Mikä on vaatteittesi ikä?

Tiedätkö sinä, mikä on vaatteittesi ikä? Facebook-seinälleni oli tullut Fortumin mainos, jossa puhuttiin vaatteiden iästä. Kiinnostuin ja klikkasin linkin auki.

Tuo teksti oli kimmokkeena arvioida vaatekaapissani olevien vaatteiden iät. Nimenomaan arvioiden, koska harva meistä muistaa tarkkaa ostohetkeä. Minulle hyviä merkkipaaluja olivat mm. koronan alku, joku matka, perheeseen liittyvät tapahtumat jne. Jätin pois alusasut, sukat/sukkahousut ja jumppavaatteet eli keskityin sisävaatteisiin ja takkeihin.

Tämä vaatteiden iän arviointi olikin mielenkiintoinen tehtävä. Samalla tuli muisteltua, missä tilanteessa olin vaatteen ostanut, mitä muistoja siihen liittyi, miten paljon olin käyttänyt vaatetta, olisiko jostain jo aika luopua jne.

Mikä on vaatteittesi ikä

Aikarajat

Fortumin tekstissä vaatteiden iät ja niiden kestävän kehityksen ”arvosanat” oli jaoteltu näin:

alle 3 vuotta vanha vaate: ei hyvä

3-5 vuotta vanha vaate: ihan kohtuullinen

5-10 vuotta vanha vaate: oikein hyvä

yli 10 vuotta vanha vaate: super

Jos vaate on alle vuoden vanha, sen ikä on 0. Jos taas olet ostanut vaatteen kierrätettynä (tai saanut sen käytettynä), lisää yksi vuosi.

Yllättävä tulos

Kirjasin vaatteet tukkimiehenkirjanpidolla ja tuloksena oli, että vaatteistani:

alle vuoden vanhoja on 6 %

alle 3 vuotta vanhoja on 28 %

3-5 vuotta vanhoja on 29 %

5-10 vuotta vanhoja on 7 %

yli 10 vuotta vanhoja on 30 %

Minua yllätti, että yli 10 vuotta vanhojen osuus on suurin. Pohdin tätä ja totesin, että nämä yli 10 vuotta vanhat ovat klassisia, laadukkaita neuleita, muutama luottotakki ja enemmän tai vähemmän juhlavia vaatteita. Neuleita käytän paljon arkisin ja juhlavia vaatteita juhlissa tai teatterin ensi-illoissa jne. Tarkastelin vielä kutakin yli 10 vuotta vanhaa vaatetta ja totesin, että ne ovat kaikin puolin edelleen kuranttia tavaraa. Millaiseksi se pikkumusta tai oikeammin ne pikkumustat ovat muuttuneet? Nehän ovat klassikkoja. Ja joku peruskashmir- tai merinovillaneule – eihän niissä tapahdu mitään mullistavaa.

Keskeistä on tietysti, että painoni on kutakuinkin pysynyt samoissa lukemissa pitkään. Toinen tärkeä asia on, että pidän vaatteistani hyvää huolta, tuuletan joka käytön jälkeen ja pesen oikein (sehän olisi noloa, jos olisin huolimaton pyykkääjä, kun opetan alan ihmisille vaatehuoltoa).

Tartu haasteeseen

Karu totuus on, että meidän kaikkien on syytä tarkastella kulutustottumuksiamme. Itse suosin: vähemmän, mutta laatua -ajattelua. Määrä ei nimittäin korvaa laatua. Kuten minunkin vaatekaappini vanhimmat tuotteet kertovat: laatu palkitsee, kun vaate kestää. Laatuhan ei tarkoita yksiselitteisesti aina kallista. Laatua voi saada myös kohtuuhinnalla.

Jotkut viisaat ovat laskeneet, että pidentämällä yksittäisen vaatteiden käyttöaikaa voisimme vähentää päästöjä jopa 40 %.Vaateteollisuuden aiheuttama suurin ympäristöongelma on vaatteiden liian tiheä ostaminen ja poisheittäminen.

Heitän nyt haasteen teille, rakkaat lukijat. Arvioi oman vaatekaappisi sisältö, mikä on vaatteittesi ikä, onko vaatekaappisi pahis vai hyvis ajatellen kestävää kehitystä.  Kerro, millaiset tulokset sait.

Kaisa

Vastuullisuus kuuluu myös meille itselle

muoti ostokset ajattelin-tanaan
Kommentit (1)
  1. Thilda https://thildan.blogspot.com/
    13.1.2023, 19:09

    Onpas hauska haaste! Taidankin tehdä tästä postauksen lähiaikoina. 😊
    Näin etänä (mökiltä käsin) sanoisin, että vaatteideni ikäskaala on 1päivä – noin 100 vuotta. Tarkasti en tietysti tiedä vanhimpien vaatteiden ikää, mutta kyllä se siellä 1900-luvun alussa varmasti on.
    Keskimäärin saattaa olla 10 vuotta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *