Come From Away – täynnä toivoa

Tampereen Työväen Teatterin Come From Away -musikaalin pohjana on todelliset tapahtumat, jotka olivat seurausta 11.9.2001 terrori-iskusta. Vaikka aiheen lähtökohta on karmaiseva, musikaali on kuitenkin täynnä toivoa.

Come From Away -pari
Musikaalissa nähdään, miten ihminen löytää toisen ihmisen.Kuva Tampereen Työväen Teatteri

Musikaalin tarina alkaa siitä, että terroristit ovat iskeneet New Yorkin kaksoistorneihin ja Pentagoniin. Monet matkustajakoneet, jotka ovat ilmassa, joudutaan ohjaamaan muualle, kun Yhdysvaltojen ilmatila suljettiin. Osa koneista ohjattiin Kanadaan pienelle Newfoundlandin saarelle ja siellä Canderin pikkukaupunkiin, jossa on 7000 asukasta. Muutaman tunnin aikana saarelle laskeutui 38 konetta mukanaan yli 6500 matkustajaa. Yli 90 maasta olevat matkustajat eivät tienneet, miksi heidän matkareittinsä oli muuttunut. He joutuivat odottamaan lentokoneissa toista vuorokautta ennen kuin pääsivät pois. He eivät tienneet, mitä oli tapahtunut. Tietoa tuli vähitellen, kun heidät ohjattiin Canderin koululle.

Kaupungin asukkaat unohtavat omat pienet kiireensä, askareensa ja mahdolliset erimielisyytensä. Kaikki lähtevät  auttamaan ja lohduttamaan saarelle laskeutuneita matkustajia. Heille tarjotaan lohdutusta majoitusta, ruokaa, annetaan puhelimet käyttöön jne. – ja kaikki veloituksetta. Kaikkien kanssa ei löytynyt edes yhteistä kieltä. Matkustajat ovat saarella viisi päivää ennen kuin lentokoneet saavat jälleen nousuluvan.

Muukalaisia alettiin kutsua Come From Away -yleisnimellä. Canderista tuli eräänlainen Muumilaakso, jossa ovi ei suljeta vierailta ja kaikkia autetaan.

Come from away petra
Kaikki Canderin asukkaat yhdistävät voimansa ja auttavat muukalaisia, vaikka aina ei ole edes yhteistä kieltä. Kkuva Tampereen Työväen Teatteri

Hieno miehitys

Musikaalin henkilöiden tarinat ja taustat tulevat hyvin esille. Empaattisuus, toisesta välittäminen, lämpö ja yhteistyön tärkeys ovat musikaalin kantavana voimana. Tämän nähtynään tuntuu, että ihmiskunnalla on sittenkin toivoa. Tällaisena epävarmuuden aikana musikaali antaa lohtua.

Musikaalin käsikirjoitus, laulujen sanat ja musiikki ovat Irene Sankoff ja David Hein ovat käsialaa. Tampereen Työväen Teatterin ja samalla Suomen kantaesityksen on ohjannut Samuli Harjanne, joka on nyt kuuma nimi musikaaliohjaajana. Kun olen nähnyt hänen tämän syksyn ohjauksiaan (Priscilla ja Anastasia), en yhtään ihmettele Harjanteen suosiota.

Samuli Harjanne on valinnut musikaalin hienon miehityksen: Jonna Järnefelt, Petra Karjalainen, Kaija Kärkinen, Nina Tapio, Mika Honkanen, Jerry Wahlforss jne. Kaikki istuivat rooleihinsa täydellisesti.

come from away nina tapio
Matkustajien ja lentohenkilökunnan kohtalot koskettavat. Kuva Tampereen Työväen Teatteri.

Tausta

Kevin Tuerff oli yksi Canderiin joutuneista matkustajista. Hän oli palaamassa Pariisista New Yorkin kautta Texasiin. Tuerff perusti Pay it Forward 9/11 -liikkeen sen perusteella, mitä hän koki Canderissa. Liikkeen ideana on innostaa ihmisiä tekemään aina 11.9.kolme hyvää tekoa ja kannustaa niiden kohteet tekemään myös kolme palvelusta muille. Liike on levinnyt ympäri Pohjois-Amerikkaa, Britanniaa ja Austaliaa. Tuerff julkaisi vuonna 2017 Channel of Peace-kirjan, joka on ollut yhtenä Come From Away -musikkalin pohjana.

Come From Away -musikaali on hieno. Se kannattaa nähdä. Menkää siis Tampereelle!

Kaisa

Tampereen Työväen Teatterin sivuilta näet, milloin musikaalia esitetään.

kulttuuri teatteri
Kommentit (1)
  1. COME FROM AWAY – Musikaalit Suomessa 2022-2023
    20.10.2022, 21:26

    […] NAISELO […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *