10 parasta hiustenhoitorutiinia vuoteen 2020

Kirjoitin tammikuun alussa postauksen parhaista ihonhoitorutiineista, joten tänään ajattelin toteuttaa samaisen postauksen hiusteemalla. Olen muutenkin jo jonkin aikaa suunnitellut kirjoittavani blogiin hiuskuulumisia, sillä aihe on ollut mielessä pienoisen hiuskriisin vuoksi. Tähän kriisiin havahduin viime vuoden lopulla kun huomasin, etteivät hiusteni latvat ole kovin hyvässä kunnossa, vaikka kampaajakäynnistä ei ollut aikaa kuin vajaa kolme kuukautta. Tähän päätekijä on 98 % varmuudella lämpöraudan säännöllinen käyttö, sillä käytin vuonna 2019 rautaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin elämässäni! Myös päänahka on oikutellut kausiluonteisesti ollen jopa heti pesun jälkeen raskas ja rasvaisen tuntuinen (ikään kuin päänahassa olisi paljon talia) ja välillä se on myös hieman kutissut.

On my way hiuksetOn my way hiukset

Noin yleisesti olen kärsinyt hiusongelmista elämäni aikana hyvin vähän ja onneksi tällä hetkellä tilanne on tasaantunut, sillä olen vähentänyt muotoilua huomattavasti ja antanut hiusteni olla enemmän luonnontilassa. Tokikaan tämä ei ole yhtä kaunista katseltavaa, mutta näillä mennään toistaiseksi! Myös hiusten pesutyyliin olen tehnyt muutoksia ja huomannut positiiviset vaikutukset, joista lisää vinkeissä. Edelleen yksi suurin ongelmani lienee kuitenkin se, ettei käytössäni ole selkeästi päänahalle ja hiuslatvalle täydellisesti yhteen sopivat tuotteet. Vaikka monia purkkeja olen kokeillut, en ehkä sitten kuitenkaan ole vielä löytänyt sitä tuoteparia, joka sopii hiuksilleni täydellisesti? Ainahan päänahan ja hiuslatvan tarpeet eivät kohtaa, joten tuotteita voi joutua etsimään saman brändin sisällä eri sarjoista.

Kuten mainittu, tilanne on onneksi jo hieman parempi ja kevään 2020 tavoitteena minulla onkin panostaa hiuksiin (ja päänahkaan) entistä enemmän! Tähän saumaan onkin oivallista jakaa vinkkejä, joilla parannan hiusteni hyvinvointia ja joista osa on ollut käytössä vuosikaudet.

Pese hiukset aina kahteen kertaan

Suurin muutos on tapahtunut päänahassani sen jälkeen, kun opettelin pesemään hiukseni kahteen kertaan. Ensimmäinen pesu poistaa lian ja toisella kertaa shampoon hoitavat ominaisuudet pääsevät vaikuttamaan. Kampaajaystäväni on puhunut tästä minulle jo pitkään, mutta uskoin sen vasta, kun itse kokeilin. Veikkaan päänahkani ärtyneen aikaisemmin siitä, etteivät hiukset ole puhdistuneet kunnolla ja koska pesen hiuksiani vain muutaman kerran viikossa, on tämä tuplapesu vielä erityisen tärkeää! Muutoksen jälkeen olen pistänyt merkille, että hiukseni ovat paitsi puhtaammat, myös tuuheat ja ilmavat.

Kampaa hiukset kosteina (älä harjaa)

Kauhistelen aina, jos näen että joku harjaa hiuksia märkänä! Märkänä hius venyy ja täten myös katkeaa helpommin, jonka vuoksi harjausta kannattaa vältellä. Sen sijaan suosittelen hiusten kampaamista harvapiikkisellä kammalla vasta sitten, kun hiukset ovat pyyhekuivat. Aikoinaan en kammannut hiuksia ollenkaan ennen kuin ne olivat kuivat, mutta jo vuosia olen kieltämättä suhtautunut asiaan rennommin. Kampaan hiukseni läpi noin kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun hiukset ovat kuivuneet pyyheturbaanissa suihkun jäljiltä. Tällöin hius on jo puolikuiva ja samassa yhteydessä siihen voi suihkuttaa jätettävän hoitoaineen.

Anna hiusten olla luonnontilassa

Tämä liittyy hieman jo alussa mainitsemaani, eli vaikka puhutaan ettei lämpö vahingoita hiusta, mikäli siltä suojautuu, olen toista mieltä. Kyllä säännöllinen käsittely aina kuluttaa ja etenkin kaltaiseni hius, joka vaatii 195 asteen lämmön kihartuakseen kunnolla, puhutaan kuluttavasta toimenpiteestä. Raudoilla käsittelyyn jää herkästi myös koukkuun, sillä mikäli hiukset poikkeuksetta kihartaa, latva muuttuu haperoksi ja yhtäkkiä ei muuten enää näytä luonnontilassa kovin kauniilta – ei ainakaan omaan silmään. Tästä kierteestä pyrin nyt itsekin pois ja haluan rajoittaa lämmön käyttöä jatkossa. Vuoden 2020 tavoite onkin päästä tilanteeseen, jossa hiukset ovat taas kauniit ilman lämpökäsittelyä!

Tee tehohoitoja säännöllisesti

Kampaajaystäväni vinkki on levittää kookosöljyä hiuksiin yön ajaksi ja nukkua öljyt päässä. Aamulla sitten suihkun kautta öljyt pois ja hiukset kiittävät! Itsehän en ole tätä rutiinia vielä koskaan kokeillut, mutta suunnitelmissa on, sillä nyt on kaikki vinkkivitoset tarpeen! Erilaiset tehohoidot ovat säännöllisesti tehtynä hiuslatvaa- ja pohjaa elvyttäviä, jonka vuoksi niitä suositellaan. Siispä yksi rutiini hiusten hyväksi on tehdä tehohoitoja säännöllisesti, olivat ne sitten kaupasta hankituilla naamioilla tai kotitekoisilla hoidoilla.

On my way hiuksetOn my way hiukset

Nuku hiukset auki tai sido ne pehmeällä donitsilla

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että hiusten sitominen kireälle ponnarille yön ajaksi saattaa katkoa hiuksia. Suosittelenkin nukkumaan hiukset auki vetäen pitkän tukan pään yläpuolelle, tai vastaavasti solmimaan hiukset löysälle nutturalle pehmeän donitsin avulla. Yksi loistava kikka saada hiuksiin kauniit kiharat ja tuuheutta ilman lettejä tai lämpörautaa, on suihkuttaa hiuksiin kauttaaltaan suolasuihketta ja tehdä donitsilla hair bun päälaelle. Aamulla vain hiusten kevyt harjaus ja vau, tukka on loivilla laineilla!

Älä pese hiuksia liian usein ja vältä kuumaa

Mitä useammin hiukset pesee shampoolla, sitä nopeammin ne rasvoittuvat. Pesin aikoinaan hiuksiani päivittäin ja voin sanoa, että ne olivat aina likaiset. Nykyään pesen hiukseni vain pari kertaa viikossa, sillä ne eivät näytä rasvaisilta oikeastaan ikinä. Tokikaan tämä ei tarkoita sitä, etteikö päänahka rasvoitu, jonka vuoksi hiukset tuleekin pestä aina pariin kertaan puhdistuakseen. Pesen hiukset poikkeuksetta haalealla vedellä, huuhtelen lopuksi jääkylmällä ja vältän kuumaa. Saunassa käytän pyyhettä hiusten suojana silloin harvoin, kun saunon. Ulkomailla hiukset kannattaa suojata auringolta, ellei halua niiden katkeilevan. Tosin pakko mainita, että minulle esimerkiksi Balin kostea ilmasto sopii aivan loistavasti ja hiukseni ovat siellä todella hyvässä kunnossa, samoin ripset ja iho!

Värjää kevytvärillä

Värjään hiusteni tyven suunnilleen kerran kuukaudessa kevytvärillä. Toki välillä käyn myös kampaajalla, mutta koska tyveä on helppo ylläpitää kotona, en näe yhtään järkevää syytä maksaa siitä kuukausittain kampaajalle. Suosittelen aina kevytvärejä, sillä ne ovat hellävaraisempia ja kuluvat pesussa pois. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettei latvaa tarvitse värjätä samaan tahtiin kuin tyveä, sillä värin kerrostaminen on turhaa. Latvan värisävyä kannattaa sen sijaan ylläpitää kampaajalla (sävytteet) ja käyttää kotona color maskeja. Color maskit ovat ainakin allekirjoittaneen pelastus, sillä väkisin hiusväri haalistuu latvasta ja kiilto häviää, mikäli hiusten laatu on yhtään kuivaan taipuvainen tai huokea.

Käytä hiuksille suunnattua ravintolisää

Vaikka sitä söisi miten monipuolisesti tahansa, on hiuksille suunnattu ravintolisä suositeltavaa edes kuuriluonteisesti. Toki parasta on, mikäli ravintolisää syö säännöllisesti, sillä säännöllisyys on monessakin asiassa palkitsevaa. Henkilökohtaisesti pyrin syömään hiusten ravintolisää päivittäin ympäri vuoden, mutta kieltämättä välillä on viikkoja, jolloin pillereitä jää epähuomiossa ottamatta. Tällä hetkellä minulla on kuitenkin meneillään sekä Evonian ravintolisä, että keratiinikuuri, jonka tuloksia odotan mielenkiinnolla!

On my way hiuksetOn my way hiukset

Seuraa hiustesi tarpeita, älä trendejä

Yksilöllisyys on tärkeää hiusten suhteen. Olen havainnut, että hiusten kunto menee kausittain ja välillä hiukset ovat kauniit ilman mitään toimenpiteitä, kun taas toisinaan ne eivät asetu millään. Noin yleisesti suosittelen seuraamaan hiusten tilannetta säännöllisesti ja sitä kautta kartoittamaan niiden tarpeita. Kampaaja osaa ammattilaisena kertoa, mitä hiuksesi erityisesti kaipaavat, mutta toki tämän voi opetella myös itse näkemään. Trendien perässä ei sen sijaan kannata juosta, eli älä turhaan unelmoi hiustyylistä tai väristä, jota hiuslaadullasi ei voi toteuttaa! Kaikilla ei ole hiuksia, jotka kestävät blondaukset tai lyhyeksi leikkaamisen jälkeen hius kasvaisi kilpaa takaisin pitkäksi. Myös hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat hiuksiin ja siksi näin +30 vuotiaana ikä saattaa näkyä myös hiusten kunnossa.

Älä koskettele hiuksia turhaan

Uskokaa tai älkää, mutta turha hiusten koskettelu rasvoittaa niitä ja pahimmillaan katkoo hiuksia. Siispä mikäli haaveilet kauniista hiuksista, opettele pitämään näpit erossa niistä. Hieman samaan tapaa kuin kynsien pureminen, tavasta voi oppia pois, mutta se vaatii harjoitusta. Myös päänahan raapiminen on monelle tapa, joka tosiaan kostautuu herkästi rasvaisuutena tai jopa jatkuvina tuntemuksina päänahassa.

***

Näiden rutiinien lisäksi uskon ruokavalion merkitykseen hiusten hyvinvoinnissa. Muistan nimittäin ajan, jolloin suolistoni oireili ja samaan aikaan hiuksia lähti hurjasti. Eli jälleen kerran, kokonaisuus ratkaisee! Mikäli terveydentila ei ole kunnossa, näkyy se hiuksissa. Sisäiset tekijät ovat suuressa roolissa, mutta kuten mainittu, myös ulkoisella hiustenhoidolla voi vaikuttaa hiusten kuntoon!

Toivottavasti vinkeistä on apua ja mikäli sinulla on jokin super hyvä vinkki jaettavana, kerro se ihmeessä kommenttiboksin puolella?

Kommentit (6)
 1. Ani / Naked Truth
  23.1.2020, 14:58

  Ihan super hyviä vinkkejä, kiitos näistä! En oo kuullutkaan että hiukset pitäisi pestä shampoolla kahteen kertaan, kokeilen heti miten se vaikuttaa omaan päänahkaan. Olisi niin helppo värjätä hiukset välillä kotona, mutta vaalentaminen on aika hankalaa… välillä mietin, että pitäiskö värjätä tummaksi kun hiukset kärsivät niin paljon vaalentamisesta. No, toivottavasti näillä vinkeillä munkin tukka voi paremmin. 🙂

  1. Mukava kuulla, että tulivat tarpeeseen! 🙂 No en minäkään ollut aikaisemmin ennen kuin ystäväni paljasti salaisuuden. 😉 Hän on siis kampaaja niin tietää nämä jutut. Ja joo ymmärrän ettei blondaus onnistu kotona! Tumma on helppo siinä mielessä, ettei sen kanssa oikein voi epäonnistua ja hiukset eivät ainakaan värjäämisestä kulu. Toki välillä olen laittanut vaaleita raitoja joka kuluttaa, mutta senkin tehnyt aika harvoin.

   Ja toivotaan! Kevät on vaan pahaa aikaa kun valo lisääntyy ja hiuksissa näkyy kaikki kaksihaaraiset. 😀 Jo tästäkin syystä itselläni menossa hiukset kesään mennessä erinomaiseen kuntoon operaatio!

 2. Yhdyn edelliseen kommentoijaan, sulla on kyllä tosi kauniit hiukset! <3 Jos mulla olisi tuollainen paksu tukka, ei sitä tarvitsisi laittaa samalla tavalla kun omaa hiirenhäntääni. Paksu pitkä tukka on mun mielestä lähes aina upean näköinen 🙂 Mulla on vakiintuneet rutiinit hiusten hoidon ja laitoin suhteen, pesen hiukset 2 kertaa viikossa jonka jälkeen aina myös föönaan ja kiharran. Jos en föönaisi ja kihartaisi, olisi hiukseni luonnontilassa kunnon liimaletti, jota joutuisi myös pesemään vähintään joka toinen päivä. Kiharrus pitää hiukset fressimpänä pidempään ja toki myös kuivashampoo auttaa siinä 🙂 Tiedostan kyllä sen, että lämpökäsittelyt kuluttavat hiusta ja latva olisi varmasti paremman näköinen ilman säännöllistä kiharrusta, mutta nämä rutiinit olen kuitenkin todennut parhaaksi itselleni. Plussana ohuissa hiuksissa on se, että niiden kihartamiseen menee vaan noin 10min ja kiharat pysyvät hyvin seuraavaan pesuun asti 🙂

  1. Kiitos ihana! 🙂 Niinhän monet sanoo ja olen samaa mieltä, ettei pitkä hius todellakaan tarvitse aina muotoilua. Ei etenkään, mikäli hiuslaatu on paksu…

   Ja tuo on muuten totta, että silloin kun hiukset muotoilee, ne pysyvät puhtaampina pidempään! Ilman muotoilua hiukset ovat herkästi juuri päätä myöten valuvat ja vähän epäsiistit. Tämä on siis yksi syy siihen, miksi itsekin olen rautaan turvautunut ja hakenut hiuksiin kivaa muotoa kiharoista. Mutta nyt tosiaan tauolle, kuten sanottu. 🙂 Ja kohdallasi varmasti hyvä ratkaisu! Olen toisaalta sitäkin mieltä, että mieluummin kihartaa, mikäli se kohottaa omaa itsetuntoa ja tekee fiiliksestä hyvän. Pidät vaan hyvää huolta hiuksistasi muuten ja suojaat ne hyvin, niin eiköhän tukka kestä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *