Pikamatka joulumakujen äärelle

Eivätkö joululaatikot sytytä? Mutta mieli tekisi kuitenkin mehevien juuresten makua? Kokeilepa nopeasti syntyvää ja herkullista laatikkojen korvaajaa, jonka seuraksi sopii kinkun sijaan vaikka joulunpunainen mureke. Nyt tehdään pikamatka joulumakujen äärelle.

pikamatka joulumakujen maailmaan
Jouluiset maut antavat murekkeelle uuden vivahteen.

Perinteiset laatikot eivät kaikkia innosta. Kokeilepa mehevää juuresmuhennosta, jossa on niin peruna-, porkkana- kuin lanttulaatikonkin aineksia. Kuori ja paloittele ainekset kattilaan veteen valmiiksi. Pane juurekset kiehumaan noin puolta tuntia ennen ruokailua. Soseuta ja viimeistele juuri ennen tarjoilua. Kauniin värinen ja herkullinen muusi sopii niin kinkun kaveriksi kuin vaikka vaihtoehtoisen murekkeen kumppaniksi.

Kinkun voit vaihtaa vaikka naudan jauhelihasta valmistettuun murekkeeseen. Murekemassan voit sekoittaa valmiiksi hyvissä ajoin jääkaappiin ja kumota uunin lämpöön vajaa tuntia ennen ruokailua. Lisänä maistuu raikas salaatti tai vaikka etikkaiset kurpitsakuutiot.

Punainen joulumureke

6 annosta
3 palaa (noin 80 g) vaaleaa leipää
3 kananmunaa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
400 g (3 isoa) etikkapunajuurta
2 rkl dijoninsinappia
2½ tl suolaa
2 tl oreganoa
1 tl rosmariinia
3/4 tl mustapippuria
700 g naudanjauhelihaa
1 ps (175 g) juustoraastetta (esim. neljän juuston sekoitetta)

pikamatka joulumakujen maailmaan raaka-aineet
Murekepohjaan käytetään korppujauhojen sijaan hieman kuivahtanutta vaaleaa leipää. Nesteeksi riittävät kananmunat, koska punajuuriraaste antaa osaltaan kosteutta massaan.

MURENNA hieman kuivahtaneet leipäviipaleet kulhoon. Riko joukkoon munat, sekoita ja anna turvota.

joulumureke vaiheessa
Kuivahtaneet leipäpalat saavat turvota kananmuniin sekoitettuina.

KUULLOTA kuoritut ja hienonnetut sipulit pannulla pienessä tilkassa öljyä. Nosta pannu sivuun ja anna jäähtyä.

RAASTA etikkapunajuuret hienoksi raasteeksi.

LISÄÄ turvonneiden leipämurujen joukkoon sipulisilppu, punajuuriraaste, mausteet ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi. Nostele viimeiseksi mukaan juustoraaste.

pikamatka joulumakujen äärelle joulumureketaikina
Sekoita leipäpohjaan haudutettu sipulisilppu, mausteet ja raastetut punajuuret. Lopuksi jauheliha ja juustoraaste.

KUMOA murekemassa joko uunipannulle leivinpaperin päälle tai voideltuun tai leivinpaperoituun uunivuokaan. Muotoile massasta pitkänomainen muhkea mureke ja taputtele pinta sileäksi kostutetuin käsin.

pikamatka joulumakujen äärelle joulumureke vuokassa
Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ennen murekkeen kumoamista. Ota paperi pois ennen pöytään viemistä, niin vuoka pysyy siistissä tarjoilukunnossa.

KYPSENNÄ 200-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

HERKUTTELE mureke juuresmuusin kanssa.

pikamatka joulumakujen äärelle joulumureke ja muusi
Värikkään murekkeen ja maukkaan juuremuusin voit tarjota myös pikkujouluruokana tai vaikka tapaninpäivän lounaalla.

JOULUMUUSI

6 annosta
800 g jauhoisia perunoita
400 g porkkanaa
300 g lanttua
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
50 g voita
1½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 dl täysmaitoa tai kahvikermaa

KUORI ja paloittele perunat. Leikkaa porkkanat ja lanttu ohuiksi viipaleiksi. Kuori sipulit ja paloittele.

KUMOA ainekset kattilaan ja kaada päälle vettä sen veran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä ainekset pehmeiksi. Kaada keitinvesi pois.

pikamatka joulumakujen äärelle joulumuusi
Kun mureke on uunissa ehdit valmistella muusiainekset kiehumaan.

LISÄÄ kuumien kasvisten päälle voi ohuina lastuina, suola ja pippuri. Soseuta ne sähkövatkaimella.

LISÄÄ joukkoon vaikka mikrossa mukissa kuumennettua maitoa, kunnes sose on sopivan notkeaa ja kuohkeaa. Tarkista maku. Tarjoile heti.

VIINIVINKIT

Espanjalainen luomupunaviini Torres Coronas Tempranillo Organic (10,99 €, vakiovalikoima) on miellyttävän pyöreän hilloinen, jonka maussa on puolukkaisuutta ja hieman mausteisuutta. Sopii loistavasti kinkun ja sen kavereiden kanssa ja on todella loistava hinta-laatusuhteeltaan.

Italian Piemontesta tuleva punaviiniuutuus Fontanafredda Barbera d’Alba (14,98 €, vakiovalikoima) on keskitäyteläisenä nappipari kinkku- ja laatikkopöytään. Hieman mausteisen ja kirsikka-aromisena se maistuu myös lihapateiden ja leikkeleiden seurassa.

Italialainen Zenato Rosé San Benedetto (13,99 €, VV) on kuiva, raikkaan hapokas ja aavistuksen yrttinenkin roseeviini. Kirsikkaisen sitruksinen ja omenainenkin aromi maistuu hyvin monen jouluruoan seurassa.

Coronasitalialainen punaviini

rose

Marita Joutjärvi, teksti, resepti ja kuvat

Jouluruokia tekemättä – tässä muutama vinkki

hyvinvointi ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *