Hauesta syntyy muutakin kuin haukipullia. Tee maukas haukipata. Jos hauen piikikkäät ruodot pelottavat, voit tehdä tämän myös muusta kalasta.
Näin ystäväni Jaanan somesivulla, että hän oli tehnyt herkullisen näköistä pataruokaa. Se oli haukipata, jonka ohjeen pyysin.
Haukipata (tai muusta kalasta tehty kalapata) sopii hyvin viikonlopun ruuaksi. Koska kyse on pataruuasta, se voi hautua vaikka aika pitkäänkin, kunhan kalapalat laittaa pataan vasta vähän ennen ruokailua eikä lieden lämpötila ole liian korkea. Pitkä haudutusaika lisää vielä ruuan aromia, maukkautta. Muokkasin alkuperäistä ohjetta korvaamalla timjamin rakuunalla. Merkkasin sen sulkuihin.
Raaka-aineet
Raaka-aineet
600 g merihaukea tai muuta kalaa
1 rkl öljyä
15 g voita
Pekoni-punaviinipata
4 salottisipulia
4 valkosipulin kynttä
2 palsternakkaa
¼ ruukku rakuunaa (timjamia)
30 g voita
2 laakerinlehteä
120 g pekonia
½ tl mustapippuria myllystä<
1 plo kevyttä punaviiniä
½ dl hunajaa
7 dl kanalientä
Lisäksi
½ ruukkua persiljaa
½ ruukkua rakuunaa
½ ruukkua ruohosipulia
Työvaiheet
Valmista suolaliemi kiehauttamalla ainekset. Anna jäähtyä huoneenlämmössä vähintään tunti.
Tällä välin paloittele salottisipulit. Kuori ja pieni valkosipulit. Kuori palsternakat, lohko pituussuunnassa neljään osaan ja leikkaa sitkeä sisus pois pituussuunnassa. Paloittele suupaloiksi.
Paloiteltujen vihannesten joukkoon lisätty pienennetty pekoni.
Kuumenna voi padassa keskilämmöllä. Kuullota sipulit, palsternakat, rakuuna ja laakerinlehdet pehmeiksi noin 10 minuuttia. Lisää pekonipalat ja kuullota vielä 5 minuuttia.
Lisää punaviini ja hunaja. Keitä kokoon noin 20 minuuttia, kunnes viinistä on jäljellä 1/5.
Kun pata porisee, leikkaa kalat annospaloiksi. Laita palat suolaliemeen 10 minuutiksi. Ota palat pois liemestä ja kuivaa ne pyyhkeen päällä 5 minuuttia.
Lisää kanaliemi pataan ja keitä kokoon alhaisella lämmöllä. Minä haudutin yli tunnin. Tarkistin välillä nesteen määrän ja hämmensin.
Vähän ennen ruokailua ruskista kalapalat öljy-voiseoksessa. Valele välillä paistorasvalla.
Kalapalat ruskistetaan öljy-voiseoksessa.
Lisää kalapalat pataan ja anna hautua kannen alla 5 minuuttia.
Lopuksi lisää silputut rakuunat, ruohosipulit ja persiljat joukkoon tai lautasella annoksen päälle.
Lopuksi annoksen voi koristella rakuunalla, ruohosipulilla ja persiljalla.
Kun sain kutsun mediamatkalle, innostuin, koska en ollut aikaisemmin käynyt Saarenmaalla. Tämän matkan myötä voin todeta, että matkakohteena Saarenmaa tarjoaa monipuolisia majoituskohteita ja erilaisia kylpyläkokemuksia.
Hoia Nature Spa
Hoia Nature Spa on keskellä luontoa. Sinne kuljetaan pitkospuita pitkin, keskelle ei mitään, pöpelikköön.
Pitkospuiden päässä tulevat esiin iglutalo, iglusauna ja puilla lämmitettävä palju. Pienen matkan päässä siintää meri.
Hoia Nature Span iglutalo on erilainen yöpymispaikka.
Täällä voit itse helliä itseäsi Hoia-kosmetiikalla. Voit yöpyä puusta rakennetussa iglussa. Se on hyvä kombo iglusaunomisen ja paljun kanssa – eräänlainen retriitti, vetäytyminen pois kaupunkien hälystä.
Hoia Narute Spalla on omat nimikkokosmetiikat.
Saunan vuokra on 90 e / 2,5 tuntia ja jos haluat. Paljun käyttö 95 e / 2,5 tuntia.
Viikonloppuna iglumajoitus maksaa 520 e / yö ja viikolla 450 e / yö.
Tämä sopii luontoa rakastaville ja erilaista kokemusta haluavalle.
Sörwe-niemimaalla oleva Sörwe Spa on lomakeidas, jossa on helppo rentoutua, nauttia kylpylän rauhallisuudesta. Se ei ole ns. viihdekylpylä, vaan spa-osastolla on suomalainen sauna, höyrysauna ja ns. sanarium, jossa lämpötila on vain 55 astetta, uima-allas, kylmäallas ja poreita – kaikki hyvin kompaktissa paketissa, ns. ihmisenkokoista. Jättikokoisista ikkunoista voi ihailla luontoa. Kesällä on käytössä myös ulkoaltaat. Puolen kilometrin päässä on myös Läätsan ranta.
Sörwe Span allasosasto ei ole suuri, mutta siinä on kaikki, mitä tarvitaan.
Spa-talon vieressä on majoitustalot, jotka on sisustettu nykyaikaisesti. Valittavana on yhden (50 m2) tai kaksi makuuhuonetta (60 m2) olevia huoneistoja. Joissakin on myös oma sauna.
Sörwe Span viereisissä taloissa on viehättäviä huoneistoja, joissa voi yöpyä.
Spa-hinnasto: aikuiset 20 euroa, 4–15 v 10 euroa, 0–3 v ilmaiseksi. Spa on auki ma-to klo 17–22, pe klo 17–24, la–su klo 10–22.
Sörwe Spa on aikuiseen makuun sopiva, vaikka spa-osastolle saa tulla lapsetkin.
Kuresaaressa oleva Grand Rose Spa on lähinnä sellainen kuin monet ajattelevat kylpylöiden olevan: iso kokonaisuus, jossa on hotellihuoneet, kauneushoitola, allasosasto ja ravintola.
Grand Rose Span allasosastolla voi lekotella divaaneilla.
Grand Rosessa on tarjolla erilaisia paketteja: edullisimmillaan huoneen saa 81 e / yö, siihen sisältyy rajoittamattomat saunakeskuskäynnit. Lisätietoja nettisivulta.
Grand Rose Spa on Kuresaaren keskustassa, joten tämä sopii sellaiselle, joka ei halua olla jossain ”ei missään”, keskellä luontoa.
Gospa on hotelli Georg Otsissa, lyhyen matkan päässä Grand Rosesta.
Täällä pääsimme testaamaan heidän kuuluisaa katajahoitoa (tosin lyhennettynä). Hoidossa yhdistyvät kuorinta ja hieronta. Hoidossa käytetty kuorinta-aine on tehty katajasta. Kun ajattelee katajaa, voisi kuvitella, että kuorinta-aine olisi piikikästä, pistelevää. Sitä se ei kuitenkaan ollut. Usein vartalohoidoissa ei keskitytä vatsan alueeseen, mutta tässä se on keskiössä unohtamatta muitakaan vartalon kohtia. Hoito oli rentouttava ja se vilkastutti aineenvaihduntaa, mikä on aina hyvä asia. Miellyttävä ja tehokas hoito. Normaalipituisena (75 min) hoito olisi maksanut 58 euroa.
Jos haluat viehättävän kartanokokemuksen, varaa majoitus Saarenmaan läntisimmällä rannalla olevasta Pilgusen kartanosta, jonka juuret johtavat 1500-luvulle. Kartanon ympäristö on luonnonkaunista, on koskematonta luotoa, vesistö, rannat – mahdollisuus monipuoliseen ulkoiluun ja ratsastukseen. Hyvää ruokaa rakastavalle tämä on myös erinomainen kohde, koska kartanon ravintolassa saa erinomaisen aamiaisen tai vaikka maukkaan illallisen.
Pilgusen kartano tarjoaa erilaisia yöpymisvaihtoehtoja. Tämä huone on päärakennuksen yläkerrassa.
Huoneissa on erilaisia vaihtoehtoja lasikuutiomaisista mökeistä kartanorakennuksen huoneisiin, ja onpa tarjolla myös glamping-vaihtoehtokin. Hintataso vaihtelee riippuen ajankohdasta ja majoitusvaihtoehdosta, hintoja voi tarkastella nettisivuilta.
Pilgusen kartanon mailla on myös lasisia huvimajoja, joissa voi oleskella.
Tämä kohde sopii luonnosta ja hyvästä ruuasta kiinnostuneille aikuisille.
Pilgusen kartanon keittiö loihtii maukkaat ateriat ja sormisyötävät.
Viinitilalla
Viron ensimmäinen viinitila, Muhu Veinitalu, sijaitsee Muhun saarella. Viinitilalla voi tutustua viininviljelyyn, maistella viinejä, ratsastaa, metsästää, saunoa jne.
Viinitilan oleskelutilassa voi nauttia takan lämmöstä.
Viinitila jatkaa virolaisen viininvalmistuksen perinteitä, jotka juontavat juurensa yli 100 vuoden päähän. Silloin Virossa oli oman aikansa suurimpia viinitehtaita, jonka tuotanto 1930-luvulla oli peräti 400000 litraa. Veinitalun yli 2000 viiniköynnöstä tuottaa noin 1000 pulloa viiniä.
Viinitilan päärakennuksen välittömässä läheisyydessä on viiniköynnösalue.
Osoite: Lõo talu, Muhu vald, Liiva sjk, Saare maakond
Merellinen Hafen
Kuresaaren venesatamassa sijaitseva Hafen on rento, bistromainen ravintola. Ikkunoista voi katsella ohilipuvia veneitä ja tarkkailla säätä. https://www.hafen.ee
Mutkaton ja rento ravintola, jossa voisi nauttia vaikka maukkaan lounaan.