Treenikuulumisia – Miten treenaan (ja syön) just nyt?

Ajattelin pitkästä aikaa kirjoitella blogiin treeneistä ja siitä, miten sportti tällä hetkellä kulkee. Jokainen tietää, että viimeisetkin kuntosalit menivät kiinni viime viikolla, joten nyt on enemmän kuin ajankohtaista treenata ulkona, ja miksei sisätiloissakin. Henkilökohtaisesti otin tämän hetkellisen muutoksen vastaan ihan hyvillä mielin (vaikka tämäkin yrittäjien puolesta harmittaa), sillä minulle ei ole ongelma pitää salitreenistä taukoa. Olen aikaisemminkin pitänyt 1-2 kuukauden salitaukoja esimerkiksi kesäisin tai reissussa, eikä se ole minulle mitenkään kova paikka. Toki tiedostan, että lihasta tulee pikkuhiljaa lähtemään, eikä edes vastuskuminauhalla tehty jumppa tai oman kehon painolla tehty treeni, pari kertaa viikossa tehtynä, auta pelastamaan lihaksia täysin. Onneksi lihasmassa kuitenkin myös palautuu nopeasti, joten aion nauttia näistä viikoista hieman erilaisen treenin parissa!

Tällä hetkellä siis lenkkeilen (juoksulenkkejä + kävelyä) ja sen rinnalla teen pari kertaa viikossa lihaskuntotreeniä vastuskuminauhan avulla. Tämän lisäksi teen esimerkiksi punnerruksia oman kehon painolla, vatsalihaksia ja ojentajat on helppo treenata kotona tuolin avulla. Toistaiseksi on ihan hyvä fiilis, sillä etenkin ulkona juokseminen on itselle niin rakas harrastus, että se olisi tullut mukaan kuvioon muutenkin näin keväällä. Juoksulenkkien pituus vaihtelee 6 km–8 km ja jos puolestaan kävellään (tämä siis Tonin kanssa, jos näikseen), niin tähdätään aina tunnin tai puolentoista kävelylenkkiin. Kävely on kyllä yllättävän tehokasta ja on ollut mielenkiintoista ”opetella” kävelemään kuntoilumielessä, sillä se on ollut minulle aina samanlainen inhokki lajina kuin monelle on juokseminen. Ylämäkeen kävely on kuitenkin yllättävän tehokasta ja jos matkat ovat pitkiä, kyllä siinä puolentoista tunnin kohdalla alkaa jo vähän jaloissa tuntumaan. Kävellessä myös näkee kivasti ympärille ja on helppo keskustella, jonka vuoksi siitä on tullut meidän ns. pariskunta harrastus juoksemisen rinnalle.

Yksi asia, joka liittyy kuntoon, on kehon liikkuvuus ja tämän myötä yleinen terveys. Kävin viikko sitten naprapaatilla ja siellä sain aika ”rajun” tuomion kehoni virheasennosta, jota olen kieltämättä hieman uumoillut. Olen siis käytännössä vinossa/kääntyneenä vasemmalle ja sydämen päällä kallellaan koko nainen. 🙈 Tämä on tosi yleistä, sillä harva meistä on täysin suorassa. Oli muuten aikamoinen ero esimerkiksi hengittämisen suhteen, kun keho laitettiin ns. oikeaan asentoon, jossa sen kuuluisi olla! Tämä vasemmalle kallistuminen selittää myös vasemman lonkan kivut, joista blogissakin olen kirjoittanut. Syitä tähän on kuulemma monia. Istumatyö tekee paljon ja osittain syyt ovat lähtöisin pitkältä lapsuudesta, eikä pelkästään fyysiseltä, vaan myös henkiseltä puolelta. Hankalaahan tällaista virheasentoa on muuttaa hetkessä, mutta uskon, että säännöllinen huolto tähänkin osa-alueeseen auttaa kehoa pysymään paremmin suorassa ja korjaamaan virheasentoa. Nyt kun toispuoleisuuden tiedostaa, on sitä helpompi seurata myös töitä tehdessä istuen ja treenatessa.

Ruokavalion suhteen olen nykyään kasvispainotteinen sekasyöjä. Eli syön lohta pari kertaa viikossa, 1-2 kertaa viikossa lihaa (kalkkuna, kana ja/tai vähärasvainen jauheliha) ja loput ajasta sitten kasviproteiinin lähteitä. Olen pitänyt tästä tyylistä, sillä ruokavalio on monipuolisempi ja sen suunnittelu mukavampaa. Periaatteessa puollan kyllä edelleen kasvisruokavalion arvoja, mutta samaan aikaan olen todennut, etten ehkä kuitenkaan osaa koostaa ruokavaliotani niin hyvin, että saisin riittävästi kaikkea, jos en syö ollenkaan lihaa. Tästä kielii alhainen ferritiini, josta olen ollut jopa vähän huolissani. Olen kesän alussa menossa mittauttamaan tämän, joten katsotaan millainen vaikutus on ruokavalion muutoksella, sekä säännöllisellä rautakuurilla – toivottavasti positiivinen! Maitotuotteiden suuri fani en ole edelleenkään, eli ainoastaan osa jäätelöistä ja juustot ovat niitä tuotteita, joita tuosta genrestä suosin. Toki välillä on tehty vaikka tsatsiki kalan kaveriksi, mutta joka kerta totean, ettei oloni ole hyvä tuon jälkeen. Kun joillekin eivät sovi hiilihydraatit, niin minulle eivät sovi maitotuotteet kaikissa muodoissa.

Ruokapäiväkirja voisi olla paikoillaan näillä nykyisillä ruokatottumuksilla, josta saisitte tarkempaa osviittaa siitä, mitä oikesti syön ja miten paljon. Nykyäänhän myös istun enemmän kuin aikaisemmin, sillä en matkusta toimistolle, vaan kotini on toimisto. Tämä vaikuttaa myös aika paljon kulutukseen päivän aikana ja ravinnon tarpeeseen. Koen, että tässäkin itsellä on aika hyvä rytmitys, jolla menen oikeastaan päivästä toiseen.

Tänne siis ihan hyviä treenikuulumisia, vaikka treenitavoitteet menivät kevään osalta uusiksi. Nyt siis tavoitellaankin vetreämpää, ”suoraa” kehoa ja samalla hyvän peruskunnon ylläpitämistä. Toivon mukaan jo toukokuussa pääsee taas salille, mutta siihen saakka fokus on juoksussa, kävelyssä ja jumppailussa. Tärkeämpää on nyt säännöllisyys kuin itsensä suurempi haastaminen.

Miten teidän treenit sujuvat näin poikkeusaikaan?

hyvinvointi liikunta hyva-olo oma-elama
Kommentit (7)
 1. AmandaStrand
  18.4.2021, 01:29

  Joo Ruokapäiväkirjaa kehiin! 🙏💯❤️

 2. Katariina Kuronen
  8.4.2021, 14:37

  Mielenkiintoinen postaus ja kuulostaa hyvältä sun treenikuulumiset! Mä oon ehdottomasti oman kehonpainolla treenaaja, joten mulle ei tuota ongelmaa se, että treenailen kotona/ulkona! 🙂 Nyt alkaakin olla jo niin ihanat keväiset säät että mikäs sen parempaa kuin liikkuminen ulkoilmassa. Se, kun on edelleen sallittua! <3

  1. Kiva kuulla! 🙂

   Ja joo, oon kyllä itsekin nyt taas vähän innostunut tuosta kotona/ulkona treenaamisesta. Eli toistaiseksi ei ole yhtään ikävä salille. Ja ulkona on todellakin niin hienot kelit nyt, että kelpaa!

   Tsemppiä treeneihin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *