Puhdasta 20 asteessa?

Lain mukaan uusissa pesukoneissa pitää olla 20-asteinen pesuohjelma. Mutta. Tuleeko puhdasta 20 asteessa?

Taustaa

Kahdessatoista vuodessa pesukoneiden energiankulutus nousi 35 terawattitunnista 37,7 terawattituntiin, mutta vedenkulutus laski 2 213 miljoonasta kuutiometristä 2 051 miljoonaan kuutiometriin. Selvitysten mukaan lukemat pienenevät ekosuunnitteluvaatimuksilla, joista yksi on pesukoneiden 20-asteinen pesuohjelma.

Pyykinpesun neljä osatekijää

Pyykinpesu vaatii mekaanista työtä, pesuainetta, lämpötilaa ja pesuaikaa – kaikki neljä osa-aluetta ovat yhtä tärkeitä. Jos jotain pesuympyrän sektoria pienennetään, toista osa-aluetta pitää kasvattaa. Tästä syystä ns. eko-ohjelmat ovat pitkiä, koska niiden pesulämpötila on yleensä alhaisempi kuin normiohjelmien.

Lämmin vesi irrottaa pestävästä pyykistä likaa ja rasvaa, koska se nopeuttaa kemiallista reaktiota.

– Hyvä ja hygieeninen pesutulos ja pesuaineiden toimisuus matalassa lämpötilassa on haasteellinen. Toistaiseksi matalat pesulämpötilat ovat vaihtoehto muille menetelmille, esimerkiksi pyykin raikastamiselle tuulettamalla, kiteyttää tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

puhdasta 20 asteessa pyyhkeet
Yllättävästi joillekin pyyhkeille on annettu 30 asteen pesusuositus. Siinä lämpötilassa ne eivät todellakaan puhdistu.

Yrittäkääpä pestä rasvaa pois käsistänne kylmällä vedellä. Eiväthän ne kädet siinä lämpötilassa puhdistu. Tätä taustaa vasten arvatkaa, tuleeko vaatteista puhdasta 20 asteessa.

Esimerkiksi ihorasva ja voiteiden jämät eivät irtoa puuvillakuiduista alhaisessa lämpötilassa, vaan vaativat noin 60-asteista pesuvettä. Suurin osa nykyisistä pesuaineista ei ole suunniteltu tuollaisiin 20-asteisiin pesulämpötiloihin: ne eivät välttämättä edes liukene pesuveteen tai sitten kaikki ainesosat eivät toimi viileässä vedessä.

– Toistaiseksi pesuaineteollisuus joutuu käyttämään matalan lämpötilan pesuaineissa ns. bakteerintappajia. Ne aiheuttavat ongelmia herkkäihoisille ja mahdollisesti myös ympäristölle, Tarja Marjomaa muistuttaa.

Vähitellen pyykki pinttyy

Saan viikoittain Tiktok-seuraajiltani kysymyksiä, miksi kysyjän pyykki haisee tunkkaiselta. Yleensä syy on toistuvat alhaisen lämpötilan pikapesuohjelmat.

Jos pyykki pestään jatkuvasti alhaisessa lämpötilassa, vaatteet vähitellen pinttyvät ja harmaantuvat, koska niistä ei saada hikeä, rasvalikaa ja hankalia tahroja pois. Täysi koneellinen pyykkiä ja alhainen lämpötila voivat aiheuttaa sen, että pyykki on pesun jälkeen entistä likaisempaa.

– Vaate voi näyttää puhtaalta, mutta voi olla mikrobiologisesti likainen. Bakteerit lisääntyvät 20-40 -asteisessa lämpötilassa, toteaa Marjomaa.

puhdasta 20 asteessa
Treenivaatteet alkavat haista hielle, jos ne pestään alhaisella lämpötilalla.

20 asteen pesu = raikastamista

TTS:n testien mukaan pyykinpesukone voi kuluttaa matalassa pesuohjelmassa jopa kaksi kertaa enemmän vettä kuin perusohjelmassa! Jos ajatellaan ympäristöä, veden- ja sähkönkulutus ovat yhtä tärkeitä.

– Pesu 20 asteessa voi olla sopiva vaihtoehto tekstiilien raikastamiselle tuulettamalla tai irtolian puhdistamiselle harjaamalla. Päivittäin käytettävistä hikiliikunta- tai muista vastaavista vaatteista voi huljutella 20 asteen pesussa isoimmat liat pois, mutta kunnon pesua se ei korvaa. Ihorasvan ja hien puhdistumiseen tarvitaan korkeampia pesulämpötiloja. Teknisen vaatteen hikeä iholta siirtävä ominaisuus kärsii, jos likaa alkaa kerrostua kuituihin. Hankalien tahrojen ja pinttyneen lian poistamiseen ei kylmäpesusta ole. Suoraan ihoa vasten pidettäville alus- ja muille vaatteille 20 asteen pesua ei myöskään toistaiseksi suositella, muistuttaa Tarja Marjomaa.

Kaisa

Pyykki haisee?

Vaatehuolto: ovatko väitteet tarua vai totta?

Työtehoseura on tutkinut mm. pesukoneiden pesuohjelmia

muoti ostokset ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *