Mirja Hämäläinen – Avoimet suhteet

♥♥♥♥

Kosmos 2020

”On eri asia valita monogamia tietoisesti kuin olla koskaan edes miettimättä, onko itsestäänselvyytenä tarjottu malli itselle sopiva.”

Avoin suhde tarkoittaa suhdetta, jonka osapuolet ovat avoimia yhden kumppanin lisäksi muille ihmisille. Se toimii myös kattokäsitteenä tarkemmin määritellyille avoimen suhteen muodoille, kuten polyamorialle, swingeriydelle ja ihmissuhdeanarkialle. Mirja Hämäläinen tarkastelee tietokirjassaan (länsimaisten) avointen suhteiden taustaa, nykypäivän ilmenemismuotoja ja tarjoaa myös neuvoja normista poikkeaviin tapoihin olla suhteessa.

Avoimet suhteet osoittaa hyvin sen miten monogaamiset parisuhteet ovat länsimaisissa yhteiskunnissa hyvin vahva, kyseenalaistamaton ja tavoittelun arvoinen normi. Vaikka olen ajatellut olevani suht tiedostava itseeni vaikuttavista ympäröivistä arvoista, en ollut tajunnut miten helpolla olen päässyt noudattaessani norminmukaista parisuhde- ja perhemallia. Kirja osoittaa miten ihan kaikille, parisuhdemallista riippumatta, tekisi hyvää tarkastella usein ääneen lausumattomia sääntöjä ja käyttäytymismalleja, joita suhteisiin sisältyy.

Suosittelen kirjan lukemista, vaikka olisi tyytyväinenkin omaan monogamiseen suhteeseensa eikä koe tarvetta sen muuttamiseen. Avoimet suhteet auttoi ainakin itseäni suhtautumaan erilaisiin ihmisten välisiin suhteisiin avarakatseisemmin ja ymmärtämään, että monikkosuhteet ja parisuhteen avaaminen voi monelle tuoda suurta onnea ja tyytyväisyyttä.

Tietokirjan ote on vahvasti yhteiskuntatieteellinen ja sosiologinen, kirjoittaja myös selvästi tietää mistä puhuu, eikä tarkastele ilmiötä vain ulkopuolisen silmin. Silti sävy on kiihkoton eikä teos tarjoa vain yhtä oikeaa näkemystä tai tuomitse monogaamisuutta huonona valintana. Rakenne on visuaalisesti miellyttävä ja kappaleet sopivan pituisia. Riittävän kattava lähdeluettelo jäi kuitenkin uupumaan, olisin toivonut ainakin tekstin seassa mainittujen lähteiden luettelointia kirjan loppuun (mainittiin vain muutama).

Ihmisten välisistä suhteista kertovista tietokirjoista kannattaa lukea myös suomalaisesta seksityöstä kertova Ammattirakastaja, joka myös oivallisesti kumoaa stereotypioita ja ennakkoluuloja omassa aiheessaan.

kulttuuri kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *