Marianne Power – Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin

♥♥♥♥

Alkuteos Help Me – One woman´s quest to find out if self-help really can change her life (2018)

Gummerus 2019

Suom. Marika Saastamoinen

”Elämäntaitokirjoista saattaa saada sellaisen vaarallisen käsityksen, että ellei pysty aina toimimaan kuin Maija Poppasen, Buddhan ja Jeesuksen risteytys, on jotenkin epäonnistunut ja silloin on yritettävä kahta kauheammin.”

Marianne Power on 37-vuotias toimittaja,jolla vaikuttaa ulkopuolisen silmin pyyhkivän ihan hyvin: hänellä on ystäviä, menestyksekäs ura ja kiva kämppä Lontoossa. Kuitenkin moni asia tuntuu olevan pielessä, Power haluaisi nimittäin olla aika monta kiloa hoikempi, varakkaampi ja mukavaa olisi myös vihdoin saada vierelleen joku fiksu mies. Kiteyttäen ehkä siis voisi sanoa, että hän haluaisi olla kaiken kaikkiaan onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä.

Power oli lukenut aikanaan jos jonkinlaisia self help-oppaita mutta ongelmaksi muodostui aina se, etteivät oppaiden neuvot jääneet käyttöön eivätkä siten muuttaneetkaan hänen elämäänsä paremmaksi. Siitä Power sai idean lukea 12 self help-kirjaa vuodessa ja elää aina yhden kirjan oppien mukaan kuukauden ajan. Lopulta tämä henkinen matka venyikin puoleksitoista vuodeksi ja lopputuloksena syntyi kirja Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin – Yhden naisen yritys selvittää, onko self help-oppaista apua elämänmuutokseen.

Kaipaan tarinoiden henkilöiltä edes jonkinlaista samastumispintaa, minkä olen huomannut erityisesti niiden teosten kohdalla, joiden päähenkilö on pelkästään vastenmielinen (kuten tässä kirjassa) tai omaa sellaisia motiiveja, joita en millään pysty ymmärtämään. Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin – kirjasta nauttiminen vaatii nähdäkseni lukijalta vielä normaalia enemmän samastumista nautinnollisen lukukokemuksen saavuttamiseksi. Uskonkin, että siitä pitävät eniten Powerin tyyliset ihmiset, joilla on joko takana tai paraikaa päällä jonkinlainen minän kehittämisprojekti ja/tai jotka ovat tutustuneet vähintään yhteen self help-genreen lukeutuvaan teokseen.

Muuten olen aika varma, että Powerin ajoittan hyvinkin hullut yritykset räpiköidä kohti onnellisempaa ja tietoisempaa elämää oppaiden neuvojen avulla tuntuvat aivan hirvittävän itsekeskeisiltä ja välillä epätoivoisiltakin. Vaikka ymmärrän hyvin kirjailijan projektin syvimmän tarkoitusperän eli onnellisuuden tavoittelun, johti se välillä niin erikoisiin tilanteisiin, että mieleni teki neuvoa häntä lopettamaan ja käyttämään aikansa ja rahansa järkevämmin. Olisin esimerkiksi itse jättänyt perehtymättä enkeleihin keskittyvään itseapukirjaan tai menemättä alastonmalliksi vain siksi, että saisin todistettua voittaneeni taas yhden irrationaalisen pelon..

Power laittaa itsensä likoon ihailtavalla varmuudella, varsinkin, koska suurin osa hänen elämänsä haasteista näyttävät kumpuavat huonosta itsetunnosta. Puolisentoista vuotta kestävä projekti on välillä hullun hauskaa ja toisaalta myös koskettavaa seurattavaa. Tämänkaltainen prosessi tarkoitti myös lähes täydellistä käpertymistä omaan itseen, joka sai tosiaan hyvin itsekeskeisiäkin piirteitä, mutta Power kykenee lopulta oivaltavaan itsereflektioon ja hänen matkaansa on ilo seurata. Kirja tuntuu siten kääntyvän eräänlaiseksi elämäntaito-oppaaksi itsekin.

Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin oli aivan mahtava siksikin, ettei sen luettuaan tarvitse kahlata samoja teoksia itse läpi vaan Powerin kokemusten avulla on mahdollista saada selville, mitkä self helpin hyvistä, pahoista ja rumistakin opeista todella toimivat ja mitkä teokset kannattaa jättää hyllyyn. Monet kirjailijan valitsemista opuksista tosin olivat niin harhaisia ettei niillä olisi ollut muutenkaan vaaraa päätyä ainakaan omalle lukulistalleni… Pienen miinuksen antaisin suomennoksesta, kirjasta paistaa se, että monet lausahdukset tai fraasit olisivat alkuperäiskielellä hauskempia, esimerkiksi sanat ”nettailu” ja ”jumankavita” olisi voinut korvata joillain modernimmilla ilmaisuilla.

(Psst! Jos haluat kuulla kirjailijan tarinan lukematta itse kirjaa, voit tsekata hänen Ted Talk-puheensa tästä.)

kulttuuri kirjat
Kommentit (2)
  1. Konsepti on tässä tosi kiinnostava, mutta vähän häiritsee, että kirjoittaja tekee itsestään aika lailla chick lit -hahmon, hassun pikku naiskoheltajan, joka käy brunssilla ja vatvoo mieshuolia bestiksen kanssa. Paikoitellen nousee kuitenkin siitä vähän paremmaksi. Siirtymät kirjasta toiseen olivat myös vähän liian äkillisiä.

    1. Kiitos kommentista! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *