New York: 3 x Top 5

Lupasin tehdä vielä yhden yhteenvedon New Yorkista ja listata omia lempijuttujamme sekä aikuisten että lasten näkökulmasta. Päädyin kirjoittamaan samassa yhteydessä vielä muutaman random-vinkinkin.

Kaikki jutussa mainitut kohteet löytyvät muuten myös aiemmin jakamaltani Google-kartalta.

IMG_6093.jpg

Kun kysyin tytöltä, mitkä olivat hänen mielestään kaikkein parhaita asioita New Yorkissa, vastaukset olivat hyvin selkeät:

Tytön Top 5

IMG_1599 (1).jpg

1. Aladdin-musikaali: Tytön ensimmäinen kerta Broadwaylla oli merkittävä sekä hänelle itselleen että isälle. Esityksen kieli ei muodostunut ongelmaksi, sillä olimme katsoneet elokuvan hänen kanssaan pariin kertaan ennen näytöstä ja kuunnelleet musiikkiakin etukäteen. Lisäksi kuiskin hänelle välillä, mistä hahmot puhuvat. Show on täydellinen lapsikatsojille: se on hyvin visuaalinen, taianomainen ja siinä on paljon tanssia. Tyttö rakasti esitystä niin paljon, että hän haluaa edelleen kuunnella Broadway-musikaalilevytystä Spotifysta päivittäin.

2. Luistelu: Alun perin ajattelimme käydä Rockefeller Centerin luisteluradalla, mutta hinnoista ja jonosta kauhistuneena katselin muita vaihtoehtoja. Brooklynin LeFrak Center asuinpaikkamme lähistöllä oli huokeampi, eikä sinne tarvinnut jonottaa. Kiitos vielä Siljalle vinkistä!

3. Vapaudenpatsas: Tyttö odotti kovasti pääsevänsä näkemään Vapaudenpatsaan läheltä. Hän oli kyllä pettynyt, ettemme päässeet patsaan kruunuun (120 cm:n raja), mutta lupasin, että menemme sinne joskus toiste, kun hän on jo isompi.

4. (Lasten)museot: Brooklyn Children’s Museum ja Children’s Museum of Manhattan olivat hauskoja lastenmuseoita, ja erityisesti Brooklynin lastenmuseo hyvin monipuolinen puuhamaa, jonne kannattaa vaivautua Manhattaniltakin asti. Lasten kanssa voi hyvin käydä myös muissa museoissa. Luonnonhistorian museo on kiinnostava kaiken ikäisille, ja myös Metropolitan Museum of Artissa ja MoMassa voi hyvin tehdä lyhyet kierrokset lasten kanssa. Vanhempia lapsia kiinnostaa varmasti myös Museum of the Moving Image -elokuva- ja tv-museo, ja jokaisen raideliikennefanin kannattaa käydä Brooklynin Transit Museumissa!

IMG_5772.jpg

5. Eläintarha: Kävimme viimeisimmällä matkallamme Prospect Park Zoossa Brooklynissa. Pienessä eläintarhassa näkee mm. merileijonia ja saa silitellä kotieläimiä. New Yorkin varsinainen iso eläintarha on The Bronx Zoo, ja vesieläimiä näkee myös New York Aquariumissa, mutta niihin emme ole vielä ehtineet tutustua ja niissä kannattaa käydä mieluummin kesällä.

Lapset pitävät varmasti myös näköalapaikoista, ja parhaat näkymät tarjoavat One World Observatory, Empire State Building ja Top of the Rock. Liput kannattaa ostaa etukäteen tietylle ajankohdalle, jolloin välttää pitkät jonot.

Ja kyllähän jokainen lapsi (ja moni aikuinenkin) varmasti haluaa käydä Disney Storessa Times Squarella.

IMG_1379 (1).jpg

Jos joku muukin lähtee liikenteeseen vauvan tai taaperon kanssa, kätevin tapa kuljettaa pienokaista on kantoreppu. Vaunuja tai rattaita ei näe juurikaan, sillä niiden vieminen metroon voi olla vaivalloista, koska useimmilla asemilla ei ole hissejä eikä edes liukuportaita.

* * *

Rouvan Top 5

Rouva kertoi, että hän pitää New Yorkissa kaikkein eniten siitä tunteesta, että kaikki on mahdollista. Kaupungissa on jotain, joka saa hänet inspiroitumaan niin, ettei hän meinaa pysyä nahoissaan. Vaikka New Yorkista löytääkin joka kerta jotain uutta, joitain asioita on kuitenkin nähtävä, tehtävä tai koettava joka kerta, kun käymme kaupungissa.

IMG_6595.jpg

1. McNally Jackson: Rouvan lempikirjakaupassa on mielenkiintoisesti rakennettu valikoima, ja sen ruokakirjaosastolta löytyy ”aina jotain jännää”. Rouva ostaa paljon kirjoja iPadille, mutta tästä kaupasta hän löytää silti joka kerta paljon uusia teoksia, joista hän ei ole aiemmin kuullutkaan. Valikoimassa on myös paljon indie-lehtiä. Kaupassa käy lisäksi puhumassa kirjailjoita, jotka ovat suomalaisesta näkökulmasta katsottuna lähes utopistisia. Tammikuussa puhujana olisi ollut Zadie Smith, jonka kirjoista Rouva pitää kovasti, mutta hänen vierailunsa oli saman päivän iltana, jolloin lähdimme, mikä harmittaa Rouvaa kovasti.

2. Lounas Buvettessa. Yksi Rouvan lempiravintoloista sekä ruoan että tunnelmansa puolesta. Lounasaikaan ravintola on kuulemma paljon kiinnostavampi kuin illallisella, sillä silloin se on täynnä elämää, kiirettä ja kuhinaa. Ravintolassa on Rouvan mukaan kiva käydä ihan yksinkin, sillä tiskin ääressä istuminen on tosi mukavaa. Silloin saattaa päätyä myös keskustelemaan ja skoolaamaan vieruskaverin kanssa. 

3. Ilallinen Buttermilk Channelissa. Tästä ravintolasta olenkin kirjoittanut jo monta kertaa. Nykyisin tuntuu jopa oudolta että kävisi New Yorkissa ilman, että kävisi Buttermilk Channelissa. Siellä on kaikki on kohdallaan. Joku on joskus myös kysellyt, mistä löydämme kaikki ne ravintolat, joissa matkoillamme käymme. Siihen ei ole yhtä selkeää vastausta, vaan Rouva bongailee kiinnostavia paikkoja esim. seuraamiensa newyorkilaisten kirjoittajien blogeista ja Instagram-tileiltä, ja osa löytyy ihan googlaamalla. Buttermilk Channel löytyi Rouvalle tutun valokuvaajan suosittelemana vuosia sitten.

4. Le Labon hajuvesi. Rouva on käyttänyt vuosikaudet Le Labon hajuvettä (No. 27), jota hän ostaa Le Labon Nolitan liikkeestä. Hajuvesi sekoitetaan asiakkaan silmien alla, ja pullossa lukee aina hänen oma nimensä.

5. MoMA: Myös Museum of Modern Art kuuluu niihin paikkoihin, joissa Rouva käy joka kerta. Esillä on yleensä aina jokin kiinnostava tilataideteos, ja on mukava käydä tervehtimässä myös vanhoja tuttuja kuten Picasson Avignonin naisia ja Monet’n lumpeita. 

Rouvasta paras tapa bongailla menovinkkejä on TimeOut-lehti. Se on nykyisin ilmainen ja sitä jaetaan lehtikioskeilla ja kirjakaupoissa ympäri kaupunkia, mm. McNally Jacksonilla. Uusi lehti ilmestyy keskiviikkoaamuisin. 

IMG_1728 (1).jpg

Oma Top 5:ni

New Yorkissa on niin paljon katsottavaa, että Top 5:n valitseminen on melko vaikeaa. Ykkössija on kuitenkin helppo arvata.

IMG_1111 (1).jpg

1. Broadway: Musikaalin katsominen Broadwaylla on ehdoton suositukseni myös niille, jotka eivät pidä musikaaleista, sillä taso on huikea kaikin puolin ja esitykset ovat karkkia silmille ja korville. Edullisempia lippuja kannattaa katsella TKTS:n lippuluukulta ja tarkistaa etukäteen Theatre Development Fundin sivuilta, mitä lippuja on ollut tarjolla edellisenä päivänä. Brooklynin lippupisteeltä saa lippuja seuraavalle päivälle, Times Squarelta vain seuraaviin näytöksiin samana päivänä. Uusimpiin ja suosituimpiin esityksiin halpoja lippuja ei kannata kuvitella saavansa, vaan liput kannattaa hankkia virallisista lippukaupoista: TicketMasterista tai Telechargesta. (Omia suosikkejani parhaillaan esitettävistä musikaaleista ovat Phantom of the Opera, Lion King, Wicked, Dear Evan Hansen, Book of Mormon ja Aladdin, ja keväällä oli luvassa myös monta huikean kuuloista ensi-iltaa.) Nyt kävin myös oopperassa, ja olihan Metropolitan Opera hieno kokemus. Ja sitten jos teatterit on jo nähty, aitoa amerikkalaista standup-komiikkaa tarjoaa esim. Comedy Cellar.

2. Brunssit: Lomillamme New Yorkissa brunssi kuuluu ohjelmaan oikeastaan päivittäin, ja tarjontaakin on huimasti. Lempibrunssipaikkojamme ovat esim. Prune ja Jack’s Wife Freda. Nykyisin onneksi sunnuntaiaamuisinkin saa Bloody Maryja.

3. Nolita: Lempialueemme New Yorkissa, ja sijainniltaan parhaita paikkoja majoittua. Alue on rauhallinen mutta silti elävä. Ympäristössä on paljon ravintoloita ja kauppoja, New Museum -museo, Whole Foods Market, ja metrolla pääsee parissakymmenessä minuutissa sekä Midtowniin että Brooklynin puolelle.

IMG_5236.jpg

4. Vaateostokset: En ostele paljoa vaatteita. Mutta kun käyn New Yorkisa, täydennän vaatekaappiani Uniqlon liikkeessä (yleensä sekä Sohon liikkeessä että 5th Avenuen Flagship Storessa) ja hankin Conversen liikkeestä Sohossa samanlaiset mustat nahkatennarit kuin edelliselläkin kerralla.

IMG_2264.jpg

5. Jokin museo. Äh, nyt on kyllä vaikea valita. New Yorkissa on niin monta niin upeaa museota, että jonkin niistä on päästävä tälle listalle. Kokoelmaltaan huikeimpia ovat varmasti Luonnonhistorian museo ja Metropolitan Museum of Art, ja listasin myös muita visiitin arvoisia museoita jo ylempänä. Jotain aivan muuta tarjoaa vielä Tenement Museum, jossa pääsee tutustumaan New Yorkin siirtolaisten elämään 1930-luvulla autentisessa asuintalossa, jossa ei ole asuttu yli 80 vuoteen.

IMG_6762.jpg

+1. Käyskentely: Tämä varmaan kuulostaa yhtä hassulta kuin Rouvan tunne siitä, että kaikki on mahdollista, mutta yksi parhaista asioista New Yorkissa on se tunne, että on New Yorkissa. Kaikki ympärillä on niin ikonista ja tuttua niin monesta elokuvasta ja tv-ohjelmasta, että tuntuu jotenkin epätodelliselta kokea se kaikki paikan päällä. Times Square, 5th Avenue, World Trace Center, Brooklyn Bridge, Central Park, Rockefeller Center, Empire State Building, Bryant Park, Grand Central Station, Park Avenue… Suosittelen, että ensimmäistä kertaa New Yorkissa vieraileva vain kulkee paikasta toiseen ihmettelemässä näitä paikkoja.

 

* * *

Sitten vielä pari random-vinkkiä:

Milloin mennä?

Talvi ei ole todellakaan ole paras ajankohta lomailuun New Yorkissa. Sää voi olla mitä vain kymmenen asteen pakkasesta ja lumimyrskystä yli viidentoista asteen lämpöön ja auringonpaisteeseen. Tämä vaihtelu voi tapahtua myös yhden viikon sisällä, mikä tekee mukaan otettavien vaatteiden valinnasta haasteellista.

IMG_1864 (1).jpg

Lapsella olisi hyvä olla mukana sadevarusteet tai vähintään kumisaappaat. Meillä ei ollut. Joulun ja uudenvuoden tienoo on lisäksi lomakausi, joten ihmisiä on liikkeellä häiritsevän paljon ja esim. kultturitarjonta saattaa olla suppeampaa.

Keskikesä ei ole myöskään paras mahdollinen aika, sillä helteillä kuumuus voi olla sietämätön.

Paras ajankohta vierailla kaupungissa lienee alkusyksy, syyskuun alku, jolloin lämpötilat ovat vielä kesäisiä.

Missä asua?

Majoituspaikan valinta on tietysti iso kysymys ihan jo pelkästään siksi, että asuminen on lähtökohtaisesti todella kallista. Jos ei käy niin onnellisesti, että voi asua kaverin asunnossa ilmaiseksi, harkitsen itse majoitusta seuraavin kriteerein:

  • Sijainti: lähtökohtaisesti Manhattanilla, mielellään Nolitassa, josta pääsee erittäin kätevästi liikkumaan kaikkialle ja alue on itsessään jo tosi kiva. Vaikka Brooklynissanin on kivoja alueita, poikittaisliikenne ei ole varsinkaan metrolla kovinkaan sujuvaa ja bussilla liikkuminen on tuskastuttavan hidasta. Voisin harkita myös Bedford Avenue aseman seutua Williamsburgissa, yhden pysäkin päässä Manhattanilta
  • Hotelli vs. asunto: Airbnb on hivenen epäilyttävä (saattaa olla periaatteessa laiton), mutta yleisesti ottaen oikean asunnon vuokraaminen lasten kanssa on huomattavasti toimivampi ratkaisu kuin majoittuminen hotellissa. Mahdollisuus laittaa ilta- ja aamupalat itse ja säilyttää ruoat jääkaapissa on toinen syy, ja toinen on se, että lapset saa todennäköisesti nukkumaan toiseen huoneeseen kuin missä itse istuu iltaa vähän pidempään
  • Hinta: Molemmista kohdista voi tietysti tinkiä riippuen siitä, mitä majoitus maksaa. Halvimmillaan Airbnb-asunto on maksanut noin 100 dollaria yöltä, mutta hinnat ovat nousseet muutamassa vuodessa merkittäväsi. Silti majoituksen kipuraja alkaa itselläni mennä 200 dollarin tuntumassa yöltä.

IMG_1848 (1).jpg

Liikkumisesta kaupungissa

New Yorkin metroon kannattaa hankkia MetroCard, joka toimii niin metrossa kuin busseissakin. MetroCardiin voi ladata kautta viikko kerrallaan tai kuukaudeksi. Metro saattaa vaikuttaa esim. Lontoon metroon tottuneelle sekavalta ja erityisesti poikittaisyhteyksien suhteen puutteelliselta. Matkoihin kannattaakin varata aikaa, varsinkin jos ei kulje Manhattania pitkittäissuunnassa. Kannattaa myös varautua kävelemään maan päällä pidemmän matkan, sillä se on todennäköisesti nopeampaa kuin junan vaihtaminen ja pääsy lähimmälle asemalle.

Metrossa kannattaa yrittää kuunnella kuulutuksia ja lukea asemilla olevia poikkeusinfoja, sillä asema- ja ratatöitä on paljon ja varsinkin viikonloppuisin junat voivat kulkea poikkeusreiteillä.

Matkat lentokentälle voi muuten hyvin hoitaa metrolla ja lentokentän sisäisellä AirTrainilla, mutta lasten kanssa taidan itse valita toistaiseksi taksin.

* * *

Nyt on taas kerran otettu New Yorkin -matkasta kaikki irti. Palataan aiheeseen todennäköisesti taas ensi vuonna!

 

P.S. Muista myös Top 42 (!) –ravintolavinkkini!

Kommentit (4)
  1. Me lähdemme ukon kanssa toista kertaa nyt vappuaattona. Viimeksi olimme v. 2014. Dollarin kurssi siitä vahventunut jne eli hintataso varmasti noussut. Onko heittää jotain hintaesimerkkiä ruoka-annoksista, drinkeistä jne? Shake Shackissä oli ihania burgereita, sinne täytyy päästä mässäilemään.

    1. Dollarin kurssi on tällä hetkellä tosi kallis meille (1:1 euron kanssa), joten kaikki tuntui tosi kalliilta. Brunssi kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle helposti 100 – 120 euroa ja illallinen 200 – 300 euroa. Brunssilla pääruoat vajaat 20 euroa (esim. Eggs Bendict), illallisilla 30 euroa tippeineen. Bloody Maryt brunsseilla 15 – 18 euroa. Parasta olla ajattelematta asiaa ja ajatella, että kerrankos sitä lomalla… jos toisenkin 😉 Katsele esim. täältä hintatasoa: http://www.buttermilkchannelnyc.com/menu/. Paikka on oikein kohtuuhintainen.

  2. Tuohon matkustusajankohtaan sanoisin, että myös kevät on oivallinen. Me olemme olleet matkalla maaliskuun lopulla sekä huhtikuussa. Molemmilla kerroilla sää suosi, ja lennot sekä hotellitkin olivat edullisempia kuin ns. sesonkiaikaan 🙂

    1. Riippuu keväästä. 2014 huhti-toukokuun vaihde ja 2015 maalis-huhtikuun vaihde olivat molemmat kylmiä ja epävakaisia, ja juuri siksi sanoin Rouvalle, että seuraavan kerran lähden New Yorkiin kesällä tai alkusyksystä. Toisin kävi, mutta nyt sitten seuraavalla kerralla… Eli syyskuu 2018!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *