Sarah Crossan – Yksi

Alkuteos One (2015)

S&S 2018

Suom. Kaisa Kattelus

♥♥♥♥

Tavallisuus on Graalin malja

ja ainoastaan ne joilla ei sitä ole 

tajuavat sen arvon.”

Niin kotonani kuin olenkin kirjastossa, on lähikirjastoni runoja sisältävä huone minulle kauhistus. Muistan käyneeni siellä tasan kerran, jolloin selailin muutamia runokokoelmia, mutta olin niin mukavuusalueeni ulkopuolella, että pakenin pian takaisin romaanien pariin. Tämän vuoden Helmet-lukuhaasteen kohta 27. Runomuotoinen kertomus, runoelma tai säeromaani oli siis nimenomaisesti itselleni haaste, koska en edes ennen googlaamista tiennyt, mitä runoelma tai säeromaani tarkoittavat. Irlantilaisen nuorenkirjailija Sarah Crossanin Yksi valikoituikin luettavaksi sen perusteella, että halusin sukeltaa itselleni täysin vieraaseen genreen, mutta myös Aino Ahtiaisen suunnittelema upea kansi veti puoleensa!

Kotonaan Tippy ja Grace ovat kuin ketkä tahansa teini-ikäiset tytöt: he opiskelevat ja vapaa-ajallaan viettävät aikaa isosiskonsa kanssa, kuuntelevat musiikkia ja katselevat elokuvia. Ulkomaailmassa siskoksia kuitenkin tuijotetaan kuin sirkuseläimiä, he nimittäin ovat siamilaisia kaksosia, jotka jakavat niin yhteisen alavartalon, kuin muutkin elämässä vastaan tulevat kokemukset. Tytöt ovat olleet koko elämänsä kotikoulussa, mutta nyt vanhemmat ovat päättäneet ajan olevan kypsä sille, että he siirtyvät normaaliin kouluun muiden nuorten pariin. Niin pelottavaa kuin kolunkäynnin aloitus onkin, on kasvamisen myötä edessä vielä suurempia kysymyksiä: Saavatko he koskaan ystäviä? Mitä jos toinen heistä rakastuu? Tai mikä kamalinta, mitä jos jompi kumpi heistä sairastuu?

Olipa tämä koskettava ja taidokkaasti kirjoitettu! Teos yhdistää hirvittävän isoja teemoja kompastumatta kuitenkaan niiden moninaisuuteen. Tippin ja Gracen tarinan kautta käsitellään niin sisarusten välistä rakkautta, kuin itsenäistymisen kaipuuta ja erilaisuuttakin, mutta myös perheensisäisiä haasteita, kuten köyhyyttä, alkoholismia ja syömishäiriöitä. Säkeiksi kirjoitettu teksti oli ihastuttavan kaunista ja rytmikästä luettavaa ja vaikka kirja olikin nopealukuinen, se jätti syvän jäljen. Crossan todistaa sen, että vähemmän on usein enemmän onnistuen maalaamaan kohtauksia ja tunnelmia vain muutamalla, tarkkaan valikoidulla lauseella.

Tämä on yksi niistä harvoista nuortenkirjoista, joita suosittelisin ihan kenelle tahansa, niin paljon Tippin ja Gracen tarinalla on annettavaa lukijan ikään katsomatta. Crossan on tehnyt siamilaisiin kaksosiin liittyvän taustatyön tarkasti, riipaisevan ristiriitaiset tunteet jaetusta elämästä on todella aidonoloisesti kirjoitettu.

Hyvän suomennoksen tunnistaa usein siitä, ettei siihen kiinnitä lukiessa mitään huomiota. Säkeiksi kirjoitettu tarina on ollut varmasti erityisen hankala suomentaa, koska sanojen ja lauseiden rytmitys poikkeaa normaalista tekstistä. Kaisa Kattelus on tehnyt kuitenkin ihailtavaa työtä ja kirjan voisi kuvitella olleen alunperinkin kirjoitettu suomeksi.

Lisää nopealukuisia kirjoja löydät allaolevan avainsanan takaa!

kulttuuri kirjat
Kommentit (1)
  1. Olipas hauska lukea arvostelusi tästä kirjasta. Minä luin tämän vuoden 2018 haasteeseen ja pidin todella paljon <3
    https://www.lily.fi/blogit/ala-ota-sita-niin-vakavasti/sarah-crossan-yksi/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *