Pihasauna helposti

Ajatuksissa oli hankkia mökille pihasauna. Koska kukaan meistä ei ollut ns. rakentajatyyppiä, nikkaroijia, päätimme ostaa ns. löylyvalmiin saunan.

10 vuoden projekti

Tämä projekti on ollut pitkä. Pihasauna-ajatus syntyi jo yli 10 vuotta sitten. Projektissa on ollut mutkia matkassa tai jopa yli kahdeksan vuoden stoppi – ihan perustellusta syystä. Aluksi ajatus oli teettää sauna ns. pitkästä tavarasta. Mieheni oli hahmotellut, millainen saunarakennuksen tulisi olla. Olimme jopa sopineet porvoolaisen rakennuspiirtäjän kanssa, että hän tekee viralliset piirustukset. Sitten tuli stoppi, ja projekti puhallettiin poikki.

Kului noin kahdeksan vuotta, kunnes tytär ehdotti, että pihasaunaprojekti käynnistettäisi. Koska tilanne oli silloin toinen kuin keväällä 2013, aloimme etsiä ns. valmiita saunoja. Lopulta sellainen löytyikin New Sauna -mallistosta.

Päädyimme lamellihirsiseen, 16-neliöiseen rakennukseen, jossa on isot ikkunat huoneen puolella.

Pihasauna
Uuden pihasaunan terassilta voi katsella järvelle.

Rakennusvalvoja vaihtoon

Aloitin neuvottelut New Saunan kanssa 16-neliöisestä pihasaunasta.

Projektia varten tarvittiin rakennusvalvoja. Kyläläisen suosituksesta otin yhteyttä yhteen ammattilaiseen. Alkuvuodesta 2021 kävin katsomassa hänen kanssaan saunan paikan. Hän sanoi tekevänsä muutaman päivän aikana lupahakemuksen kunnalle. Kului monta viikkoa, jopa kolmisen kuukautta – eikä miehestä ollut kuulunut mitään. Lopulta tavoitin hänet ja kävi ilme, ettei hän ollut tehnyt mitään. Sanoin hänet irti. Siitä alkoi uuden valvojan etsiminen. Kiitos taas kyläläisen, uusi valvoja löytyi läheltä, samalta kylältä. Sitten alkoi tapahtua. Valvoja teki lupahakemuksen tämän vuoden alussa, koska emme halunneet, että rakennus olisi tullut syksyllä 2022.

Kunnan rakennuslupapuolella oli ruuhkaa, joten saimme luvan vasta noin neljän kuukauden odottelun jälkeen.
Olin tilannut saunan ehdollisena eli jos rakennuslupaa ei olisi tullut, ehdollinen tilaus olisi rauennut. Nyt pääsin vahvistamaan tilauksen. Tehdas alkoi tehdä saunaamme.

pihasauna rekan kyydissä
Pihasauna tuli rekan kyydissä mökkitontille (vasen kuva). Rekkamies ohjaa rekan nosturia (oikea).

Valmis sauna rekan kyydissä

Sitten piti odottaa, että kylän tie kestää painavan rekan painon. Ulkopuolinen timpuri teki perustukset saunafirman ohjeiden mukaan.

Lopulta toukokuun alussa koitti se hetki, että rekka kääntyi pihatiellemme mukanaan sauna. Katselin lumoutuneena, miten näppärästi kaikki hoitui. Rekkakuski nosti saunarakennuksen rekan nosturilla perustuksille. Se asettui helposti paikalleen. Sitten rekkamies meni katolle laittamaan savupiipun paikalleen – ja peruutti pois. Tähän kaikkeen kului alle kaksi tuntia.

pihasauna helposti nosto
Rakennus asettui käsittämättömän helposti perustuksille.

Saunarakennuksessa oli kiuas ja kiertoilmatakka paikoillaan.

Saunaa ei tietenkään saanut vielä ottaa käyttöön, koska se vaati vielä lopputarkastuksen.

Saunan sisäpinnat oli myös hyvä käsitellä, jotta lamellihirret eivät kellastuisi liikaa. Lisäksi teetimme saunalle terassin.

Lopputarkastus oli kesäkuun alkupuolella. Rakennustarkastaja totesi, että tällaiset tehtaalla valmiiksi tehdyt rakennukset ovat heidän kannaltaan helppoja, koska saunafirmat ovat tyyppihyväksyneet rakennukset.

mökkisauna vaiheessa
Pihasauna on paikoillaan. Huoneen lattia oli suojattu. Takan edessä on piippu ja laatikoissa kiuaskiviä (ylhäällä). Rekkamies laittoi piipun paikoilleen, ja rakennusvalvoja tarkkailee.

Muutokset peruspakettiin

New Sauna 16 -peruspaketin listahinta oli keväällä 23.900 euroa. Tottahan toki hintaa jumpattiin. Halusimme vaihtaa löylyhuoneen ikkunan isoksi ns. maisemaikkunaksi, jotta suvun pienin saunoja myös näkee järvelle ilman, että hänen tarvitsisi nousta ylimmälle lauteelle.

Sauna paikoillaan
New Sauna 16 -sauna on paikoillaan, mutta terassia ei ole vielä rakennettu. Oikealla oleva iso ikkuna ja päädyssä oleva pienempi ikkuna ovat löylyhuoneen ikkunoita. Muut ikkunat ovat huoneen ikkunoita.

Lisäksi vaihdoimme Harvia-kiukaan parempaan Harviaan. Myös huoneen takka vaihtui ja halusimme takan eteen suojuslasin. Tilasimme myös talon sähköistyksen, jotta sähköjohdot eivät olisi hirsien päällä.

pihasaunasta näkymä
Huoneessa on ikkunoita kolmeen suuntaan. Isoista ikkunoista näkee järvelle. Päädyssä on kapehko, korkea ikkuna ja kolmannella seinustalla matala, leveä ikkuna.

New Saunan kanssa kaikki sujui helposti. Mitään muuta ”mokaa” ei tapahtunut kuin takan eteen tuleva lasi oli väärä – eli se oli tarkoitettu sen alkuperäisen takan eteen. Uusi suojalasi on tulossa. Nyt kun on ollut niin lämmin, takkaa ei ole vielä yhtään kertaa käytetty.

löylyhuone
Halusimme löylyhuoneeseen maisemaikkunan. Peruspakettiin olisi kuulunut matala ikkuna.

Juttelin terassin tehneen timpurin kanssa hinnoista. Hän totesi, että jos rakennus olisi teetetty timpurilla ja sähkömiehellä ns. pitkästä tavarasta, se olisi ollut kalliimpaa kuin tällainen löylyvalmis pihasauna. Tottahan toki sellainen tee-se-itse -mies olisi saanut kustannukset pienemmäksi kuin me saimme. Koska me emme osaa rakentaa, tämä avaimet-käteen -tapa oli ainut vaihtoehto.

Nyt meillä on mökillä kaksi saunaa: mökin sisällä ja sitten tämä uusi pihasauna, joka on yhdeksän metriä talosta (sen lähemmäksi pihasaunaa ei olisi saanut rakentaa).

löylyhuoneen lauteet
Saunaan mahtuu yhtä aikaa 4-5 aikuista.

Nyt kun saunaa on käytetty muutaman viikon, voin todeta, että saunassa on hyvät, pehmeät löylyt. Juhannuksena mökillä oli 10 henkilöä, joista kaksi nukkui pihasaunan huoneessa.

pihasauna huone
Huoneen sisustus on vielä vaiheessa.

Sisustus on vielä ns. vaiheessa. Koska kyse on pienestä huoneesta, emme halua tupata sitä liian täyteen. Nyt siellä on vain vuodesohva, matto, verhot ja sisustustyyny. Vielä pitäisi löytää mm. pieni pöytä.

Kaisa

Lue myös Loviisan Asuntomessut, plussat ja miinukset

koti sisustus puhutaan-rahasta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *