Gluteeniton pesto-fetapasta

Toisin kuin ehkä vielä kuukausi sitten kuvittelin, karanteeni ei ole aivan kaikilla osa-alueilla saanut tekemään asioita, joihin ei ole aikaisemmin ollut niin paljon aikaa. Yksi tällainen asia on ollut kokeileva ruoanlaitto, jonka oletin muuttuvan suorastaan arkipäiväisyydeksi, mutta toisin kävi. Pitkälti olenkin syönyt tuttuja ja helppoja ruokia, jotka olen kokannut alusta loppuun saakka itse. Yksi pitkäaikainen suosikkini on valmistaa salaatti, tai ehkä paremmin sanottuna bowl, joka koostuu vaihtelevista kasviksista, pähkinöistä, siemenistä, herneistä, pavuista tai linsseistä, vaihtoehtoisesta juustosta sekä tofusta tai kaurapalasta. Tänään kuitenkin päätin vihdoin aktivoitua ja valmistaa pitkästä aikaa ehtaa pastaa. Aktivoitumisen seurauksena syntyi pesto-fetapasta, josta tuli muuten aivan tajuttoman hyvää!

Muistan ajan, jolloin söin melkeinpä päivittäin erilaisia pastoja. Pastat sopivat hyvin kropalleni, mikäli pasta on gluteenitonta. Toisin kuin monia, minua pasta ei turvota tai saa oloa raskaaksi, vaan oikeastaan päinvastoin. Pastan avulla jaksan paremmin ja olenkin vuosien varrella todennut, että hiilarit sopivat kropalleni todella hyvin.

Rakastan erityisesti avokadopastaa (jota sitäkin tehnyt valitettavan harvoin nykyään) ja välillä nautiskelen pastaa pelkästään sitruunamehun, oliiviöljyn ja hyvien mausteiden kera. Tämänpäiväinen resepti syntyi sen pohjalta, mitä kaapista sattui löytymään. Nimesin pastan pesto-fetapastaksi, sillä sellainen siitä syntyi! Tällä kertaa kaikki maut sattuivat yksiin juuri sopivassa suhteessa, joten ohessa resepti myös teille.

GLUTEENITON PESTO-FETAPASTA (GL, L)

  • Gluteenitonta pastaa (käytin Felicia spaghettia)
  • 2 isohkoa valkosipulinkynttä
  • 0,5 dl Foofin* auringonkukansiemeniä
  • Pieni ripaus Foodin* chilimaustetta
  • 1 rkl Foodin* oliiviöljyä
  • 1 rkl Foodin* sitruunanmehua
  • Kourallinen rucolaa
  • Kourallinen laktoositonta fetajuustoa
  • Pieni siivu raastettua inkivääriä
  • 3-4 rkl vihreää pestoa
  • Loraus Plantin sipulin makuista kaurakermaa

*Foodin tuotteet sponsoroitu

Keitetään sopiva määrä pastaa. Silputaan valkosipuli ja kaadetaan pannulle. Lisätään joukkoon auringonkukansiemenet, maustetaan chilillä ja ruskistetaan miedolla lämmöllä oliiviöljyssä. Kun pasta on sopivan pehmeää, kaadetaan vedet pois ja lisätään joukkoon pesto, raastettu inkivääri, pieni loraus kaurakermaa (käytin Planti kaura/onion), sitruunanmehu ja oliiviöljy. Sekoitetaan huolella ja kaadetaan joukkoon ruskistetut sipulit ja siemenet, rucola ja feta. Tässä kohtaa pastaa voi pitää hetken liedellä ns. jälkilämmöillä tai vaihtoehtoisesti kaataa suoraan lautaselle. Nautitaan asap valmistuksesta ja halutessaan annoksen päälle voi vielä ripotella fetaa sekä rucolaa.

Mikäli pastasta haluaa tehdä täysin maidottoman, fetan voi jättää pois tai korvata maidottomalla juustolla. Valitettavasti itse en noista maidottomista versioista oikein pidä, joten juustot ovat edelleen heikkouteni ruoanlaitossa.

Rentouttavaa keskiviikon jatkoa!

Onko teitä muuten karanteeni motivoinut vai laiskistanut keittiössä?

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Oma elämä Suosittelen

Pääsiäisenä minä…

… kävin siskoni kanssa Helsingin Lammassaaressa todetakseni, että ihanan rauhallisesta luontokohteesta on tullut kunnon ”rysä”. Harmi sinällään, vaikka ymmärrän täysin miksi porukka pakkautuu luontokohteisiin – mentiinhän mekin.

… join pari pulloa kombuchaa ja päätin juoda kyseistä juomaa useammin! Totesin myös sen, että kombuchoissa on eroja. Juomani kombucha oli The Good Guys merkkistä ja oikeasti todella hyvää. Juomasta ei myöskään tullut vatsanpuruja, mitä muistelisin joskus jostain kombuchasta saaneeni.

… en syönyt yhtään suklaamunaa. Tällä hetkellä herkuttelen oikeastaan vain ja ainoastaan jäätelöllä, jos jollain ja sitä söin myös pääsiäisenä. Näin siksi ettei tee mieli karkkia, saatikka suklaata. Karkkihimot ovat tipotiessään ja tähän vaikuttaa varmasti se, etten oikeastaan pidä muista karkeista kuin irtokarkeista, joita ei ole nyt saatavilla.

… urheilin melkeinpä päivittäin. Minulla on ollut viime aikoina vähän raskas olo kehossa, joka johtunee hyötyliikunnan puutteesta. Tiedättekö, sellainen vähän tunkkainen ja väsynyt, jonka uskon johtuvan tästä jatkuvasta istumisesta. Päätinkin tehdä jatkossa enemmän töitä seisovaltaan, josko siitä olisi jotain apua?

… löysin kaupasta vihdoin käsidesiä! Tästä löydöstä olin niin iloinen, sillä entinen purkki oli ollut loppu jo jonkin aikaa.

… kävin lenkillä Töölönlahdella ystäväni kanssa, joka on yksi niistä harvoista ihmiskontakteista, joka minulla on tämän poikkeustilan aikana yli kuukauteen ollut. Ihme kyllä, Töölönlahti ei ollut niin täynnä kuin monesti aikaisemmin, vaan siellä oli jopa ihan mukavasti tilaa kävellä ja ihmiset pitivät selkeästi paremmin turvavälejä kuin aikaisemmin.

… otin osaa #pillowchallenge -haasteeseen, jossa verhoudutaan tyynyyn. Lopputuloksen näettekin tästä postauksesta. 😀 Muihin haasteisiin en ole vielä lähtenyt mukaan.

… nautiskelin herkullisen aamiaiskassin, jonka sain OH MY GOODNESS -kahvilasta. Tuo kassi on tilattavissa viikonloppuisin kotiinkuljetuksella ja se sisältää aivan ihania terveellisempiä herkullisia herkkuja! Itse asiassa tuon kassin tiimoilta innostuin suunnittelemaan gluteenittoman suklaaleivän valmistusta (kassissa oli siis viipale suklaaleipää), joten se olisi tällä viikolla agendalla.

… ostin keltaisia tulppaaneja vain todetakseni, etten pidä tulppaaneista. Enkä keltaisena muista kukista kuin auringonkukista.

… kuvasin Kauppakeskus Redin parkkihallissa, joka oli muuten pelottavan autio, mutta onneksi näin. Olen jo ikuisuuden haaveillut parkkihallissa kuvaamisesta ja nyt se vihdoin toteutui – tosin hieman yllättäen extempore, kun paikka jota olin alkuun kaavaillut ei ollutkaan mahdollinen.

… nukuin huonosti. Viime öinä olen taas kokenut oloni hieman ylivirittyneeksi ja nukkunut levottomasti. Aina kanssa jonkinlainen unikausi meneillään, hohhoijaa.

… vietin lauantai-iltaa ystävieni kanssa Houseparty -videopuhelussa. Ihan uskomatonta, miten nopeasti aika videopuhelussa kuluu ja lopulta oltiinkin istuttu sovelluksen äärellä yhteensä kolme tuntia ja juteltu niitä näitä. 😀 Tämä on meillä nykyään jo perinne, eli joka lauantai-ilta on tärskyt ja osa juo siinä samalla viiniä enemmän tai vähemmän. Myös Digibaari on ollut suunnitteilla, mutta ei olla kertaakaan sinne saakka vielä päästy.

… koin paikoitellen jonkinlaista harmitusta siitä, että piti tosiaan viettää pääsiäistä Levillä, mutta sinne en nyt tällä kertaa päässyt lähtemään. Vaikka tiedostan tuon pieneksi harmiksi kaiken keskellä, kyllä se silti muistui mieleen säännöllisesti. Onneksi oli lopulta ihan kiva pääsiäinen, vaikka ei nyt mitään sen suurempaa tapahtunutkaan. Pääsiäinen taisi olla monelle ensimmäinen kunnon koettelemus ja ymmärrän tämän. Erityisesti jos pääsiäiseen liittyy perinteitä, saattoi olla haastavaa luopua niistä. 

… latasin Jodelin takaisin, luin keskusteluja, kunnes poistin sovelluksen. Poistin kyseisen sovelluksen jo viime vuonna, mutta näemmä tämänhetkinen tilanne ajaa välillä ”laittomuuksiin”. Eipä siellä meno ollut miksikään muuttunut, yhtä ikävää kuin aina aikaisemminkin.

Miten teidän pääsiäinen meni?

Puheenaiheet Oma elämä Ystävät ja perhe Mieli