Itämeren joulu

Kaupallinen yhteistyö: Viking Line, Tallink Suomi, Eckerö Line

Kolme laivayhtiötä: Eckerö Line, Tallink ja Viking Line, kutsuivat Itämeren joulu -matkalle tulla maistelemaan kunkin yhtiön joulubuffetit.  Lisäksi tutustuimme Tukholman ja Tallinnan joulutoreihin ja muutamaan ravintolaan.

itämeren joulu joulukuusi
Tallinnan Noblessnerin kaupunginosan joulukuusi.

Lähdimme Helsingistä bussilla Turkuun, jossa nousimme Viking Grace -laivaan, ja matka suuntasi ensin Tukholmaan. Tukholma-päivän päätteeksi, illansuusssa lähdimme Baltic Queen -laivalla kohti Tallinnaa, jonne saavuimme seuraavan päivän aamupäivällä. Tallinna-päivän päättyi kotimatkaan Eckerö Linen Finlandia-laivalla.

Oli kiva kokea napakassa tahdissa kolmen laivayhtiön joulubuffat, parit joulutorit, muutamat ravintolat ja fiilistellä jouluvaloja. Kuten lehdistömatkoilla yleensäkin ohjelma oli tiivis.

Joulubuffetit

Laivayhtiöt ovat entistä enemmän panostaneet ruokien vastuullisuuteen, kotimaisiin raaka-aineisiin ja hävikin vähentämiseen.

Viking Linellä buffetpöydän kauneus on omaa luokkaansa, koska pöydässä on paljon ns. annosastioihin laitettuja ruokia. Kauneuden lisäksi annosastioiden myötä vähennetään ruokahävikkiä. Ja jos joku tuntee, että pikkuruinen mätiannos on liian vähän, niitä voi noutaa vaikka 10. Viking Linen buffassa on suomalaisia ja ruotsalaisia jouluherkkuja, jolloin matkustaja voi vertailla vaikka kinkkujen (suomalainen harmaasuolattu ja ruotsalainen punasuolattu) paremmuutta. Kasvisruokien määrä on kiitettävä, joten kasvisten ansiosta jouluruokailu onnistuu myös perinteistä kevyemminkin. Viking Linen joulupöydässä on reilut sata eri lajia – eli valinnanvaraa todellakin on. Joulubuffetin hinta on 38-42 e riippuen, ottaako lounaan vai päivällisen.

itämeren joulu viking line buffa
Viking Linen joulubuffetissa monet tarjottava on laitettu annosastioihin.

Tallink on panostanut joulupöydässään neljään eri teemaan: suomalaiseen, ruotsalaiseen, virolaiseen ja slaavilaiseen keittiöön. Suomalaisista ruuista buffetista löytyy mm. joulukinkkua, savuporomoussea ja erilaisia laatikoita. Ruosalaisesta keittiöstä mukana on kalaruokia, katkarapuja ja lihapullia. Virolaisuutta edustavat hapakaali, verimarkkara, porsaanpaisti ja kirjava koira -kakku. Slaavilaisuus näkyy mm. lohipiirakan, marinoitujen metsäsienien ja riistaterriinin muodossa. Lajeja on yhteensä 140. Tallink Siljalla joulubuffetin painotukset hieman vaihtelevat reittien mukaan. Hinnat 32-51 euroa riippuen laivareitistä.

itämeren joulu tallink buffa
Tallinkin joulubuffetissa on 140 lajia neljästä eri keittiötyylistä: suomalaisesta, ruotsalaisesta, virolaisesta ja slaavilaisesta.

Eckerö Linen juhlapöytä on ehkä eniten suomalainen. Pöydästä löytyvät tutut laatikot, kinkku, graavilohi, lipeäkala ja sillit. Jouluinen lihapata on juhlapöydän tulokas. Se on maustettu jouluisilla mausteilla. Kylmässä pöydässä on mielenkiintoisella tavalla tehtyä possua: ensin se on puolivuorokautta graavattu merisuola-sokerissa, jonka jälkeen se on kuivattu ja maustettu kanelilla, neilikalla, tähtianiksella, mustapippurilla ja paahdettu. Hinta 35-37 e. Eckerö on luopunut laivan viini -valinnoista. Sitä vastoin laivalla on tarjolla vuoden viinejä, joiden hinta-laatusuhteen totesimme erittäin hyviksi.

itämeren joulu eckerö line buffa
Eckerö Linen juhlabuffetin ruuista 80 % tehdään laivalla.

Tukholma-päivä

Koska Grace tuli satamaan jo kello 6.30, menimme keskustassa olevaan Downtown Camper by Scandic -hotelliin aamiaiselle. Se olikin hyvä vaihtoehto, niin saimme aikaa kulumaan, kunnes kaupunki heräili, ja joulutori avautui.

Piipahdimme pikkuruisessa Ejas-suklaapuodissa. Ejas on kuninkaallisen perheen hovihankkija. Pääsimme maistamaan mm. prinsessa Viktorian hääsuklaata.

Ejas
Ejas-suklaapuotia vetää Linda Ardebeck. Alhaalla vasemmalla prinsessa Viktoria-suklaa.

Vanhankaupungin Stortorgetin joulumarkkinat on pieni ja voisiko sanoa vaatimaton verrattuna keskieurooppalaisiin joulutoreihin.

Kävimme tutustumassa ArkDes-arkkitehtimuseon piparkakkunäyttelyyn, johon kuka tahansa oli saanut lähettää luomuksensa. Sarjoja on kolme: alle 12-vuotiaat, amatöörit yli 12 v ja arkkitehdit + leipurit. Piparkakkuluomuksia oli yhteensä 141. Aivan uskomattoman hienoa, luovia, hauskoja rakennelmia.

itämeren joulu piparkakkunäyttely
Piparkakkunäyttely on esillä 8.1.2023 saakka.

Lounaan nautimme Gamla Orangeriet -ravintolassa:alkuun lämmin julmust-mehu ja lounaana lautasellinen ruotsalaisia jouluruokia. Jouluruokalautaselta löytyi silliä, katkarapuja, västerbottenpiirakkaa, kinkkua, juustoa ja lohta.Ravintola toimii entisessä kasvihuoneessa. Veikeä paikka, jossa on maalattia ja kepeät puutarhakalusteet.

itämeren joulu gamla orangeriet
Gamla Orangeriet -ravintola on vanhassa kasvihuoneessa.
tukholman jouluvaloja
Tukholman jouluvaloissa on käytetty tänä vuonna noin miljoona lappua vähemmän kuin edellisenä vuonna. Syynä on sähkön hinta ja riittävyys.

Tallinna-päivä

Tallinna-päivämme alkoi Noblessnerin kaupunginosasta ja Shishi-liikkeestä. Shishi on monelle suomalaiselle – ainakin ”jouluhullulle” – tuttu paikka, koska siellä on toisen toistaan ihanampia joulukoristeita. Shishin perusti neljä floristia noin 25 vuotta sitten. Shishin väki suunnittelee, teettää ja myy tukuttain joulukoristeita ja viherkasvijäljitelmiä. Vientiä on 80 maahan. Tuotteet tehdään mm. Kiinassa, Intiassa ja Thaimaassa.

Joulukoristelun trendinä on nyt, ettei ole vain yhtä suuntausta, vaan tyylejä on monta. Tärkeää on, että koristelu sopii kuhunkin tilaan:moderniin tilaan nykyaikaista, perinteiseen tilaan traditioita kunnioittavaa. Ripaus ranskalaista tyyliä näkyy mm. punaisen ja kullan suosiona. Modernia henkeä voi toteuttaa esimerkiksi lasinvärisillä koristeilla:palloilla ja figuureilla.

shishi
Shishi-kauppa on jouluttajan taivas.Kannattaa käydä myös saman rakennuksen takapuolella olevassa Shishi-outletissa.

Sitten olikin taas aika syödä. Alkkupalat nautimme Noblessnerin japanilaishenkisessä Kampai-ravintolassa. Suomalainen Michelin-kokki Kai Mikkola tiimeinen oli loihtinut meille kolme erilaista annosta. Taivaalllisen ihanat maut.

Tallinna Kampai
Kampai-ravintolan alkupalat saivat meidät huokailemaan. Ne olivat taivaallisen hyviä.

Alkupalojen jälkeen siirryimme samassa rakennuksessa olevaan Lore-bistrossa, jossa söimme lounaan.

Lore ja Pulla Bakery
Lore-bistron lounaan (kuvat ylhäällä) jälkeen ei jäänyt nälkä. Iltapäivällä nautimme glögit ja pullat Pulla Bakery -kahvilassa.

Ruokailun jälkeen piipahdimme ruotsalaisessa Pyhän Mikaelin kirkossa tapaamassa suomalaisen seurakunnan kirkkoherraa. Tomi Kallanne on ollut virassaan muutaman kuukauden. Saimme nauttia myös huilisti Marianne Sihvosen soitosta. Tuo hengähdystauko teki hyvää kaiken kiirehtimisen keskellä. Vaikka olen käynyt Tallinnassa usein, en ollut tiennyt tämän tornittoman kirkon sijaintia.

tallinna
Kirkkoherra Tomi Kailanne kertoi Viron suomalaisen seurakunnan toiminnasta. Piipahdimme tutustumassa Raatihuoneeseen.

Raatihuone on tuttu näky Tallinnan vanhassa kaupungissa, mutta en ollut koskaan käynyt siellä sisällä. Tällä matkalla pääsimme katsomaan Raatihuoneen saleja ja oppaan johdolla kuulemaan raatihuoneen historiaa.

Ennen kotimatkaa ehdimme vielä piipahtaa Tallinnan joulutorilla. Siellä oli selvästi tunnelmaa vähän samaan tapaan kuin keskieurooppalaisilla toreilla. Ei ihme, että monet suomalaiset haluavat nähdä Tallinnan joulutorin.

Tallinnan joulutori
Tallinnan joulutorilla on tunnelmaa.

Laivayhtiöt Viking Line, Tallink ja Eckerö Line yhdessä Visit Stockholmin, Visit Tallinnan ja Visit Estonian kanssa olivat laatineet meille toimittajille erittäin antoisan ja mielenkiintoisen Itämeren joulu -ohjelman.

Kaisa

Viking Glory -laivalla risteily on elämys

Uusia Tallinna-vinkkejä

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *