Provencen pannutomaatit saavat veden kielelle

Provencen pannutomaatit vievät kielen mennessään. Kun kerran teet näitä ihanan meheviä ja maukkaita tomaatteja, tulee resepti varmasti vakiovalikoimaasi, ja ruokailijatkin vaativat saada niitä uudestaan. Kokeile vaikka.

Tämän ohje on peräisin Ranskan Provencesta, Tessan kokkikurssilta. Ohjeen juju on siinä, että halkaistut tomaatit haudutetaan pannulla kypsiksi persiljaisen valkosipulisessa syleilyssä, josta ei puutu sitruunan raikkautta. Viimeinen silaus syntyy parmesaanista.

Tomaatit maistuvat loistavilta niin liha- kuin kalaruokienkin kanssa. Myös grillibroileri saa mehevän lisäkkeen tomaateista.

Provencen pannutomaatit

4—5 annosta

6 kypsää tomaattia
ripaus suolaa ja mustapippuria
>2 rkl oliiviöljyä

Yrttiseos

4 valkosipulinkynttä
1 ruukku (noin 2 dl silppuna) persiljaa
1 tl (noin ½ sitruunan) sitruunan raastettua kuorta
2 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Lisäksi

1—1½ rkl korppujauhoja<
noin 2 dl raastettua parmesaanijuustoa<

HUUHTELE tomaatit. Halkaise ne kahteen osaan poikittaisessa suunnassa.

KUUMENNA laakealla paistinpannulla öljy kuumaksi. Nosta tomaatit pannulle leikkauspinta pannua kohden.

TEE yrttiseos. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet pieneksi silpuksi. Hienonna samalla leikkuulaudalla valkosipulisilpun kanssa persiljat silpuksi. Kumoa seos pieneen kulhoon ja lisää sitruunankuori, sitruunamehu, oliiviöljy ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.

KÄÄNNÄ tomaatit kannat kohti pannua. Ripottele tomaattien leikkauspinnoille hieman suolaa ja mustapippuria.

LEVITÄ leikkauspinnoille yrttiseos ja korppujauhot. Nosta pannun päälle kansi ja anna hautua keskilämmöllä 10 minuuttia.

Provencen pannutomaatitu pannulla
Halkaistut tomaatit saavat päälle levitetystä tahnasta niin persiljan, valkosipulin kuin sitruunankin aromeja.

RIPOTTELE tomaateille juustoraaste ja anna kypsyä kannen alla vielä 10 minuuttia.

TARJOILE maukkaan mehevät tomaatit lisäkkeenä liha-, kala- tai kanaruokien kanssa. Juomana maistuu oiva That’s Neiss Pink Riesling (14,98 €), puolikuiva ja sitruksinen rosee.

Provencen pannutomaatit lautasella
Pannussa hautuneet mehevät tomaatit sopivat lisäkkeeksi niin lihalle kuin kalalle. Tomaattisen aterian kruunaa roseeviini. Kokeilepa vaikka puolikuivaa That’s Neiss Pink Riesling -roseeta (14,98 €). Saksalainen rieslingrosee syntyy, rieslingiin lisätään pieni määrä Pinot Noir -rypäleistä valmistettua viiniä. Roseessa löytyy miellyttävästi niin vadelmaa, aavistus päärynää, sitruksisuutta kuin mineraalisuuttakin.

Vinkki

– Sekoita yrttiseokseen lisäksi kourallinen basilikasilppua.

– Voit korvata korppujauhot kuivalla, murennetulla vaalealla leivällä.

 Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat

Tutustu myös näihin Maritan ohjeisiin:

Samettinen sienikeitto ja omenapiilo – loppukesän täyteläisiä makuja

Kaaliruoka- halvalla hyvää ja reilusti

Hyvinvointi Ruoka ja juoma

Smaku on hyvä syy suunnata Porvooseen

Smaku järjestään yhdeksättä kertaa Porvoossa 19.–31.8.2024. Silloin kannattaa lähteä Porvooseen maistelemaan ravintoloiden pieniä näyteannoksia. Viime vuosina Porvoo on noussut merkittäväksi ravintolakaupungiksi.

Mediailtapäivän aikana pääsin tutustumaan ennakkoon muutamiin Smaku-annoksiin.

Smaku-ruokatapahtuma on saanut suuren suosion, enkä yhtään ihmettele. Smaku-päivien aikana pääsee maistelemaan eri ravintoloiden herkkuja. Annokset eivät ole normaalia kokoa, vaan ns. maisteluun sopivia olematta kuitenkaan niin pieniä, että sen haukkaisi yhdellä kertaa.

Tänä vuonna ruokatapahtumaan osallistuu 13 ravintolaa. Yleensä tarjolla on vain yksi erikoisannos, mutta muutamassa on myös jälkiruokavaihtoehto.

Annosten hinnat vaihtelevat 5–10 euron välillä, yleisin annoshinta on 7 euroa.

Mediapäivänä meillä olisi ollut mahdollisuus käydä kahdeksassa ravintolassa. Ehdin käydä vain viidessä. Niistä sai hyvän läpileikkauksen tulevasta Smaku-tapahtumasta.

Tässä ravintoloiden, joissa kävin ja vielä käynijärjestyksessä, annosesittelyt ja mitä mieltä olin niistä.

Runo Kitchen

Smaku Runo keitto
Runo Kitchen ja metsäsienikeitto

Runo-hotellin Kitchen luotti kauden raaka-aineisiin tarjoamalla todella maukasta metsäsienikeittoa, jossa oli myös timjamia ja mallasleipäkrutonkeja. Aaah, kun oli hyvää. Runossa on mahdollisuus nauttia myös jälkiruoka, joka on puolukkaparfait. Puolukkoiden happamuus taittui kivasti vaniljaöljyn ja karamellin myötä.

Smaku Runo jälkkäri
Puokukkaparfait

Runo Kitchenin tarjonta oli hyvässä linjassa Runo-hotellin henkeen: harkittua laatua.

Fryysarinranta

Smaku etanat
Fryysasrinrannan etanat

Monet mieltävät Porvoon etanakaupungiksi. Jotkut asiaanvihkiytymättömät ovat olleet harmissaan, kun ”se” etanaravintola aikoinaan lopetti. Ei huolta Fryysarinranta otti etanat omikseen. Sieltä saa etanoita. Eli Porvoo on edelleen etanakaupunki. Lomalla kävin jälleen kerran syömässä Fryysarinrannan etanat – ja hyviähän ne olivat edelleen.

Smakussakin Fryysarinranta luottaa etanoihin. Tällä kertaa annos on Café de Paris, jossa on aina napakasti maistuva maustevoi. Annos sopii kaikille, jotka eivät pelkää voimakasta makua.

Rafael’s Steakhous

Smaku Rafael's
Rafael’sin tartar

Porvoon tunnettu pihvipaikka tarjoaa smakuilijoille Rafael’s Beef Tartaria. Siinä tartar on saanut uuden säväyksen, koska raakalihapihvin kanssa ei olekaan kananmunaa, vaan rapeaa perunaa, tuoretta, kotimaista luumua, ruskistettuvoimajoneesia, rakuuna-parmesanhiekkaa, pikkelöytyä hopeasipulia ja puutarhaversoja. Pihvi on tehty laadukkaasta Bosgårdin lihasta. Tämä on yksi parhaista raakalihapihveistä – ellei paras – jonka olen koskaan syönyt. Olen sanaton.

Smaku Rafaelsin viini
Rafael’sissä suositeltiin tartarin kumppaniksi italialaista prosecco roseeta.

Taste Day & Night

Torinkulmalla oleva Taste Day & Nightin annos oli Ceviche & Jalapeño nachos. Annoksessa oli lohi-cevicheä, misomajoneesia, chiliseesamia, pikkelöityä punasipulia ja jalapeñosuolattuja nachoja. Tämä annos on omiaan kaikille chilistä ja muista vahvoista mauista pitäville.

Taste day
Taste Day & Nightin Ceviche & Jalapeño nachos

Taste Day & Night tarjoilee Smaku-annoksia: ke–to klo 14–21, pe 14–21 ja la 12–21.

Bistro Gustaf

Bistro Gustaf tarjoaa Smaku-kävijöille kolme vaihtoehtoa: nizzansalaattia, ranskalaista purjo-perunakettoa, gruyèrejuusto-oliivimadeleinea ja jälkkäriksi crème caramel -paahtovanukasta yhdessä calvadoksella maustetun omenahillon kanssa.

Näistä maistoin nizzansalaattia. Siinä tonnikala oli korvattu kotimaisella friteeratulla kalalla, joka oli maustettu sitruunalla, persiljalla ja valkosipulilla. Muuten nizzansalaatti noudatti klassikon linjaa. Olipas hyvää. Pidin siitä, että tuontikala oli korvattu kotimaisella.

Smaku Gustaf nizzansalaatti
Nizzansalaatti Bistro Gustafin tapaan

Vaikka tässä vaiheessa olin jo aivan täynnä, halusin vielä kokeilla kehuttua paahtovanukasta. Ja hyvä, että testasin. Se oli todella hyvää, raikas, herkullinen – ihana.

Gustafin paahtovanukas
Gustafin paahtovanukas

Bistro Gustavin tapahtuma-annoksia myydään ma-to klo 14.30–21 (22), pe klo 14.30– 22 (23), la klo 12–22 (23) ja su klo 13–17 (17.30).

Tämän mediapäivän kokemuksen ja aikaisempien Smaku-käyntini perusteella voin lämpimästi todeta: kannattaa mennä Porvooseen Smaku-ruokatapahtumaan.

Vinkki

Katso tapahtuman  nettisivuilta , mihin kelloaikoihin kukin ravintola tarjoilee näitä erikoisannoksia, koska osassa annosten myynti on rajattu tiettyihin aikoihin. Siten et mene turhaan.

Vinkki 2

Smaku-ruokatapahtuma tulee ensimmäiset kerran Helsinkiin. 4.–14.9.2024 smakuillaan sitten stadissa.

Kaisa

Porvoon Nonna Sophia ja ihana Runo

Kulttuuri Tapahtumat ja juhlat