Emmi-Liia Sjöholm – Virtahevot (+ pieni blogitauko)


♥♥♥

Kosmos 2022

Vauva on antanut vähän odotuttaa itseään, mutta syntyy viimeistään ensi viikolla ja blogi jää siten tauolle. Toivon toki, että maailmaan tulee hyvin nukkuva kaveri, jonka päiväunien aikana ehtisin lukea, mutta todellisuus voi olla myös jotain ihan muuta. Katsotaan siis koska pääsen taas palaamaan blogin pariin!

Tällä viikolla ehdin vielä lukaista Emmi-Liia Sjöholmin toisen teoksen, Virtahevot. Esikoinen, Paperilla toinen, jäi hyllyyn huonojen arvosteluiden takia (tsekkaa esim. Goodreads).

Tajusin vasta Virtahevot lainattuani sen olevan dialogiromaani ja että se suositellaan kuunneltavaksi äänikirjana. Olen surkea äänikirjojen kanssa, joten päätin antaa paperiversiolle mahdollisuuden (80-lukumainen scifiromaanikansi ei kyllä houkutellut). Virtahevot yllätti positiivisesti, tunsin heti olevani kuin kärpäsenä päähenkilöiden Eeviksen ja Toukon vierellä auringon lämmittämällä kalliolla, valoisassa kesäyössä.

Kirjoitin mm. Varjonyrkkeilijän arvostelussa olevani dialoginatsi. Virtahevot loistaa juuri omassa ytimessään, dialogi on nimittäin hyvin aidonoloista, kuin Sjöholm olisi nauhoittanut ja litteroinut ihan oikeiden, toisilleen entuudestaan tuntemattomien ihmisten keskustelua. Tätä on nautinnollista lukea ja teksti vilisee silmissä kuin huomaamatta (ja toimiikin parhaiten suurina annoksina.) Varmaan lukijastakin riippuen jotkut keskustelunpätkät pitävät imussaan paremmin kuin toiset, Eeviksen osuudet taas olivat välillä vähän saarnaavia.

Touko ja Eevis kuorivat jutellessaan itseään ja toisiaan kuin sipuleita, suorapuheisesti mutta arvostavasti. Aidon tuntuisesti välillä jotain jää kertomatta, joka selviää vasta luottamuksen lisäännyttyä, myöhemmin illan edetessä.

Lopuksi jää ajatus, että voi, kunpa isompi osa ihmisistä kohtaisi toisensa päähenkilöiden tavoin – uteliaasti, tuomitsematta.

Vaikka pitkälti inhoan teatteria, menisin mielelläni katsomaan tämän näytelmänä! Jos olet kiinnostunut muista erikoisemmista tekstilajeista, tutustu myös ihanaan, siamilaisista kaksosista kertovaan säeromaaniin Yksi.

Uusia postauksia odotellessa, löydät vanhoja arvosteluita teemoittain ja genreittäin alla olevien linkkien takaa (blogin arkistosta löydät kaikki arvostelut):

Kirjarikasta kesänjatkoa, nähdään syksymmällä!

kulttuuri kirjat
Kommentit (3)
  1. Tämä oli upea teos! Nimenomaan teokseen hienosti kirjoitettu dialogi.

    Minna

  2. Kiitos arviosta! Alkaa vähän kiinnostaa,vaikka Paperilla toisen olen jättänyt lukematta samoista syistä.

    Ihanaa uutta elämänvaihetta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *