Käytätkö energiasi oikein?

Viime aikoina olen miettinyt paljon omaa energiaa ja sen kohdistamista oikeisiin asioihin. Olen punninnut seikkoja, jotka saavat minut tuntemaan oloni hyväksi, jonka lisäksi myös niitä, jotka aiheuttavat itselleni hallaa. Hallaa on mielestäni ahdistus, paha mieli, murhe ja yleisesti erilaiset negatiivisiksi miellettävät tunteet. Toki elämä on kirjo erilaisia tunteita ja välillä nyt vaan on luontaista kokea olonsa kurjaksi, mutta lähtökohtaisesti – mikäli voin itse vaikuttaa siihen, ettei näin olisi, miksi en sitä tekisi? Miksi asettaa itsensä ehdoin tahdoin tilanteisiin, joista tietää saavansa ahdistuneen olon tai huonon mielen?

Tämä kaikki sai varmasti alkunsa siitä, kun poistin Jodelin ja huomasin, miten paljon parempi yleinen fiilis minulla on ollut, kun en lue päivittäin negatiivisia juoruja – en edes huvikseen. Myös Instagramin seurattavia olen karsinut jo pidemmän aikaa ja poistanut sieltä tilit, jotka eivät minua loppupeleissä edes kiinnosta, tai joiden sisältö on pelkästään kaupallista rättien mainostamista. Lisäksi olen tehnyt inventaariota myös ihmissuhteiden saralla ja haluan pitää lähelläni vain heidät, joista saan hyvää energiaa ja joiden tiedän seisovan rinnallani niin elämän ylä- kuin alamäissä. Myös kaikenlainen juoruilu ja muiden arvostelu on asia, jonka olen huomannut vaikuttavan omaan fiilikseen. Mikäli keskitymme jatkuvasti miettimään, mitä muut, meille puoliksi tuntemattomat ihmiset tekevät väärin, lisää se kummasti omaa negatiivista virettä ja vie fokusta omasta tekemisestä. Myös itsensä vertaaminen muihin, tai omalla kohdalla ehkä enemmän yleisesti jonkinlaisiin yhteiskunnan normeihin, lisää herkästi ahdistusta tilanteessa, jossa ei ole täysin varma omasta suunnasta.

Uskon siihen, kuinka esimerkiksi juoruilu ja muiden arvosteleminen, on enemmänkin huomion kohdistamista pois itsestä kuin mielekästä ajanvietettä. Mikäli jollain on tarve jatkuvasti löytää muiden tekemisistä virheitä, on taustalla varmasti jotain syvempää kipua itsensä kanssa. Ja ei, kukaan meistä ei varmasti ole puhtoinen, mitä tulee muiden arvostelemiseen, mutta lähtökohtaisesti se, että pyrkii näkemään ihmisissä ennemmin hyvää kuin huonoa, on mielestäni yksi avain hyvään fiilikseen. Mikäli etsimme jatkuvasti muista virheitä, tuskin olemme tasapainoisessa suhteessa itsemme kanssa. Kuten muutama päivä sitten mainitsin, tänä vuonna olen oppinut äärettömän paljon ymmärrystä ja oppinut myös ihan käytännössä sen, ettei kukaan ole läpeensä paha, vaan ihmiset toimivat kokemuksiensa (ja traumojensa) pohjalta. Henkilö, joka ei ole kohdannut itseään, ei kykene kohtaamaan muita kovin syvällisellä tasolla, mikä sekin on täysin ymmärrettävää. Siispä sen sijaan, että suoraan tuomitsee, kannattaa aina miettiä, voisiko asioissa olla toinenkin puoli?

Yksi vinkkini siihen, että saisi paremmin oman potentiaalin täytäntöön, on kirjata konkreettisesti ylös asioita, jotka syövät omassa arjessa energiaa. Tällaisia seikkoja voi olla hyvin pienetkin asiat, kuten nyt vaikka minulla tosiaan tuo Jodel, jota en edes aikaisemmin ajatellut sen enempää. Mikäli Instagram herättää ärsytystä, kannattaa punnita, mitkä tilit sen tekevät ja poistaa heidät seurattavista. Omassa elämässä ihmisten inventaario voi olla hankalampaa, mutta joskus sekin ihan paikoillaan, mikäli joku ihminen aiheuttaa meille toistuvasti huonon fiiliksen. Toki aina kohtaamme elämässä vastustusta, eikä kaikkea huonoa ole missään nimessä mahdollisuus poissulkea, mutta tietyissä määrin voimme kuitenkin vaikuttaa omaan hyvinvointiin pienin teoin. Ja totuushan on myös se, ettei kukaan muu tee tätä puolestamme, vaan se on meidän käsissä.

Suosittelenkin tänään punnitsemaan, mitkä asiat omassa elämässä herättävät itsessä harmitusta, tai ahdistusta? Ja mikäli mahdollista, karsi nämä elämästäsi.

Oikein ihanaa illanjatkoa!

Itse suuntaan ihan juuri joogaan rauhoittamaan omaa mieltä viikon päätteeksi.

Kuvat: Iines Aaltonen

Kommentit (4)
 1. Hyviä ajatuksia, näitä on aina kiva lukea :).
  Se, miten suhtautuu muihin ihmisiin, heijastelee sisäistä suhtautumista itseen. Jos on kovin kriittinen muita ihmisiä kohtaan, on se kovin sisäinen kriitikko piiskaamassa ihmistä itseään.
  Mielestäni on mielenkiintoista havannoida, miten ihmiset puhuvat itsestään ja muista. Se, miten puhuu muista, kertoo vain ja ainoastaan siitä ihmisestä itsestään. Tämän kun sisäistin, vapautui paljon energiaa, koska en enää käyttänyt aikaa sen murehtimiseen, mitä joku minusta kelailee. Jos joku haluaa ajatella minusta pahaa, hän varmasti keksii siihen syyn, tein sitten mitä tahansa. Usein se syy liittyy ihmisen omiin kipukohtiin, joita hänen voi olla vaikea kohdata, joten helpompi projisoida se johonkin ulkopuoliseen.

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  1. Kiva kuulla. <3 Ja erittäin hyviä pointteja sinullakin, allekirjoitan. Juuri tuo, ettei oikeasti pitäisi välittää, mitä muut sinusta ajattelevat tai puhuvat. Loppupeleissä kaikista tärkeintä on se, miten itse itsensä kokee.

   Ihanaa alkanutta viikkoa sinulle! 🙂

 2. Hyvää pohditaa ❤️

  1. Kiitos!💗💗 Ja ihanaa Itsenäisyyspäivää sinulle!✨✨✨

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *