Gluteeniton herkkupizza!

Oikein hyvää alkanutta viikkoa! Onnistuneen viikonalun kunniaksi haluan jakaa kanssanne reseptin, jonka toteutin lauantaina. Iski nimittäin pizzan himo, eikä tehnyt mieli ostaa pizzaa valmiina (vaikka se ehkä jopa edullisemmaksi lopulta tulisi), vaan halusin valmistaa sen itse. Kaivoin esiin vanhan pizzapohjan reseptin, jonka mukaan pizzaa aikoinaan usein valmistin ja mikä ihanaa, tuo samainen resepti toimii edelleen loistavasti! Pohja on siis gluteenittomiin jauhoihin valmistettu ja hiivaton. Täytteiksi valikoitui mustat oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, sipuli, vuohenjuusto, rucola ja tumma balsamikokastike. Olen pienesti heikkona juuri vuohenjuuston ja balsamikokastikkeen yhdistelmään, joka toimii mielestäni myös salaateissa aivan taivaallisesti!

Gluteeniton pizzaGluteeniton pizza

GLUTEENITON HERKKUPIZZA

Pohja:

  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl kaurajuomaa
  • 3 rkl *Foodin oliiviöljyä
  • 1/2-1 tl laadukasta suolaa
  • 1,5 dl *Foodin tattarijauhoja
  • 1 dl *Foodin Tefjauhoja
  • 1,5 dl gluteenittomia jauhoja (sekoitus esim. mantelijauhoja, kaurajauhoja, gluteenitonta jauhoseosta tms.)
  • 1 prk luomu tomaattimurskaa

Täytteet:

  • Mustia oliiveja
  • Rucolaa
  • *Foodin aurinkokuivattuja tomaatteja
  • Noin 75 g Juustoportin laktoositonta vuohenjuustoa (puoli pakettia)
  • Balsamikokastiketta
  • Mustapippuria
  • Oreganoa
  • 150 g laktoositonta juustoraastetta

*Foodin tuotteet sponsoroitu

Kaadetaan kuivat aineet kulhoon. Jauhojen kanssa voi taituroida oman maun mukaan, mutta itse käytin kaikkea mahdollista, mitä kaapista löytyi, eli tattari-, tef-, manteli- ja kaurajauhoja. Kaikki gluteenittomat jauhoseokset ovat myös hyviä, sillä ne sisältävät monipuolisesti erilaisia jauhoja. Jauhojen sekaan lisätään suola (laita ainakin 1 rkl, jos pidät suolaisesta ruoasta!), leivinjauhe ja oliiviöljy. Lopuksi mukaan kaadetaan kaurajuoma, jonka olisi hyvä olla kädenlämpöistä (voi nostaa lämpenemään pöydälle ennen valmistusta). Sekoitetaan taikina tasaiseksi ja annetaan kohota leivinliinan alla noin 15 minuuttia. Kun taikina on hieman kohonnut, levitetään se uunipellin päälle ympyrän muotoon. Kaadetaan pohjan päälle tasaisesti tomaattimurska, jonka jälkeen lisätään täytteet.

Käytin täytteinä suosikkejani, eli vuohenjuustoa, mustia oliiveja, sipulia ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Levitetään täytteet pohjan päälle nätisti, jonka jälkeen lisätään mustapippuri, oregano ja juustoraaste. Lämmitetään uuni 180 asteeseen ja paistetaan pizzaa sen keskitasossa noin 30-40 minuutin ajan, uunin tehoista riippuen. Kun pizza on valmista, annetaan sen jäähtyä hetki ennen tarjoilua, jonka jälkeen pizzan voi siivuttaa ja sen päälle lisätä reilulla kädellä rucolaa, sekä balsamikokastiketta.

Sitten vaan nautiskellaan, yummy.

Gluteeniton pizzaGluteeniton pizzaGluteeniton pizza

Ihanaa illanjatkoa! <3

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Suosittelen Tapahtumat ja juhlat

Koonti kuluneesta viikosta

Hellurei! Näin sunnuntain kunniaksi ajattelin kirjoitella jonkinlaista koontia kuluneesta viikosta, joka tulee kohta päätökseensä. Vaikka viikko oli vajaa loppiaisesta johtuen, on se mielestäni tuntunut yllättävän pitkältä. Tämä johtunee taannoisesta lomasta, jonka jäljiltä tunnun olevan vielä pienoisessa ”koomassa” ja tehokkuus on hakuteillä. Yleiseen jaksamiseen vaikuttaa myös flunssa, joka on nyt jatkunut jo pidempään orastavana ja vaikka en ole kuumeessa, olen tukkoinen ja yskä paukkuvaa. Pienesti epäilen jopa poskionteloita, nimittäin perjantaina särki myös hammasta ja nuo ovat usein yhteydessä toisiinsa. Vastustan kuitenkin antibiootteja siinä määrin, etten mielelläni niitä syö, ellei ole ihan pakko. Tästä syystä en olekaan käynyt lääkärissä, vaan lähinnä odotellut, josko tämä tästä menisi itsestään ohitse… On muuten hieman ironista, kun juuri marraskuussa täälläkin kehuskelin, miten terve olen koko vuoden ollut ja sairastanut flunssan vain kerran, jonka jälkeen tämä pöpö sitten aika pian iski! 😀

Muuten tällä viikolla on ollut paljon mielessä ja olenkin mietiskellyt tulevaa aika tavalla. Odotan kovasti, että olen jälleen täysissä sielun ja ruumiin voimissa, jonka jälkeen kykenen miettimään kaikkea paremmalla energialla, mutta sen tiedän, kuinka nyt on muutosten aika monessakin mielessä! Harmi vaan, ettei kaikki ole täysin kirkkaana silmieni edessä, vaan vastauksia tulee hieman etsiä. Olen sitä mieltä, että tavallaan muutokset aina inspiroivat, mutta samaan aikaan niihin liittyy myös jonkinlaista stressiä. Sillä mikäli elämäänsä haluaa muutoksia, tulee niiden eteen nähdä vaivaa ja samaan aikaan, jos kaikki ei ole kristallin selvää, saattaa yleinen fiilis vaihdella. Yhdessä hetkessä sitä on äärimmäisen inspiroitunut ja itsevarma, kun tulee hetki, jona kyseenalaistaa suunnilleen kaiken. Onneksi elämässäni on pari ihmistä, jotka ovat hyvin samanlaisessa elämäntilanteessa ja heidän kanssaan onkin ollut rohkaisevaa pallotella ajatuksia!

Yksi kuluneen viikon kohokohdista oli pikkusiskoni taidenäyttely, jonka avajaisia vietettiin torstaina Helsingin Lokalissa. Siellä käydessäni mietin, miten siistiä on, että siskoni toteuttaa unelmia näköisellään tavalla. Taidemaailma on äärimmäisen kilpailuhenkinen sekin, joten on tärkeää tehdä täysillä omaa juttua ja pitää visio kirkkaana mielessä! Olenkin äärimmäisen ylpeä siskostani ja ihailen hänen päättäväisyyttä, sekä taiteellista lahjakkuutta, jonka rinnalla tärkeät arvot korostuvat töiden välityksellä. Siispä pienenä ei maksettuna mainoksena, mikäli taide kiinnostaa, Tipi`s World Is Burning -näyttely on auki Helsingin Lokalissa aina 16.1. saakka ja siskoni päivystää siellä klo 12-19 välillä.

Tähän viikkoon on mahtunut mukavasti sosialisointia ja viikon päätteeksi näinkin ystävääni Nettaa, jonka kanssa kävimme brunssilla Hävikkiruokaravintola Loopissa. Löysin ravintolan aivan sattumalta netistä ja siitä luonnollisestikin innostuin! Juuri ruokahävikki oli mielessä etenkin joululomalla, kun puhuimme perheen kesken enemmän aiheesta ja mm. siitä, onko dyykkaaminen rikollista (tai ylipäänsä yleisesti sallittua) vai ei. En mielelläni ota julkisesti tällaisiin asioihin sen suuremmin kantaa, jotta en aiheuttaisi hämminkiä, mutta mielestäni kauppojen hävikille tulisi tehdä jotain järkevää sen sijaan, että ruoka lentää roskiin! On aivan järkyttävää, miten paljon hyvää ruokaa menee jätteisiin, eikä se ole mielestäni millään tavalla okei. Siispä voisiko tällaisia Loopin kaltaisia ravintoloita perustaa Helsinkiin ja muualle enemmänkin? Itsehän en ole mitenkään ravintola-alan ihmisiä, mutta jos olisin, tämä olisi kyllä sydämen asia! 🙂

Brunssi itsessään oli herkullinen – tosin vinkkinä kaikille kiinnostuneille, suosittelen aikaisempaa kattausta, sillä toisen kattauksen lopulla ruoka oli jo aika vähissä! Eli mikäli olet nälkäinen ja haluat rahoillesi täyden vastineen, suosittelen menemään jo aamupäivästä. Itse kohteeseen pääsee kätevästi metrolla, jäämällä Ruoholahdessa kyydistä ja kävelemällä siitä muutaman sata metriä. Hintaa brunssilla on 19,50 €, joten paikka lienee yksi Helsingin edullisimmista. Tässä kohtaa ruinaan teiltä myös uusia brunssisuosituksia, sillä niitä kovin kaipaisin! Sandro, Fazer, Weeruska ja Dylan on jo testattu, mutta jos tulee mieleen jotain uutta ja mielenkiintoista, kuulisin mielelläni?

Koetin mietiskellä, onko tällä viikolla tapahtunut jotain muuta erityistä, mutta eipä oikeastaan. Tosin Anna Perhon Antisäätäjä -kirjasta voisin mainita, sillä sen kuuntelun aloitin alkuviikosta. Kyseessä on aivan mielettömän hyvä opus kaikille, jotka valittelevat kiirettä, tai joiden elämässä aikataulut ovat täydellinen kaaos. Kirja on jo tässä kohtaa herättänyt paljon ajatuksia allekirjoittaneessa liittyen kiireeseen ja ajanhallintaan. Kuten olen blogissakin muutamaan otteeseen todennut, olen sitä mieltä, että kiire on liian usein tekosyy – tapa tehdä itsestä tärkeä, tai monesti ihan vaan täytesanastoa keskusteluun. Mutta tästä kenties lähiaikoina lisää. Jatkan vielä kirjan kuuntelua, jonka jälkeen saatan kirjoittaa muutaman ajatuksen julki, sillä aihe on myös minun elämässä todellinen. Valitettavasti minäkin käytän kiirettä monissa tilanteissa väärin, tai luon itselleni täysin turhaa kiireen tuntua…

Toivottavasti teillä on ollut ihana viikonloppu ja nyt energiaa uutta viikkoa ajatellen! 🙂

Kuvat: Iines Aaltonen

Puheenaiheet Oma elämä Ystävät ja perhe Ajattelin tänään