Onko ravintolisistä hyötyä hiuksille, kynsille ja iholle?

Tuntuuko, että hiuksesi ovat ohentuneet ja kynnet haurastuneet? Juttelin Hankintatukun tuotekehityspäällikkö Ansa Viskarin kanssa, onko ravintolisistä hyötyä hiuksille, kynsille ja iholle.

Hiusongelmiin biotiinia

– Jos nautimme liian vähän ravintoaineita, keho säästää hiuksissa eli hiukset eivät saa riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita. Näin käy helposti esimerkiksi laihdutettaessa. Lisäksi tulee pitää huolta talista, jota tarvitaan hiusten hyvinvoinniksi. Ei siis ole sama, mitä syömme, sanoo Ansa Viskari.

Yliherkkyydet, esimerkiksi maitoyliherkkyys, voivat myös aiheuttaa hiusongelmia.  Jos vatsa reagoi, se näkyy hiustyvessä maitojuurena.

Stressi voi myös aiheuttaa hiusongelmia.

Näkyvät hiukset ovat kuollutta kudosta, johon on hyvin vähän tehtävissä. On hyvä pitää huolta siitä osasta hiuksia, jota emme näe – eli hiustupesta.

– Biotiinin on todettu olevan hyvä hiuksille. Se auttaa ylläpitämään hiusten kuntoa. Tällä hetkellä suositaan korkeita, 5 mg, biotiinipitoisuuksia. Keratiinia sisältävistä tuotteista on myös apua. Vitamiineista B ja D ovat hyviä hiusten kannalta. D-vitamiini edistää talin eritystä. E-vitamiini on verenkierron kannalta hyvä. On hyvä muistaa, että ihminen on kokonaisuus, Ansa Viskari muistuttaa.

onko ravintolisistä hyötyä ansa viskari
Hankintatukun tuotekehityspäällikkö Ansa Viskari tuntee ravintolisäasiat.

Kynsille ja ripsille keratiinia

– Biotiinista on apua myös hauraille, lohkeileville kynsille. Samoin hyviä kokemuksia on saatu keratiinia sisältävistä tuotteista. Silmäripsetkin vahvistuvat keratiinin myötä. Jos polvi on kipeä, keratiini voi auttaa siihenkin vaivaan. Jos alkaa nauttia keratiinipitoisia tuotteita, keho hoitaa ensin sen kipeän polven ja ”ylimääräinen” keratiini auttaa sitten kynsiä vahvistumaan, Ansa Viskari kertoo.

Vaikutukset näkyvät hitaasti

Jos alat nauttia biotiinia ja keratiini sisältäviä tuotteita hius- tai kynsiongelmiin, älä odota nopeita tuloksia.

– Hiuksissa tuloksia näkyy noin 3-6 kuukauden kuluttua, koska uudet hiukset ovat saaneet voimansa ravintolisästä. Kynsissä muutos näkyy muutamassa kuukaudessa. Iho uusiutuu nopeammin, joten ihossa tulokset näkyvät helpommin, listaa Ansa Viskari.

ravintolisät
Hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointia edistäviä ravintollisiä on paljon.

Voisiko saman tuloksen saada ravinnolla? Ansa Viskari toteaa, että ravinnolla voidaan osittain korjata tilannetta. Tämä on yksilöllistä.

– Vitamiineja ei kannata syödä yliannoksia. Jos henkilöllä on ns. laiska maksa, ravintolisät voivat kerääntyä elimistöön, ja maksa-arvot voivat kohota. Ihmisten yksilöllisyys näkyy mm. maksan toiminnassa. Jos henkilö on menossa verianalyysiin ja syö korkeapitoisia biotiinituotteita, hänen on hyvä lopettaa niiden nauttiminen paria päivää ennen analyysiä, koska biotiini voi häiritä tutkimustuloksia, Ansa Viskari muistuttaa.

Korona lisäsi C- ja D-vitamiinipohjaisten sekä muiden immuniteettia parantavien tuotteiden kysyntää. Keski-ikäiset naiset ovat ravintolisien suurin käyttäjäryhmä.

Hidas tuotekehitys

Ravintolisät ovat elintarvikkeita. Niitä koskee tiukat säädökset.

– Uusien tuotteiden kehittely kestää muutamista kuukausista useampaan vuoteen. Hyödynnämme aikaisempia tutkimuksia ja käytämme tutkittuja raaka-aineita, Ansa Viskari kertoo ja jatkaa:

– Ravintolisät ovat terveille ihmisille terveyden ylläpitämistä. Jos henkilöllä on esimerkiksi verenohennuslääkitys, on syytä keskustella lääkärin kanssa, mitä ravintolisiä henkilö voi käyttää. Monet ravintolisät voivat ohentaa verta. Onpa henkilöllä mikä lääkitys tahansa, on hyvä selvittää, mitkä ravintolisät soveltuvat, koska lääkkeiden ja ravintolisän yhteisvaikutus voi olla huono esimerkiksi niin, ettei kumpikaan aine imeydy toivotulla tavalla. Syöpäpotilaille ei suosittele mitään ravintolisiä ennen kuin henkilö on keskustellut hoitavan lääkärin kanssa, muistuttaa Ansa Viskari.

Kaisa

Juhlakausi alkaa, ovathan hiukset kunnossa ja kiiltävät?

Ruokaviraston sivulta saat tietoa ravintolisistä

kauneus hiukset iho
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *