Kesytä kaaos

Tuskailetko tavarapaljouksia, kasoja, kaoottista vaatekaappia? Kesytä kaaos ja tartu asiaan. Maikkarilla alkaa 27.10.2022 Kaaoksen kesyttäjät -ohjelma, josta voi poimia vinkkejä ja saada innostusta.

Osallistuin Kaaoksen kesyttäjät -ohjelman lehdistötilaisuuteen. Siitä sain taas innostuksen tarttua toimeen ja aloittaa tavaroiden karsimisen.

On se kumma, että sitä kamaa oli taas kerääntynyt, vaikka muutosta ei ole kuin 3,5 vuotta. Ensimmäiseksi kävin läpi kosmetiikat. Poistin kaikki vanhentuneet purnukoiden pohjat, turhat luomivärit (=kummat värit), huonolaatuiset rajauskynät, kuivuneet kynsilakat jne. Kyllähän niitä kaikkia kerääntyi peräti pussillinen. Lajittelin ne, esimerkiksi kynsilakat vein Sorttiasemalle. Kynsilakkojahan ei pidä laittaa sekajätteisiin. Kävin ostamassa kosmetiikkahyllyyn oikeankokoiset säilytyslaatikot. Nyt kaikki on siisteissä laatikoissa teemoittain (meikki, ihonhoito, matkakosmetiikka). Hylly näyttää paljon siistimmältä kuin ennen ja lisäksi tuotteet löytyvät helposti.

Kesytä kaaos meikit
Kosmetiikkahyllyni on nyt paljon siistimpi kuin ennen. Säännöllisesti käyttämäni ihon-, huuli- ja kynsihuoltotuotteet ovat avolokerikossa. Takana olevissa säilytyslaatikoissa on meikkejä ja matkakosmetiikkaa. Eniten käyttämäni meikkituotteet ovat punaisessa meikkipussissa.

Kävin läpi myös vaatekaappiani. Poistettavat vaatteet siirsin poistorekkiin. Nyt sitten pitää keksiä, mitä niille tee: yritänkö varata myyntipaikan kirpparille, myydä kierrätyssivustoilla vai lahjoittaa.

Hylly kerrallaan

Laura Holmström on Kaaoksen kesyttäjät -ohjelman ammattijärjestäjä. Hän auttaa perheitä luopumaan turhasta tavarasta. Ohjelmassa se tarkoittaa luopumista puolesta tavaroista.

Jututin Lauraa infotilaisuudessa.

– Hämmästelen aina, miten ne parittomat sukat aina päätyvät kaappeihin. On se paljon, jos jollain on 300 paritonta sukkaa. Samoin hehkulamppuja on ihmisillä paljon. Monet varautuvat pahimpaan. Kun tavarat ovat eri puolilla kämppää, niitä ei kuitenkaan löydä, jos niitä tarvitaan, toteaa Laura Holmström.

Tunnustan: minullakin oli tuota kosmetiikkaa makuuhuoneen kaapin hyllyllä, jotain kylppärissä, jotain työhuoneessa. Laitoin ne kaikki makuuhuoneen kaapin yhdelle hyllylle – ja hyvinhän ne mahtuivat, kun poistin turhat. Nyt myös tiedän, missä mikäkin tuote on. Majanmuutossa olin ”hätäpäissäni” laittanut niitä vähän sinne ja tänne, kunhan sain ne pois käsistäni, kaappeihin. ”Väliaikaisesta tulee pysyvä” -sanonta tuli taas todistettua. Onneksi vihdoin sain tuon korjattua.

kesytä kaaos
Kaaoksen kesyttäjät -ohjelmaa juontaa Susani Mahadura (keskellä). Ammattijärjestäjä Laura Holmström (vasemmalla) auttaa perheitä karsimaan tavaroita, ja puuseppä Einari Saarinen (oikealla) tuunaa rikkinäisistä tavaroista käyttöesineitä.

Laura kertoo kokemuksesta, että ensin tavaroita yritetään laittaa kaappeihin. Kun ne on sullottu täyteen, alkaa muodostua kasoja kaappien ulkopuolelle niin, ettei kaappien ovet avaudu.Kun hallinnantunne poistuu, ihminen on syvällä suossa tavaroidensa kanssa – ja rahaa palaa.

– Kun ostetaan vaatteita kirpputoreilta, perustellaan itselle, että ”voin ostaa tämän, kun saa halvalla”, vaikka vaatetta ei tarvitsikaan. Lisäksi kaapin perukoilla voi olla tavoitevaatteita ja niitä muistovaatteita ”siellä Eiffel-tornin juurella pussailtiin, ja minulla oli tämä paita” -tyyliin. Sitä muistopaitaa ei kuitenkaan voi heittää pois, vaikka olisi erottu jo 10 vuotta sitten. Lisäksi monen mielestä ”pitää” säästää festari- ja leffaliput menneiltä vuosikymmeniltä, Laura summaa ja jatkaa:

– Teemme tavarasta suojamuurin itsellemme.Päättäminen vaatii energiaa, voimaa, riittävästi unta ja ravintoa. Jos koko paketti on kasassa, tavaroiden karsiminen onnistuu.

Kun kysyin, miten tavarakaaoksen selvittäminen olisi hyvä aloittaa, Laura vastasi:

– Ei kannata riipiä kaapista kaikkia tavaroita. Käy 20 minuutin aikana vaikka yksi hylly läpi ja mieti, mitä tavaroita tarvitset arjessasi. Silloin alkaa karsiutua kaikki rönsyt, ja voit poistaa turhat tavarat.

Tuo on armeliaampaa kuin konmarittaminen,jossa kaikki saman tuoteryhmän tuotteet kerätään asunnosta ja kasataan läpikäyntiä varten. Ainakin minä lannistun jo ennen kuin aloitan, koska tiedän, että esimerkiksi astioiden läpikäynti vie paljon aikaa.

Tartu toimeen ja kesytä kaaos. Miten sinä pidät tavarakaaoksen loitolla ja tavarat hallinnassa?

Kaisa

Muutto: uusi asunto vaatii uusia huonekaluja ja verhoja

koti sisustus ostokset
Kommentit (2)
  1. Tämä innosti tekemään ”jotain” – kiitos!

    1. Olipa kiva lukea kommenttisi. Kun kaaoksen kesyttämisen palastelee 20 minuutin ”urakoiksi”, homma ei ole toivoton.
      -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *