Treenipäiväkirja kahden viikon ajalta

Jo viime viikolla lupailin jakaa teille kuluneiden viikkojen treenipäiväkirjaa. Voisin oikeastaan ottaa tämän jopa tavaksi, mikäli treenit aiheena kiinnostavat enemmänkin? Syksyhän on monelle sellaista uuden alkua ja myös treenien suhteen saatetaan tehdä jos jonkinlaisia päätöksiä. Kirjoitin teille sunnuntaina siitä, miten treenaan nykyään tavoitteellisemmin kuin muutama vuosi sitten ja no, samalla myös kovempaa. Tai oikeastaan salilla teen kovempia settejä kuin aikaisemmin ja haen tavoitteellisemmin muutosta kuntooni. Muutoksella en nyt tarkoita mitään maksimaalista lihaskasvua tai jonkun yhden kropan osa-alueen ”kasvattamista”, vaan ennemminkin kokonaisvaltaisesti kropan ryhdikkyyttä, sporttisuutta, räjähtävyyttä, parempaa fyysistä jaksamista ja kehonhallintaa. Haluan myös haastaa itseäni oman jaksamisen suhteen, eli esimerkiksi kyetä lankuttamaan pidempään kuin aikaisemmin ja tehdä uudenlaisia liikkeitä. Erityisesti räjähtävän kunnon kasvattaminen on ollut jo pidempään tavoitteeni, sillä olen hyvä pitkäkestoisessa matalasykkeisessä treenissä, mutta nopeatempoinen treeni ei ole se vahvin osa-alueeni.

Siitä huolimatta, että treenaan tavoitteellisemmin, en todellakaan jaksa päivittäin vetää treenejä, joiden intensiteetti on erittäin korkealla. Eli oikeastaan juoksulenkit ovat olleet viime aikoina niitä kevyempiä harjoituksia, kun taas salilla olen vetänyt täysillä. Tätä kokonaisuutta tasapainottaa myös jooga, joka on nyt jälleen säännöllisemmin kuvioissa. Aloitin vasta OHMYGOODNESS  -joogastudion kanssa yhteistyön, joten myös joogajuttuja on tulossa blogiin tulevaisuudessa lisää! Vaikka montaa kertaa en ole vielä joogaan ehtinyt, on ollut ilo huomata, miten positiivinen vaikutus jo muutamalla kerralla on ollut. Valitettavasti viime viikko oli sen verran kaaos, etten saanut sinne joogaa mahdutettua, mutta ajattelin kompensoida sen sitten tällä viikolla. Myös pilates kiinnostaa ja huomasin, miten sitä on OHMYGOODNESISSA aina torstaisin. Oikeastaan sellainen täydellinen combo treenien suhteen on mielestäni se, kun mukana on lihaskuntoa, aerobista ja myös kehon- sekä mielen hallintaa. Eli monipuolisuus on itselleni tärkeää ja uskon eri lajien tasapainottavan toisia. Tavoittelen kehoa, jossa kokonaisuus olisi kivasti hallinnassa, eli jaksaisin juosta pitkiäkin matkoja, kokisin oloni fyysisesti vahvaksi ja olisin vieläpä erityisen venyvä!

Pidemmittä puheitta kuitenkin itse treenipäiväkirjaan. Viikot ovat siinä mielessä ehkä hieman tavallisesta poikkeavat, ettei ensimmäisellä viikolla salikorttini ollut voimassa ollenkaan alkuviikosta, jonka vuoksi juoksulenkkejä kertyi useampia, ja puolestaan toisella viikolla salitreenistä jäi uupumaan huonon suunnitelmallisuuden vuoksi kokonaan käsivarsi- ja rintalihas treeni, jonka kompensoin sitten eilen. Mutta tämä kuvastaa kieltämättä hyvin sitä, miten usein kaikki ei mene aivan suunnitelmien mukaan ja treenien suhteen juuri suunnitelmallisuus on ainakin omassa arjessa kaiken a ja o.

Maanantai 9.9.

Vapaapäivä, ei treenejä

Tiistai 10.9.

Juoksulenkki | Vauhti 5,03 km / 32 min

Keskiviikko 11.9.

Hathajooga | Kesto 1 h 15 min

Torstai 12.9.

Juoksulenkki | Vauhti 5,3 km / 33 min

Perjantai 13.9.

Juoksulenkki | Vauhti 6,6 km / 43 min

Lauantai 14.9.

Alakropan treeni (pakarat ja reidet) + vatsalihakset | Treenin kesto 1,5 h

Sunnuntai 15.9.

Vinyasa Flow jooga | Kesto 1 h 15 min

Maanantai 16.9.

Välipäivä, ei treenejä

Tiistai 17.9.

Olkapää- ja selkätreeni salilla + vatsalihakset | Treenin kesto 1 h 15 min

Keskiviikko 18.9. 

Välipäivä, ei treenejä

Torstai 19.9.

Alakropan treeni, jalat ja pakarat + loppuun vatsalihakset | Treenin kesto 1,5 h

Perjantai 20.9.

Juoksulenkki | Vauhti 6,08 km / 39 min

Lauantai 21.9.

Välipäivä, ei treenejä

Sunnuntai 22.9.

Välipäivä, ei treenejä

Maanantai 23.9.

Käsivarret ja rintalihakset, loppuun vatsat | Treenin kesto 55 min

Tiistai 24.9.

Mahdollisesti iltalenkki?

**

Tältä tosiaan näytti parin viikon treenipäiväkirja. Jos jotain pieniä huomioita, niin ensimmäisellä viikolla oli tosiaan poikkeuksellisesti hieman enemmän juoksulenkkejä ja sunnuntain joogan olisi voinut jättää väliin, nimittäin kroppa oli jumissa ja kipeä lauantain pakaratreenistä. Tyypillisesti pyrin pitämään jalkapäivän jälkeen joko välipäivän tai maksimissaan vetämään palauttavan juoksulenkin, sillä kropassa ei vaan ole poweria. Ja kuten jo mainittu, viikoissa näkyy myös se, etten ole suunnitellut treenejä  huolella, jonka vuoksi siellä on vähän sitä sun tätä siellä täällä. Tyypillisesti pyrin treenaamaan salilla koko kropan läpi viikon aikana ja vetämään siihen rinnalle vielä juoksulenkin tai pari. Ja nyt sitten vielä se joogakin on kuvioissa, joten varmaan tulevaisuudessa kompensoin toisen lenkin joogalla?

Itselleni on aika idylli kaksi lepopäivää viikossa. Jos treenaan kuutena päivänä, on kroppa aika uupunut, mutta jos taas neljänä, koen sen liian vähäiseksi. Viisi treeniä viikossa on aika täydellinen yhdistelmä ja toiminut kyllä kohdallani vuosia. Mutta kuten mainittu, nyt pitääkin miettiä paremmin, miten yhdistää jooga sali- ja aerobisen treenin kylkeen? Ettei tule liikaa elementtejä, mutta kuitenkin homma pysyy monipuolisena.

Onko teillä jakaa tähän vinkkejä? Te, jotka joogaatte, käytte salilla ja vielä juoksette tai teette muuta aerobista, millainen on teidän treeniviikkojen jako? Ja ylipäänsä, heräsikö ajatuksia treenipäiväkirjasta?

Kommentit (4)
 1. Samoja lajeja harrastan nykyisin (aiemmin oikeastaan vain pitkänmatkanjuoksua kun taas nykyisin sali on varmaan ykköslaji) ja koen parhaaksi systeemiksi, että teen viikossa 2 x yläkropan salitreenin, 2 x alakropan salitreenin, 1-2 juoksulenkkiä ja 1-2 jooga- tai tanssituntia. Koen kuitenkin samalla, että tarvitsen mieluiten 2 lepopäivää kun eläinlääkis on aika kuormittava taustatekijä. Siksi teen usein yläkroppapäivänä myös kevyen juoksun/joogan/tanssin, tai yhdistän juoksupäivään joogan/tanssin. Pointtina etten kuormita alakroppaa samana päivänä kahdella sitä rasittavalla treenillä, eli esim. alakropan salitreeni + juoksu on ehdoton nou nou. Mutta näin olen saanut paketin pysymään kasassa ja saan silti harrastaa kaikkia lajeja. Toki lenkit ovat lyhentyneet roimasti entisistä arkipäivän puolimaratoneista (tuntuvat jo utopistisilta) enkä valitse rankimpia jooga- tai tanssitunteja salitreenin ohelle. Ja yleensä viikkoon mahtuu yksi lenkki ja tanssi, harvemmin pari, ellei joku salitreeni jää välistä.

  1. Paljon kieltämättä treenaat! Ja vielä lääkiksen ohessa. Itselläni ei ole oikeastaan aikaa treenata kuin 1-1,5 h /vrk, joten en ehtisi yhdistämään sekä juoksua että salitreeniä samalle päivälle. Toki aina treenien alkuun lämmittelen kevyesti aerobista, mutta sitäkin max 10 min ja se nyt on sellaista kevyttä lämmön hakemista, ei kunnon treeniä. Mutta tärkeintä on kuunnella omaa kehoa ja jaksamista. Osa meistä kestää kovempia treenimääriä kuin toiset ja itse olen todennut, että näin on hyvä. Myös lepopäivät ovat kultaakin kalliimpia, sillä palautuminen ja lihaskasvukin tapahtuu levossa. 🙂

   Ihanaa syksyä sinulle!

 2. Sumuisten vetten prinssi
  24.9.2019, 23:40

  Hyvältä kuulostaa, tavoitteet kohdallaan!
  Muista, flunssakausi on aluillaan, kipeänä ei saa treenata …ja hyvät yöunet!

  P.S. Upeat kuvat… taas😊

  1. Kiitos! 🙂

   Juu, huomasin tämän. 😀 Nyt onkin sinkki kovalla kulutuksella. Tekisi mieli sanoa, etten ole juuri koskaan sairaana (faktaahan se on), mutta en nyt uskalla, koska sitten kuitenkin sairastun eikä siihen olisi nyt aikaa…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *