Tunnista laadukas t-paita

Valkoinen T-paita on yksi vaatekaapin kulmakivistä. Sen vuoksi, sen tulisi olla mahdollisimman laadukas. Toivottavasti tästä tunnista laadukas t-paita -listasta on sinulle apua.

Materiaali

T-paidoissa 100-prosenttinen puuvilla on parempi vaihtoehto kuin puuvilla-polyesterineulos. On kuitenkin syytä muistaa, että puuvillaa on kolmea eri laatuluokkaa, joissa on isot erot. Pitkäkuituiset laadut (egyptiläinen ja Sea Island) eivät esimerkiksi nyppyynny/nukkaanu niin helposti kuin lyhytkuituiset intialaiset ja aasialaiset laadut. Valitettavasti tuotelapuissa ei välttämättä lue, millaista puuvillaa on käytetty.

Jos materiaali on kierrätettyä, useissa tapauksissa vaate ei valitettavasti pysy yhtä pitkään siistinä kuin uudesta raaka-aineesta tehty.

Neulos

Trikooneuloksen tulisi olla riittävän paksua, ei siis mitään harvaa ja lähes läpinäkyvää. Ohuet neulokset eivät välttämättä pysy kuosissaan riittävän kauan, vaan kestävät ehkä yhden tai kahden sesongin ajan. Koska perus-t-paidassa ei muoti juurikaan vaihdu, tuollaista lyhytikäistä tuotetta ei ole järkevää ostaa.

tunnista laadukas t-paita paksuus
Paksumpi neulos pysyy yleensä pidempään hyvänä kuin ohut neulos. Testaa paksuutta ja läpinäkyvyyttä laittamalla käsi tai tuotelappu vaatteen sisälle. Vasemmassa kuvassa tuotelappu näkyy selvästi, oikeassa kuvassa käsi ei kuulla läpi.
Tunnista laadukas t-paita
Jos neuloksen pinta on epätasainen, on paljon mahdollista, että käytössä pinta on epäsiisti (vasen kuva). Oikean kuvan paidan pinta tuntuu sileältä ja jopa liukkaalta, vaikka se on puuvillaa.

Kokeile kämmenellä, miltä neulos tuntuu: onko se sileää vai tuntuuko siinä eräänlaista ”karheutta”, epätasaisuutta?

Leikkuu

Kun tehtaalla laitetaan monta kerrosta neulosta päällekkäin ennen leikkuuta, saattaa osa kerroksista mennä vinoon. Tämä näkyy trikoopaidan vinona langansuuntana.

Viimeistely

Tarkastele trikoopaitaa päältä ja nurjalta puolelta. Onko sen viimeistely siistiä? Roikkuuko jostain langanpätkiä?

tunnista laadukas t-paita
Tarkastele paitaa nurjalta. Näkyykö langanpätkiä? Ovatko saumat suorat? Laadukas t-paita on siisti myös nurjalta.

Ovatko saumat suorat vai kiertävätkö ne jo uutena? Ajan myötä tämä saumojen kiertäminen voi korostua. Useissa tapauksissa ns. singleneulos (neuloksen oikea puoli näyttää erilaiselta kuin nurjapuoli), lähtee kiertämään helposti. Katso myös ompeleen laatua: onko ommel löysää tai harvaa? Jos ommel ei ole riittävän tiukkaa ja tiheää, sauma voi pettää esimerkiksi kainaloista, joissa saumat ovat kovemmalla koetuksella kuin sivuilla tai helmassa.

Yllättävän usein t-paidan helma ei ole luotisuora, vaan hieman vino. Se ei ole laadukkuutta.

Pesuohje

Tutkimuksen mukaan valtaosalle puuvillavaatteita annetaan liian alhainen pesulämpötila. Olen nähnyt lukuisia valkoisia t-paitoja, joissa on 30- tai 40-asteiden pesusuositus. Valitettavasti siinä lämpötilassa valkoinen puuvillavaate ei pysy hohtavan valkoisena pitkään. Valitse siis paita, jolle annetaan 60 asteen pesu – ja myös pese se aina tuossa lämpötilassa eikä millään pikapesuohjelmalla. Käytä valkaisuaineellista pesujauhetta, ei siis mitään nestemäistä pesuainetta, vaikka pullossa lukisi ”valkoisille”. Tämä siksi, ettei missään nestemäisessä pesuaineessa ole valkaisevia ainesosia, vaan vain optisia kirkasteita.

tunnista laadukas t-paita pesuohje
Kun kiersin liikkeissä kuvaamassa valkoisia trikoopaitoja, niissä kaikissa oli 30-40 asteen pesulämpötilasuositus. Ihan käsittämätöntä. Paidoissa ei kuitenkaan ollut mitään sellaista yksityiskohtaa (printti, koristeet, hileet tms.), joiden vuoksi niille olisi pitänyt antaa noin alhainen lämpötila.

Ota huomioon, että löysä ja ohut neulos vaatii silitystä, mutta napakampi neulos voi olla siisti ilman silitystäkin.

Pääntie

Tarkastele t-paidan pääntietä erityisen tarkkaan, koska se näkyy, jollet peitä sitä esimerkiksi huivilla. Jos pääntien takaosassa nurjalla puolella on huolittelukaitale, se antaa ryhtiä paidan yläosalle.

Jos pääntiessä on resoria, se yleensä pysyy kuosissaan hyvin. Ohuesta neuloksesta tehty pääntie voi lörpähtää aika nopeasti.

trikoopaidan pääntie
Kannattaa erityisen tarkkaan syynätä pääntietä. Vasemman kuvan paidan pääntie on jo uutena lörpähtänyt. Voin vain kuvitella, miten lörpähtänyt se on muutaman pesun jälkeen. Ei jatkoon! Oikean puolen kuvan paidassa on resori, joka auttaa pääntietä pysymään kuosissaan.
trikoopaidan pääntie nurjalta
Jos trikoopaidan pääntien nurjalla puolella on huolittelukaitale, se yleensä pitää pesusta toiseen pääntien kauniina.

Oliko tästä ”tunnista laadukas t-paita” -listasta apua? Oletko aikaisemmin kiinnittänyt näihin seikkoihin huomiota?

Kaisa

Tunnista villakangastakin laatu

Tekstiilikuitusanasto eri kielillä

muoti ostokset paivan-tyyli
Kommentit (7)
 1. Onko sulla vinkata merkkejä, joihin kannattaisi tutustua? Itsellä haussa laadukas t-paita, eikä tunnu löytyvän…

  1. Hei Jasmiini, tsekkaa esimerkiksi Gerry Weberin, R Collectionin, Arketin, Gantin, Kaikon, Andiatan mallistoista. Ja jos oikein hyvä tuuri on, saatat joskus löytää näiden tuotteita tarjouksista.
   -Kaisa

 2. Täyttä asiaa! Kunnollinen t-paita kestää vuosia ja hankkii hintansa, niin kuin sanotaan.
  Kunnollinen t-paita maksaa. Olen köyhänä mummona ratkaissut asia itse ompelemalla. Laadukas neulos maksaa toista kymppiä metri. T-paidan kaavoja on mallilehdissä, parhaat minulle sopivat Burdassa, mutta oikeastaan vain yksi kaava on tarpeen: ei t-paita muodista mene. Saumat voi saumuroida tai ommella koneella ja pääntien voi huolitella joko samalla neuloksella tai resorilla. Itse suosin samaa neulosta.
  Muutaman paidan jälkeen homman osaa! Jos ei ole ikinä ommellut t-paidasta on hyvä aloittaa.

  1. Hei Mummi 72, kiitos kommentistasi.
   On totta, että laadukasta t-paitaa ei saa kympillä. Laatu maksaa, mutta laadukkaasta on vuosien ilo. Ja kuten kirjoitit, t-paidassa ei muoti juurikaan muutu 10 vuodessa.
   -Kaisa

   1. Kiitos sinulle!

    Itse tehty paita kellastuu ja harmaantuu käytössä ihan samalla tavalla kuin ostettukin: siksi on hyvä, että muistutat tarpeeksi reippaasta pesusta. Auringossa kuivaaminen – joka ei aina onnistuu – viimeistelee valkoisuuden.
    Vanhin t-paidan kaavani on 1980-luvun lopulta. Uusin muutama vuosi sitten löydetty raglanmalli.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *