomasin odottavani erityisesti erikoisen ja viehättävän Finchin osuuksia. Finchin kokemat traumat ja ulkopuolisuuden kokemus, toisaalta hänen ihastuttava persoonansa sai ainakin oman sydämeni kiertymään sykkyrälle ja toivomaan hänelle parasta. Violetin ja Finchin orastava ihmissuhde on valtavan koskettavasti kuvattu ja saa palaamaan omiin vavisuttaviin ensirakkauksien muistoihin. Pisteet kirjailijalle myös rohkeasta loppuratkaisusta, hän olisi nimittäin voinut valita paljon keveämmän ja helpommankin tien.

Jos luet elämässäsi yhden nuorille suunnatun kirjan, Yksi täydellinen päivä on siihen loistava valinta! Jos taas kiinnostut vähän erilaisemmasta kirjoitustyylistä, suosittelen siamilaisista kaksosista kertovaa säeromaania Yksi. Lisää mielenterveyden häiriöitä käsittelevää kirjallisuutta löydät allaolevan avainsanan takaa!

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *