Uusia Tallinna-vinkkejä

Tallinna kuuluu suomalaisten suosikkikohteisiin. Koronavuosien aikaan monet meistä ovat  jättäneet väliin Tallinnan-matkat – aivan kuten muutkin ulkomaille suuntautuvat reissut. On oletettavaa, että alkaneen kesän aikana monet meistä palaavat Viron pääkaupunkiin. On siis aika antaa uusia Tallinna-vinkkejä.

Pääsin osallistumaan kolmen varustamon: Eckerö Linen, Silja Linen ja Viking Linen, lehdistömatkalle, jonka he toteuttivat Visit Tallinn -toimiston kanssa. Vuorokauden aikana näimme ja koimme valtavasti.

Tässä teille, jotka suunnittelette Tallinnan-matkaa, päivitettyjä ja uusia Tallinna-vinkkejä, joista voi olla teille iloa ja hyötyä tulevaa matkaanne varten.

Põhjala-alue

Oletko pitänyt rouheasta Telliskiven alueesta? Silloin saattaisit olla kiinnostunut myös Põhjalasta, joka on entinen tehdasalue Koplinin kaupunginosassa, osoitteessa Marati 5. Sinne voi vaikka pyöräillä, koska alue on hieman keskustan ulkopuolella. Kaiken kaikkiaan Tallinnan pohjoispuoli kehittyy kovaa vauhtia. En ollut koskaan käynyt tuolla Koplinin alueella, joten ehkä tämä on myös sinulle uusi Tallinna-vinkki.

Uusia Tallinna-vinkkejä Pohjala
Alueen rakennuksissa on nähtävissä rappioromanttiikkaa. Pihalle oli pystytetty ”kasvihuonemaisia” kabinetteja.

Alueen rakennukset ovat 100 vuotta vanhoja. Aikoinaan täällä on toiminut tiilitehdas ja 1930-luvulla kumitehdas. Tehdastoiminta loppui viime vuosituhannen lopulla. Sen jälkeen rakennukset ovat olleet lähinnä tyhjillään.

Nyt alue pyritään muuttamaan kulttuuritehtaaksi, mutta se on vielä ns. vaiheessa. Alueella on lukuisia taiteilijoiden ja luovien alojen työpajoja ja -huoneita, Karjase Sai -leipomo, Botik-baari-ravintola, Kokomo Coffee -paahtimo-kahvila ja Folklore-kauppa.

Uusia Tallinna vinkkejä pohjalan kauppoja
Kaupunkipuutarha antaa mielenkiintoisen vastakohdan Põhjalan rapistuneille rakennuksille. Alueelta löytyy mm. Folklore-kauppa.

Alueelle pääsee kävelemään ja katselemaan rosoisia, rouhkeita ja rapistuneita rakennuksia ja niiden välissä kukoistavaa kaupunkipuutarhaa, jotka yhdessä muodostavat mielenkiintoisen vastakohtaisuuden.

Iglupark

Suositulta Noblessnerin alueelta (osoitteesta Noblessner Port) löytyy Iglupark, jossa on pieniä, puusta rakennettuja, puolipyöreitä ”igluja”, taloja, joita voi vuokrata aivan kuten hotellihuoneita. Siellä on pieni iglusauna ja kokoustiloja. Lisäksi alueella järjestetään mm. konsertteja.

Igluissa kaksi henkilöä voi nukkua ”makuualkovissa”. Lisäksi talosta löytyy olohuone ja pieni kylpyhuone. Sängystä voi ihailla merimaisemaa, auringonlaskua ja ohilipuvia veneitä. Igluissa on jääkaappi, peseytymisvälineet, kylpytakit, -tossut ja -pyyhkeet.

Talojen vuokra on 150 e (esimerkkihinta nettisivuilta 3.6.2022). Ympäristö ja talot ovat ainutlaatuisia ja mielenkiintoisia. Siellä piipahtaessa tuli rantalomafiilis, vaikka sää oli suorastaan hyytävä.

uusia Tallinna-vinkkejä iglupark
Iglupark on rakennettu meren äärelle, laiturialueelle.
uusia tallinna-vinkkejä iglu
Iglun sisätilat ovat toimivat.

Paksu Margareeta

Paksun Margareetan tornista (osoite Pikk tn 70, vanha kaupunki) löytyy Viron Merenkulkumuseo. Siellä voi tutustua Viron merenkulun historiaan. Museossa on paljon mielenkiintoisia esineitä sukelluspuvuista laivojen nimikyltteihin ja valokuviin.

Museon ehdottomasti must-nähtävyys on hansa-aikainen koggi-tyyppisen laivan runko. Se löytyy lipunmyynnin jälkeen. Siitä voi kuvitella, millaisilla aluksilla ennen seilattiin merillä. On siinä oltu säiden armoilla.

Kannattaa käydä myös tornin katolla ihailemassa näkymää vanhaan Tallinnaan.

Sisäänpääsymaksut:

  • aikuiset 25 e
  • 9-17 -vuotiaat 10 e
  • perhelippu 45 e/ 2 aikuista ja kaksi 0–17-vuotiasta lasta
uusia tallinna-vinkkejä koggi
Merenkulkumuseon ylpeys on hansa-ajan koggi-laiva, joka on nostettu meren pohjasta.
tallinna-vinkkejä vanha kaupunki
Paksun Margareetan tornin katolta on kivat näkymät vanhaan kaupunkiin.

Bastionin tunnelit ja Kiek in de Kökin torni

Linnoitusmuseoalueeseen (Komandandi tee 2, vanha kaupunki) kuuluu neljä tornia: Kiek in de Kök, Neitsyttorni, Tallitorni ja Lyhyen jalan porttitorni. Museon pituus on yli puoli kilometriä.

Kiek in de Kökin näyttelyssä näkee, miten ennen sodittiin.

linnoitusmuseo
Linnoitusmuseo on yli 500 pitkä. Rakennuksen ulkokäytäviltä voi ihailla näkymiä.

Linnoitusmuseoon kuuluvat myös salaperäiset, maanalaiset bastionikäytävät, jotka on rakennettu 1600-1700-luvuilla. Yhdessä kaupunginmuurin ja tornien kanssa ne muodostivat täydellisen puolustusjärjestelmän. Käytävien näyttelyssä näkee puolustusrakennelman historiaa ja merkittävimpiä sotatapahtumia.

1300-luvulla rakennettu Neitsyttorni oli aikoinaan  kulttibaari ja taiteilijakoti. Nyt se on museo, jossa voi tutustua tornin värikkääseen historiaan. Neitsyttornissa on esillä Tallinnan 1920–30-lukujen kahvilakulttuurista kertova näyttely.

bastionin käytävät
Bastionin käytävät luikertelevat maan alla.

Maanalaiset käytävät toimivat toisen maailmansodan aikaan pommisuojina. Jossain vaiheessa siellä elivät myös laitapuolenkulkijat ja punkkarit. Bastionin tunneleilla on siis värikäs menneisyys. Käytäviä kulkiessa voi aistia menneisyyden kerrostumia. Eläminen ei ole ollut kovinkaan hohdokasta, jos ”asuntona” on ollut kylmä ja kostea, maanalainen käytävä.

Aukioloaika: klo 10-18.

Sisäänpääsymaksut:
aikuinen 12 e
lapset 6 e
perhelippu alkaen 24 e

tallinna linnoitusmuseon kahvila
Linnoitusmuseon kahvila oli aikoinaan suomalaisten suosiossa.

Fotografiska

Fotografiska-valokuvamuseo kuuluu minun Tallinna-suosikkeihini. Siellä on aina mielenkiintoisia näyttelyitä. Eipä tämäkään kerta tuottanut pettymystä.

The Pet Show -näyttelyssä nähtiin mm. kuvaparit, miten omistaja ja lemmikki muistuttavat toisiaan. Suorastaan kutkuttavaa. Lisäksi jäin tuijottamaan pitkäksi aikaa kissojen ja koirien nopeutettuja ja hidastettuja päänliikkeitä esitteleviä videoklippejä. Näyttely on esillä 12.6.2022 saakka eli jos pidät kiirettä, ehdit nähdä tämän.

Pixy Liaon Your Gaze belongs to me -näyttelyssä leikitellään kiinalaisen naisen stereotyyppisillä roolimalleilla.  Liaon projekti sai alkunsa, kun hänen ystäviensä mielestä Liaon miesystävä Moro, joka on viisi vuotta nuorempi kuin Liaon, oli liian nuori naiselle. Morosta tuli naisen muusa, ja näin syntyi projekti, jossa Liaon kuvaa naisen ja miehen epätavallista dynamiikkaa. Tämä näyttely on nähtävissä 14.8.2022 saakka.

Fotografiskan aukioloajat:
ma-pe klo 9-21
la klo 10-21
su klo 10-20

Liput:
aikuiset 15 e
opiskelijat 12 e
perhelippu 30 e (2 aikuista ja lapset)
lapset alle 12 v ilmaiseksi

fotografiska Tallinn
Fotografiskan näyttelyt ovat aina mielenkiintoisia.

Uusittu hotelli ja pitsaa

Tiesitkö, että Tallink City -hotelli on uusittu koronan aikaan. Huoneet ovat nyt ajattoman tyylikkäät, aula- ja ravintolatilat saaneet myös ”faceliftin”, freesaantuneet.

tallink city
Tallink City -hotelli on rempattu koronan aikana.

Kävimme nauttimassa pitsaa Pomo-ravintolassa, joka on Viru-keskuksen ja vanhan kaupungin välissä (Pärnu mnt 3). Syön pitsaa todella harvoin, vain muutaman kerran vuodessa, mutta täytyy todeta, että Pomon pitsa oli kyllä maukas, pohja sopivan ohut.

tallinna pomo-ravintola
Pomo-ravintolassa on tarjolla italialaisia ruokia. Ravintolan sisustuksessa riittää katsottavaa.

Kaisa

Lisää Tallinna-vinkkejä

Löydät lisää ottamiani Tallinna-kuvia Instagramin tarinoiden kohokohdista. Laitan sinne lähipäivinä paljon uusia Tallinna-vinkkejä.

Lisäksi Tiktokissa (Kaisan mukana -tili) on pari Tallinna-videota:  Tallinna  ja makumatka Tallinnaan ehkä niistäkin on apua, kun etsin uusia Tallinna-vinkkejä.

kulttuuri matkat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *