Pyöreät, piukeat pakarat

Pyöreät, piukeat pakarat toiveena? Pakaralihasten treenaaminen on todella trendikästä, sillä muoti on heilahtanut sellaiseen suuntaan, että moni ihailee muhkean pyöreitä pakaroita. Pakaroiden treenaamiselle löytyy myös monta muuta hyvää syytä ulkonäön lisäksi.

Pakaralihaksia on kolme, ja niillä on hyvin loogiset nimet: iso, pieni ja keskimmäinen pakaralihas. Iso pakaralihas on ihmisen suurin lihas, ja se pystyy tuottamaan paljon voimaa. Ison pakaralihaksen tärkein tehtävä on lantion ojentaminen – tarvitset sitä siis mm. aina silloin, kun nouset istuma-asennosta seisomaan, mutta myös tietenkin kaikessa perusliikkumisessa. Isoa pakaralihasta on helppo treenata erilaisilla kyykyillä. Iso pakaralihas on se, joka antaa eniten pakaroille muotoa.

Pyöreät, piukeat pakarat

Keskimmäinen pakaralihas sijaitsee yllättävän ylhäällä. Tunnet sen peukalosi alla, jos asetat muut sormet lonkkaluiden päälle ja peukalot taaksepäin. Keskimmäisellä pakaralihaksella on tärkeä lantion aluetta vakauttava tehtävä, minkä lisäksi se loitontaa lonkkaa ja osallistuu ulko- ja sisäkiertoon. Pieni pakaralihas sijaitsee näiden molempien alla, ja sillä on pitkälti samat tehtävät kuin keskimmäisellä pakaralihaksella.

Heikot pakaralihakset aiheuttavat helposti kipuja – tavallisimpia kivun ilmenemispaikkoja ovat lonkka, polvi ja selkä. Tavallinen heikkouden aiheuttaja on se sama, joka toimintakykyämme uhkaa muutenkin: runsas istuminen. Pakaroita kannattaa treenata monipuolisesti, ei pelkästään kyykkäämällä vaan tekemällä myös mm. lonkan sisä- ja ulkokiertoa ja loitonnusta. Ja niin kuin kaikessa lihaskuntoharjoittelussa, tässäkään ei ole parasta ennen -päivää! Vaikka pakarat olisivat uinuneet Ruususen unta pitkäänkin, säännöllisellä treenillä ne kyllä heräävät ja vahvistuvat.

Anna Tuomikoski

Jumppaa lenkillä tai lenkin jälkeen kotona

hyvinvointi liikunta terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *