Tämän kevään treenitavoitteet

Näin uuden alkaneen viikon kunniaksi luvassa on postaus treeneistä ja tarkemmin ottaen treenitavoitteista! Kirjoittelin viime vuoden lopussa postauksen, jossa jaoin fiiliksiä vuoden 2019 treenitavoitteisiin pääsemisestä ja asetin siinä samalla muutamia tavoitteita vuoteen 2020. Kuten otsikosta voi päätellä, päätin muuttaa hieman suunnitelmaa ja asettaa tavoitteet jatkossa vuodenaikojen mukaan. Tämä tyyli voi toimia paremmin, sillä monesti nämä asiat saattavat muuttua kesken vuoden ja ainakin itse treenaan usein kesällä hieman eri tavalla kuin keväällä tai syksyllä.

Kun aikoinaan treenasin ilman tavoitteita, nykyään mielelläni niitä itselle asetan. Mielestäni tavoitteellisuus on positiivinen juttu myös treenaamisessa ja tuo siihen lisää potkua. Tykkäänkin haastaa itseä treeneissä ja tehdä asioita välillä toisin kuin olen tottunut tekemään. Teen esimerkiksi nykyään useammin intervallijuoksutreenejä perinteisen hölkän sijaan ja salilla maksimien tilalla teen ns. kuntopiiriä, jossa tehdään kahden eri liikkeen sarjat putkeen, kunnes pidetään taukoa. Etsin myös Instagramin kautta uusia treeniliikkeitä ja siksi seuraan useita treeniaiheisia tilejä. Olen huomannut, että erityisesti treenityylin vaihtelevuus on se juttu, joka pitää omalla kohdalla mielenkiinnon yllä ja motivoi. Mikäli päivästä ja viikosta toiseen kaiken tekee täysin samalla tavalla kuin eilen, saattaa into loppua kesken. Eli mikäli treeneihin janoaa uutta motivaatiota, asettakaa ihmeessä tavoitteita! Toisille voi myös toimia jokin palkinto tavoitteeseen pääsyn jälkeen, joka saattaa omalta osaltaan motivoida tekemiseen.

Kevään 2020 treenitavoitteita ovat…

Lihasta lisää alakroppaan

Tämä lienee treenitavoitteistani se pinnallisin, mutta tänä keväänä aion panostaa erityisesti alakropan treeniin. Olen tähän mennessä tehnyt kerran viikkoon pakaroihin ja reisiin keskittyvän treenin, mutta myös miettinyt tuon jakamista kahdelle eri päivälle. Kokonaisuudessaan treeni on nimittäin aika rankka – oikeastaan se treeneistä rankin, jonka vuoksi voisi olla hyvä jakaa kokonaisuus kahteen eri päivään. Alakropan treenissä keskityn nykyään eniten juuri pakaralihakseen, mutta samalla tietenkin teen liikkeitä reisille.

Itsehän en siis ole koskaan ollut mikään J Lo takaliston ihailija saatikka tavoittelija, mutta kyllä sporttinen kroppa kaikin puolin miellyttää silmää. Jo viime vuonna treenasin alakroppaa hyvällä fokuksella ja olen saanut tuloksia aikaan, mutta toisaalta kuten olen monesti maininnut, omassa vartalotyypissä se tulosten vaaliminen vaatii säännöllisyyttä. Lihas lähtee minulta todella nopeasti, ellen treenaa viikoittain ja mikäli juoksen, se polttaa rasvaa ja täten vie massaa mukanaan. Toisaalta taas viihdyn parhaiten kehossani silloin, kun harrastan myös aerobista, sillä hyvä yleiskunto taas vaikuttaa kokonaisvaltaisesti positiivisella tavalla omaan olemiseen. Eli kuten kaikessa, tässäkin parasta balanssi. Tällä hetkellä siis juoksen maksimissaan pari viiden kilometrin lenkkiä viikkoon, joka pitää yllä juuri tuota mainitsemaani hyvää fiilistä. Keväällä saatan testata alakropan treenaamista kahtena erillisenä päivänä, jolloin rasitus jakaantuu ja kenties silloin treenikerroista saa enemmän irti, kun osaa liikkeistä ei tee heikommilla tehoilla. Tähän aiheeseen liittyen olisi kiva kuulla mielipiteitä, jos sellaisia löytyy? 🙂

Uusia liikkeitä salitreeniin

Tavoitteeksi keväälle asetan myös uusien treeniliikkeiden metsästyksen ja niiden kokeilemisen. Olen vähän arka testaamaan uusia liikkeitä, mikäli salilla on paljon porukkaa, mutta tässä pitäisi ehdottomasti rohkaistua! Kuten mainittu, kroppa tykkää uusista ärsykkeistä ja niiden avulla treeniin saa kivasti piristystä. Instagram on tähän ehdottomasti paras kanava, sillä sieltä löytää useita treenivideoita ihan jo pelkästään hästägeillä hakemalla tai suosittujen treenaajien tileiltä. Minulle Instagramin hakutoiminto suorastaan syöttää näitä, sillä niin paljon olen aihepiiriä hakenut, joten ei ole kovin hankalaa!

Ruokavalioon fiksauksia

Mietin hyvin vähän ruokavaliota, vaikka pyrin arjessa syömään terveellisesti. Terveellinen ruokavalio on itselleni jokseenkin automaatio, eli kyllä viikolla valitsen salaatin pizzan sijaan ihan vaan tottumuksesta, vaikka saatan kyllä herkutella myös keskellä viikkoa, jota en tosin koe ongelmalliseksi. Terveellisestä ruokavaliosta huolimatta tiedän, että proteiinin määrää ruokavaliossa voisi lisätä ja suosin ehkä liikaa hiilareita ja juustoja. En siis syö juuston lisäksi muita maitotuotteita juuri koskaan, enkä ollenkaan lihaa. Tällä hetkellä proteiinin saan tofusta/kaurapalasta, soijarahkasta, kaurajuomasta, pähkinöistä ja pavuista. Tosin papuja olen viime aikoina syönyt valitettavan vähän, josta tulikin mieleen että pitää ostaa mustapapuja taas useammin! Myöskään kananmunaa en ole syönyt aikoihin kuin ehkä yhden viikossa, joka ei tosiaan ole mitenkään tarkoituksellista. Jostain syystä ei ole kananmuna vaan maistunut…

Eli tavoitteena tälle keväälle on kiinnittää proteiinin saantiin huomiota ja pitää siitä erityisesti huolta. Myös ruokailuvälit on suotavaa pitää 3-4 tunnin mittaisina ja kaikki ruokailut miettiä paremmin etukäteen. Lukeudun heihin, jotka välillä jopa unohtavat syödä, jos tekemistä on paljon ja tämä ei todellakaan ole tarkoituksellista!

Intervallia lisää!

Kuten alussa mainitsin, teen jonkin verran intervallityyppistä treeniä. Lähinnä teen tätä juoksumatolla, jonka lisäksi myös lihaskunnon osalta kuntopiirinä. Vaikka ennen inhosin räjähtävää treeniä, olen oppinut siitä jopa pitämään! Tuollaisen intervallijuoksun jälkeen olo on nimittäin äärettömän hyvä ja kehossa sellainen fiilis, että nyt on todella tehty jotain tavallisesta poikkeavaa. 🙂 Siispä tänä keväänä haluan tehdä tästä treenistä rutiinin erityisesti juoksumatolla/lenkkipolulla. Josta tulikin mieleen, onneksi kohta pääsee taas juoksemaan ulos! Itsehän en nimittäin talvisin uskalla juosta ulkona, sillä tulen jostain syystä herkästi siitä kipeäksi, vaikka vaatetta olisi riittävästi. Keuhkot eivät siis pidä selkeästi ollenkaan viileästä ilmasta…

Enemmän fokusta vatsalihastreeniin

Moni rakastaa vatsalihastreeniä, mutta itse en siitä erityisemmin välitä, jonka vuoksi teen vatsat aina treenin lopussa tai sarjojen väleissä. Olen äärettömän laiska liikkeiden suhteen, eli teen liikaa samoja liikkeitä, enkä anna vatsalle riittävästi uusia ärsykkeitä. Siispä tavoitteeni tälle keväälle on panostaa enemmän vatsalihastreeniin ja saada täten tuloksia aikaan! Tähän projektiin lähden oikein mielenkiinnolla, sillä vatsalihakset ovat kropassani lihasryhmä, joka on helppo saada myös kunnolla näkyviin, mikäli jaksan tehdä sitä duunia.

Tasapainoa pehmeistä lajeista

Olen aina ollut treenien suhteen aika ”kova mimmi”, eli haluan että treenaaminen tuntuu, enkä tykkää ottaa kevyesti. Tästä syystä pehmeät lajit eivät ole koskaan olleet juttuni, sillä kaipaan treeniltä hikoilua ja sitä, että homma ”tuntuu jossain”. Jooga on lajina sellainen, johon tykästyin hieman yllättäen, mutta siitä huolimatta sen sisällyttäminen arkeen on jotenkin äärimmäisen hankalaa, enkä edes ymmärrä miksi? Jooga ei kuitenkaan ole missään nimessä helppo laji, eli se nimenomaan haastaa. Myös joogasali on minusta puolen kilometrin säteellä ja pidän siitä lajina, mutta silti vuoden alusta lähtien olen ollut aivan hukassa joogarytmin kanssa! Siispä jälleen kerran tavoitteena tälle keväälle saada jooga osaksi viikoittaista treenirytmiä. Lisäksi haluaisin venytellä useammin ja meditoida, vaikka näistä kumpaakaan ei voi ehkä treenaamiseksi kutsua, mutta kuitenkin. Tiedän nimittäin lihashuollon merkityksen treeniin ja tästä syystä en haluaisi sitä laiminlyödä.

Sellaiset kuusi tavoitetta asetan tälle keväälle! Mielestäni tavoitteita ei pidä olla liikaa, eikä liian vähän, vaan juuri sopivasti jotta haastetta riittää. Noin muuten treenit ovat kulkeneet viime kuukausina hieman vaihdellen ja välillä on ollut motivaatiota, kun sitä taas ei ole ollut. Sanotaanko näin, että jokseenkin ilmasto ja tämä loputon syksy on vaikuttanut mieleen ja sitä kautta myös treeneihin. On tuntunut, ettei itsestään saa niin paljon irti kuin haluaisi saada, eikä tähänkään ole mitään selkeää syytä. Olen myös pistänyt merkille, etteivät iltatreenit sovi minulle tähän vuodenaikaan ollenkaan, vaikka monesti olen ne sinne iltaan jättänyt… Eli aamupäivästä ja päivällä olen tehokkaimmillani, vaikka kesällä taas on toinen ääni kellossa.

Onneksi tässä ollaan kuitenkin menossa kohti kevättä ja kesää, joten eiköhän valon määrän lisääntyminen ja lämpö piristä myös treenejä! Tärkeintä on olla itselle armollinen, eli mikäli keho hannaa vastaan, ei kannata väkisin puurtaa. Olenkin aika paljon antanut itselle viime aikoina siimaa ja pitänyt ylimääräisiä lepopäiviä, jos on sille tuntunut.

Miten teidän treenit on viime aikoina kulkenut? Ja oletteko asettaneet itselle tavoitteita kevään suhteen?

Kommentit (4)
 1. Suosittelen vahvasti tuota jalka/pakaratreenin jakoa kahdelle päivälle! Tein ennen myös kerran viikkoon jalkapäivän (5-6 eri liikettä) ja siinä alkoi puhti loppua kesken treenin ja jäi vähän verenmaku suuhun treenin jälkeen. Kyykyt ja maastavedot on kuitenkin tosi raskaita koko kropalle.

  Vuoden alusta aloin jakamaan treenin kahdelle päivälle eli teen kolmisen alakroppaliikettä yhtenä päivänä ja toiset kolme toisena. Painot on nousseet kohisten ja sitä myötä myös lihasmassa! Treenin jälkeen tosi hyvä fiilis ja oikein odottaa seuraavaa jalkapäivää kun lihasta ei hakata loppuun.

  Jos kokeilet, niin kannattaa tiedostaa että alkuun treeni voi tuntua kevyeltä jos on tottunut tekemään kerralla enemmän. Ainakin itsellä tuntui että tuliko tehtyä tehokkaasti, kun salilta ei lähtenytkään jalat täristen. Kuitenkin viikon kokonaiskuormitus ratkaisee. Parempi tehdä 3 liikettä tehokkaasti ja keskittyen kuin 6 puolivaloilla. Itsellähän on kroppa sellainen että paino ei nouse, vaikka syön mitä, mutta en kyllä tahdo millään saada näkyvää lihasmassaakaan. Siksi oonkin yllättynyt, kun pakaraan tullut pyöreyttä.

  1. Moikka! No jep, samoja kokemuksia. Itse teen jalkatreenissä yleensä 6-8 liikettä, joiden jälkeen olen aivan naatti. Eli tosiaan verenmaku suussa ja maitohapolla jalat. Aion ottaa ensi viikosta lähtien (ellei salini mene kiinni) testaukseen tuon jaon ja lisätä molempiin päiviin tyyliin toiseen olkapäät ja toiseen selän tms. Nimittäin pelkästään kolmen liikkeen vuoksi salille lähteminen tuntuu aika typerältä.

   Kiitos vinkistä siis! 🙂

 2. Laura Loukola
  10.3.2020, 10:43

  Ihanat treenivaatekuvat! Itse oon aloittanut tämän vuoden tosi keveissä merkeissä: luovuin väliaikaisesti kiipeilykortistani ja olen käynyt vain joogassa. Suunnittelen salitreeniä takaisin rutiinini, heti kun tuntuu että on oikea hetki ja löytyy sopivin salimesta. Kaipaan jostain syystä ryhmäliikuntaa, mutta en ole isojen kuntokeskusten ystävä. 🙂 Kesäksi ostin jo joogakortin Oh My Godnessille, mistä olen niiiiin innoissani!

  -Laura / Laura Loukola Beauty Blog

  1. Kiitos. 🙂 No mutta hyvä tehdä juuri niin, mikä itsestä parhaalta tuntuu! Ja itsekin joogailen kyseisessä paikassa, joten ehkä siellä törmäillään kunhan itsekin vaan löydän taas sisäisen joogini. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *