Pyykki haisee?

”Miksi pyykki haisee” -kysymyksiä on tullut minulle lukuisia vuosien aikana. Viime viikkoina olen vastannut monelle Tiktok-seuraajalleni vastaavaan kysymykseen. Näyttää siltä, että tämä on yllättävän yleinen ongelma. Pyykin tunkkaisuuteen on yleensä kaksi syytä.

Likainen kone

Yllättävän monta kertaa syynä on, että pesukonetta ei ole koskaan pesty. Siis pesty ilman pyykkiä.

Monet kotitaloudet pesevät kaiken pyykin alhaisilla pesulämpötiloilla ja pikapesuohjelmilla. Jos vielä käytetään zeoliittipitoisia pesuaineita, ei ihme, että pyykki alkaa haista. Tällaisessa yhtälössä lika, rasva, pesuainejäämät ym. töhnät alkavat kerääntyä pesukoneen putkistoon. Silloin pyykki ei pysy raikkaana eikä  puhtaana.

Alhainen pesulämpötila ja pikapesu

Koska nykykoneiden pesuohjelmat kestävät todella pitkään, jopa tuntikausia, monet ovat turvautuneet pikapesuohjelmiin, jotka kestävät alle tunnin. Näissä ohjelmissa pesulämpötila on alhainen, 30-40 astetta.

Valitettavasti tällaisessa pesussa esimerkiksi puuvillavaatteet eivät puhdistu kuituja myöten, vaan niihin jää mahdollisesti näkyviä likatahroja, mutta myös näkymätöntä ihorasvaa, hikeä yms. Jos vaatetta, lakanaa, pyyhettä yms. pestään jatkuvasti pikapesussa, lopulta se alkaa haista, eikä ole puhdas, vaikka näyttäisi siltä.

pyykki haisee pyyhkeet

Mikä avuksi?

Likaiseen koneeseen auttaa koneen puhdistuspesu.

Nykyaikaisissa koneissa on ns. puhdistusohjelma, jota on hyvä käyttää säännöllisesti.

Vanhemmissa koneissa ei ole tällaista puhdistusohjelmaa. Silloin kone puhdistetaan laittamalla koneeseen ruokakaupasta ja apteekista saatavaa sitruunahappoa ja valitsemalla ohjelmaksi 90-95 -asteinen pesu. Ja tietenkään koneeseen ei laiteta pyykkiä. Kun kone on pysähtynyt, toistetaan sama, mutta sitruunahappo korvataan pyykinpesuaineella. Näin putkistosta saadaan kertyneet töhnät pois.

pyykki haisee

Jos taas esimerkiksi puuvillavaate on jatkuvasti pesty alhaisessa lämpötilassa pikapesussa, kannattaa siirtyä 60-asteen pesuohjelmiin, ellei vaatteessa ole esimerkiksi painatuksia, jotka eivät kestä korkeita lämpötiloja.

Jauhemaisen pesuaineen pakkauksesta on hyvä katsoa, ettei se sisällä vedenpehmentimenä käytettävää zeoliittia, joka on tekosavea. Jos pesuaine sisältää zeoliittia, vaihda pesuaineesi zeoliitittomaan.

Muistakaa, että tutkimuksen mukaan valtaosalle puuvillatuotteita valmistajat ovat antaneet liian alhaisen pesulämpötilasuosituksen.

On hyvä muistaa, että usein pesukoneen mekaniikka on ”vaarallisempi” kuin korkea pesulämpötila.

Toimimalla näillä ohjeilla ei enää tarvitse päivitellä, miksi pyykki haisee.

Kaisa

Puhdasta pyykkiä 20 asteessa?

Kaimaani, Unileverin asiantuntijaa Kaisa Virtasta on haastateltu Ylen sivuilta löytyvässä artikkelissa.

koti ostokset terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *