Kuinka lukea enemmän? Neljä vinkkiä lukuharrastuksen elvyttämiseksi!

 

(Kuva kesälomareissulta Dublinista, Trinity Collegen vanhasta kirjastosta)

Yleensä kun kerron rakkaudestani kirjoihin tai siitä, kuinka paljon luen, saan vastauksen että ”äh, munkin pitäisi lukea enemmän mutta…”. Kuinka sitten elvyttää lapsuuden lukuharrastus uudelleen tai kenties tarttua kirjaan vapaaehtoisesti aivan ensimmäistä kertaa elämässä? Tsekkaa neljä toimivaksi havaitsemaani vinkkiä!

1.  Vie kännykkä jäähylle

Jos et satu kuulumaan siihen hyvin harvalukuiseen joukkoon, joka ei ole ympäröinyt itseään ja kotiaan erilaisilla älylaitteillä, tärkein neuvo lukuharrastuksen aloittamiseen on aivan ehdottomasti somen ja netinkäytön rajoittaminen. Iso osa ihmisistä kertoo, ettei heillä ole aikaa lukea, vaikka suurimman osan kohdalla (turhaan) netissä surffailuun, somen pakkomielteiseen seuraamiseen ja kissa- ja koiravideoihin kuluu päivittäin hirvittävän paljon aikaa.

Itseäni on auttanut ensinnäkin netin käyttöä seuraavan sovelluksen lataaminen (olin myös itse järkyttynyt ajasta, jonka kännykänkäyttö vie) ja älylaitteiden jättäminen toiseen huoneeseen lukemisen ajaksi. Lyön vetoa, että olet varmasti tyytyväisempi elämäsi ehtoopuolella siihen, että olet lukenut muutaman sata kirjaa, kuin siihen, että tiedät kaiken Kardashianin perheen kiemuroista. Ja tällä en missään nimessä tarkoita sitä, ettei muuta viihdykettä saisi olla, seuraan nimittäin tälläkin hetkellä sekä Maajussille morsianta että Ensitreffejä alttarilla…

2. Lue sitä mitä haluat, älä sitä mitä pitäisi lukea

Olen huomannut, että ihmiset suhtautuvat kirjoihin ja lukemiseen ihan kamalan vakavasti. Iso osa suomalaisista lukee vuodessa ehkäpä yhden-kaksi kirjaa ja useimmiten sellaisia, jotka on tituulerattu klassikoiksi tai jotka ovat saaneet sinä vuonna jonkin kirjallisuuspalkinnon. Luen itse noin 50-60 kirjaa vuodessa, mutta vain harvoin klassikoita yksinkertaisesti siksi, että luen ensisijaisesti viihtyäkseni. En ole siis kahlannut läpi Sotaa ja rauhaa, Seitsemää veljestä ja Sinuhestakin vain yhden kolmasosan mutta sitäkin enemmän nuorten fantasiakirjoja ja cosy crime-genreä edustavia kirjoja!

Rohkaistu siis sukeltamaan pääsi sisään ja mieti minkälaisten tarinoiden äärellä viihtyisit juuri nyt – kenties tarvitset jännittävän dekkarin piristämään sateista sunnuntaita, kevyttä chick litiä työkiireiden valtaamassa arjessa tai sitten matkaa mielukuvitusmaailmoihin?

Aivan erityisesti haluan liputtaa fantasiakirjojen puolesta, joita yleensä genreen vihkiytymättömät kavahtavat. Älä huoli, sinusta ei tule nörttiä yhdessä yössä jos päädyt kirjaston fantasiahyllylle, saat vain menolipun paikkoihin, joita et olisi voinut kuvitella olevan olemassakaan. Niin ja jos hävettää, omia lukumieltymyksiään ei ole mikään pakko kuuluttaa työpaikan kahvipöydässä (tai siellä somessa) vaan voit pitää sen ihan omana salaisuutenasi.

3. Ajattele laatikon ulkopuolelta – voit lukea missä ja milloin vain!

Noh, tässä oli hieman mukana liioittelua, mutta totuus on, että kirjoja on nykyään kaikenlaisissa muodoissa, tavallisten paperiversioiden lisäksi e-kirjoina ja äänikirjoina. Pelkästään puolen tunnin työmatkoilla saat kuunneltua muutamassa viikossa kokonaisen romaanin!

4. Jätä huono kirja suosiolla kesken

Tärkeimpiä keinojani lukumäärien kasvattamisessa on ollut kirjojen kesken jättämisen opettelu. Jos et ensimmäisen viidenkymmenen sivun jälkeen ole viehättynyt tai olet vaikkapa kamalan ahdistunut (jos se ei siis ole sitä mitä tarinalta kaipaat), anna olla ja siirry seuraavaan. Huonojen tai itselle sopimattomien kirjojen lukeminen sitä paitsi vie yleensä paljon enemmän aikaa kuin sellaisten tarinoiden, joista nauttii. Kirjojen kesken jättäminen on muuten myös hyvä tapa etsiä itselleen sopivaa kirjallisuutta.

Toivottavasti pääset näillä vinkeillä kiinni lukuharrastukseen! Nytkin kun ulkona sataa ja ropisee, on oiva hetki keittää glögit ja avata hyllyssä pitkään lojunut kirja. Lukuiloa sunnuntaihin!

kulttuuri kirjat
Kommentit (4)
  1. Oi, tuonne Trinity Collegen kirjastoon kun pääsisi. 😍

  2. Hyviä vinkkejä. Taidan kokeilla vinkkiä 3, eli äänikirjoja enemmän.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *